Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megálló

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 8.   10:41

Erste kommentár Nagy lendületet vettek tegnap az indexek, annak kapcsán, hogy a nagy riadalom után lehiggadtak és egy kicsit jobban körülnéztek a befektetők. Igaz, a hatalmas optimizmusra továbbra sincs okunk, ami az oltások...

Erste kommentár

Nagy lendületet vettek tegnap az indexek, annak kapcsán, hogy a nagy riadalom után lehiggadtak és egy kicsit jobban körülnéztek a befektetők. Igaz, a hatalmas optimizmusra továbbra sincs okunk, ami az oltások hatékonyságát illeti, hiszen a Pfizer oltás csak bizonyos esetekben nyújt jó védelmet, míg egyéb esetekben továbbra is kérdéses a hatása. Az viszont jó hír, hogy az omikron ugyanúgy az ACE2 sejten keresztül kapcsolódik a szervezethez, mint az elődei, azaz hasonló módon kell védekeznünk ellene, mint az eddigi törzsek ellen. A Pfizer egyébként ma vagy holnap, míg az USA a jövő héten teszi közzé az omikronnal kapcsolatos kutatási eredményeit. Mindenesetre a piacok a nagy ralit (mikulás) követően egy picit pihenő módba kapcsoltak, ami rendben is van, hiszen ez biztosítja, hogy a rövid periódusú indikátorokon megszűnjön a túlvettség. S ez lehetőséget ad arra – ha nem lesz túl nagy a lefelé való elmozdulás, s úgy tűnik nem lesz –  hogy aztán tovább menjenek az indexek fölfelé, és folytassák a mikulás ralit.


Ugyanakkor a hosszabb távú kép már picit aggasztóbb a magas értékeltség és a várható szigorítások miatt, ami a növekedési részvényeket valószínűleg elgáncsolja, míg az érték alapúakat felemeli. Mindenesetre ma oldalazással kezdett a DAX és a BUX index is, ami jó jel. Az utóbbi esetében viszont aggasztó a napok óta megfigyelhető lemaradás a vezető indexekhez képest, amit a magas, 14 éves csúcsra ugró 7,4 százalékos infláció akár magyarázhat is. Különben ez lehet a lokális csúcs, s innen csökkentő tendenciát láthatunk majd az elkövetkező hónapokban, aminek köszönhetően jövő év végére újra 3 százalék közelébe ereszkedhet az áremelkedés üteme.

Hatalmasat mennek az indexek az omikronnal kapcsolatos optimizmust követően

Ázsiában remekül teljesítenek az indexek. Japánban a Nikkei 225 1,4%-kal kereskedik magasabban, míg Kínában a Shanghai Composite index 1,1%-kal, a Hang Seng pedig 0,2%-kal emelkedik.


Európa jól teljesített tegnap. Az Euro Stoxx 50 3,4%-kal értékelődött fel, míg az angol FTSE 100 1,5%-os emelkedést tudott produkálni. Franciaországban a CAC 40 2,9%-kal emelkedett, a német DAX pedig 2,8%-kal zárt feljebb.


Az amerikai indexek is jól teljesítettek. A Dow Jones 1,4%-kal emelkedett, míg az S&P 500 2,1%-kal, a Nasdaq pedig 3%-kal értékelődött fel. A határidős indexek további emelkedést mutatnak.

Az első kutatások a vakcinák hatékonyságát mutatják az omikron ellen

A dél-afrikai kísérleteken alapuló laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a Pfizer vakcina a kétszer oltottaknál, akik át is estek a betegségen, 6-ból 5 esetben hatékonynak bizonyult. Az is bebizonyosodott, hogy az új variáns az ACE2-n keresztül támad, mint a többi törzs, azaz a hatásmechanizmus egyezik a korábbiakkal, így a jelenlegi védőoltások – kis módosításokkal – hatékonyak lehetnek az omikron ellen is. A kutatók szerint ugyanakkor az emlékeztető oltások az új variáns ellen is jelentős előnyökkel járnak. A kutatást irányító Alex Sigal azt mondta, hogy nagyszámú fertőzésre számítanak, de ez nem feltétlenül okozza majd az ellátórendszerek összeomlását, szerintük a járványt kontroll alatt lehet tartani.

Hamarosan újabb vakcina kaphat európai engedélyt

Az Európai Gyógyszerfelügyelet akár napokon belül jóváhagyhatja a Novavax koronavírus elleni oltását. A hírre a részvényárfolyam csaknem 20%-ot emelkedett tegnap, de a folyamatos csúszások miatt a február eleji csúcshoz képest még így is 45%-os mínuszban van a részvény.

100 milliárd eurós üzlet lehet a Porsche leválasztása

A német Handelsbaltt értesülése alapján jelentős átalakítás előtt állhat a Volkswagen csoport. A sajtó értesülései szerint a Porsche márkát leválasztanák a csoportról, és önállóan tőzsdére vinnék. Ezzel párhuzamosan a Porsche-Piëch család jelentős Volkswagen részesedést adna el, hogy utána ezzel növelje részesedését a Porsche-ban. Eddig is a Porsche volt a legjövedelmezőbb márka a csoporton belül, és a Bloomberg értesülései szerint 2030-ra nagyrészt már elektromos autókat gyártanának, ami még tovább növelné a márka értékét. A Bloomberg becslése alapján a Porsche önmagában akár 80-105 milliárd eurót érhet, míg jelenleg a teljes VW csoport piaci kapitalizációja csak 115 milliárd euró. Így a leválasztás önmagában is jelentős értéket teremthetne. Ezt az értékteremtést tovább növelheti, ha a leválasztásra IPO formájában kerül sor, és az ebből befolyt összeget a VW csoport az elektromos autók fejlesztésébe forgatja vissza. Az érintettek nem erősítették meg az információkat.

Becsődölhet az Evergrande

Nem tudta minden kötvényesének kifizetni a kupont hétfőn az Evergrande. A mostani határidő már a 30 napos türelmi időszak lejártát jelentette, így elképzelhető, hogy az adósságállomány újrastruktúrálásán dolgozó kínai ingatlanfejlesztő csődöt jelenthet.

Megint kamatot emelhet a lengyel jegybank

Tegnap a régiótól elszakadva gyengült a forint, pedig a deviza likviditást nyújtó tenderen az MNB az összes beérkező ajánlatot elfogadta, összesen 1,61 milliárd euró értékben nyújtott likviditást.


A forint főként a késő délutáni órákban gyengült, az EURHUF árfolyam 365,9-ről 367,4-re emelkedett.


A régiós devizák szempontjából jelentős lehet a mai lengyel kamatdöntés, ahol a piaci várakozások szerint a jelenlegi 1,25%-ról 50-75 bázisponttal emelhetik a kamatot.


Hazánkban az októberi 6,5%-ról novemberben 7,4%-ra ugrott az inflációs adat. Ezzel még a várt 7,3%-nál is magasabb lett az infláció.

Visszafogott mozgás a dollár piacán

Az EURUSD árfolyam nem változott érdemben. Továbbra is a 20 napos mozgóátlag alatt tartózkodik az árfolyam. Ma reggel 1,129-en jegyzik a devizapárt. A dollár index ugyanakkor 0,1%-ot csökkent, ahogy az omikronnal kapcsolatos aggodalmak enyhülnek.

Tovább emelkedtek az olajárak

A tegnapi zárás után a WTI 72,1, a Brent 75,4 dollárba került hordónként, így tovább emelkedett az olaj ára a héten. A drágulást alapvetően továbbra is az hajtja, hogy az omikron variáns miatti nagy ijedtség egyre inkább mérséklődik, a piac nem vár az előző koronavírus hullámokhoz hasonló visszaesést a keresletben. A Citigroup és a Goldman Sachs szerint a piac elsősorban a légiforgalomban árazott be jelentősebb leállást, de ez jelenleg nem tűnik reálisnak, minimális visszaesés volt csak tapasztalható a repülőjáratok számában globálisan. A most érvényben levő korlátozások alapvetően olyan országokat érintenek, melyek kisebb szereplőnek számítanak az olajfogyasztás szempontjából. Tegnap jelent meg az API jelentése is, az iparági beszámoló szerint az USA nyersolaj készlete 3,1 millió hordóval csökkent a múlt héten, ugyanakkor a benzinkészlet 3,7 millió hordóval, a desztillátumok 1,2 millió hordóval bővültek, ami február óta a legnagyobb heti emelkedés. A teljes átfogó EIA heti készletjelentést ma délután teszik közzé.

Továbbra is kivárnak az arannyal az inflációs adatok érkezése előtt

Nem változott sokat az arany árfolyama, ma reggel 1789 dollárba került egy uncia. Az utóbbi napok kisebb mértékű mozgása alapvetően arra utal, hogy a befektetők sem biztosak abban, hogy érdemes-e most az arany felé súlyozni portfólióikat. Az omikron variáns továbbra is bizonytalanságot okoz, a jelenlegi adatok ugyan biztatóak, de még nem lehet teljes bizonyossággal beszélni a variáns gazdaságra gyakorolt hatásáról. A héten kulcsfontosságú amerikai inflációs adatot tesznek közzé, ami elindíthatja a kurzust valamelyik irányba, attól függően, hogy a piac keresi-e majd a stabilabb nemesfémet. Ugyanezen bizonytalanságot erősítik a Fed-del kapcsolatos várakozások, mégpedig, hogy milyen mértékben és gyorsasággal tervezik kivezetni a többlet likvidiását, lassítva az inflációt. Az orosz-ukrán konfliktus elmérgesedésével geopolitikai kockázat is megjelenik. Tegnap Joe Biden személyesen próbálta enyhíteni a konfliktust a Putyin elnökkel tartott beszélgetésén, a hírek szerint az amerikai elnök szankciókkal fenyegette Moszkvát.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben