Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Összezavarodva

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 6.   10:24

Erste kommentár A múlt hét végén megint jó nagyot esetek a hozamok, így már 1,4 százalék alatt kereskednek az 10 éves amerikai állampapírral, míg a német közelíti a mínusz 0,4...

Erste kommentár

A múlt hét végén megint jó nagyot esetek a hozamok, így már 1,4 százalék alatt kereskednek az 10 éves amerikai állampapírral, míg a német közelíti a mínusz 0,4 százalékot. Nem olyan régen (augusztusban) különben ennél is mélyebben jártak a hozamok. Igaz, akkor még az inflációs várakozások is moderáltabbak voltak. Most a járványhullám és az új mutáns küldi a pincébe a hozamokat, pedig a Fed éppen gyorsítani igyekszik a mennyiségi lazítás kivezetését, azaz egyre gyorsabban szedi a lábát a szigorítás terén. Ugyanakkor az EKB továbbra is vakargatja a fejét, s csendben kullog, nem hajlandó szedni a lábát. Aztán meg az omikron kapcsán érkeznek különböző hírek, amik jó irányba mutatnak. A WHO szerint még nem volt halálos áldozata az új vírusnak, ami kb. háromszor olyan gyorsan terjed, mint a delta. Ez újra megerősíti azt a lehetőséget, hogy ez a variáns hozza el a járvány végét, de persze még kell egy-két hét, hogy ez be is bizonyosodjon. Ennek a mutációnak egyébként az az érdekessége, hogy kb. 1,5 éve lekerült a főágról, elment nyaralni az állatokba (macska, oroszlán meg hasonlók…) aztán visszaugrott az emberre, s így újra feltűnt a radaron. Szóval jó úton vagyunk, hogy a járvány véget érjen, de a kötvényhozamok nem ezt mutatják. Sőt, aki az omikron eséseket eddig megvette, az nem biztos, hogy most nyerőben csücsül. Hiszen látjuk a piacok túlértékeltségét, na meg a számos kérdőjelet a gazdaságban, ami egyértelmű lassulással párosul. Így a befektetők is egyre óvatosabbak.


A DAX jelentős emelkedéssel kezdte ma a napot, s a BUX is felfelé kapaszkodik. A technikai kép alapján, ennek ki kellene tartania, igaz, ez már pénteken is elmondható volt a DAX-ra, de nem sikerült neki.

Csúnya véget ért a pénteki kereskedés

Ázsiában esnek az indexek. Japánban a Nikkei 225 0,4%-kal kereskedik lejjebb, míg Kínában a Shanghai Composite 0,3%-os, a Hang Seng pedig 1,7%-os mínuszban van.


Európa gyengén teljesített pénteken. Az Euros Stoxx 50 0,7%-kal, az angol FTSE 100 0,1%-kal, a francia CAC 40 0,4%-kal, a DAX pedig 0,6%-kal csökkent.


Az amerikai indexek is estek pénteken. A Dow Jones 0,2%-kal értékelődött le, az S&P 500 pedig 0,8%-kal zárt lejjebb. A Nasdaq 1,9%-t zuhant. A határidős indexek kisebb emelkedést mutatnak.

Albániában vesz bankot az OTP

Az OTP adásvételi szerződést írt alá a görög Alpha Bank albán leánybankja, az Alpha Bank 100%-os részesedésének megvásárlásáról. A vételár 55 millió euró. Az Alpha Bank közel 5%-os eszközarányos piaci részesedésével Albánia 8. legnagyobb bankja. Univerzális bank, a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A tranzakció pénzügyi zárása a szükséges hatósági engedélyek megszerzésétől függően 2022. második negyedévének végén várható. Véleményünk: A tranzakció mérete nem jelentős. Az OTP albániai érdekeltsége eddig 6%-os piaci részesedéssel az 5. legnagyobb volt. A mostani akvizícióval 11%-ra nő a piaci részesedés, de a rangsorban továbbra is a 4.-5. helyen áll majd.

Újra csődközelben az Evergrande

Újra csődközelben az Evergrande. Hétfőn jár le annak a 82,5 millió dollárnyi kamatfizetésnek a 30 napos türelmi ideje, amit még november 6-án kellett volna kifizetni kötvényeseknek. Az ingatlanfejlesztő a hatóságokkal és a külföldi befektetőkkel közösen dolgozik a vállalat adósság- és eszközállományának újrastruktúrálásán. Azonban a cég közleménye szerint nem garantálható, hogy teljesíteni tudják a ma esedékes kötelezettséget, amire 14%-ot zuhant a részvény. A kínai ingatlanfejlesztői szektor válságos állapotát mélyíti az is, hogy a Sunshine 100 sem tudott teljesíteni egy kifizetést.

Fekete nap a SoftBanknál

2006 óta az idei lehet a SoftBank csoport legrosszabb éve, miután hatodik napja esik a részvény árfolyama. A japán cég két nagyobb befektetése (Didi és Arm) is rosszul sikerült. Ma 9%-ot, az idei évben pedig már 35%-ot zuhant a részvény.

A 20 napos mozgóátlag nyomja le az EURUSD-t

A 20 napos mozgóátlag tartja nyomás alatt az EURUSD árfolyamot. Napon belül jellemzően felszúr az árfolyam a mozgóátlagig, de onnan menetrendszerűen lefordul a devizapár. Az EURUSD ma reggel 1,128-on áll.

Mérsékelt forintgyengülés

Pénteken enyhén gyengült a forint az euróval szemben. Az EURHUF árfolyam ma reggel 365,3-on áll, a 20 és a 30 napos mozgóátlag között.


Pénteken tette közzé az MNB az év végi jegybanki tenderek időpontját. Ez alapján holnap tartják az első, euró likviditást nyújtó devizatendert, amit további három fog követni az év végéig, egységesen január 6-i lejárattal. A tenderek megkönnyítik a bankrendszer év végi mérlegalkalmazkodását, és ezen keresztül csökkentik a forint volatilitását.

Az olaj erősödni tudott, ismét 70 dollár felett a Brent

A WTI 67,8, a Brent típusú kőolaj pedig 71,4 dollár volt ma reggel. Az olaj árát segítette a szaúdi lépés, mivel a királyság emelte eladási prémiumait az irányadó árakhoz képest. Ezt a piac pozitívan vette, mivel a lépés arra utal, hogy Szaúd-Arábia az olajtermékei iránti erős keresletre számít. A hírek szerint az omikron vírusvariáns nem okoz komoly megbetegedést, viszont gyorsan terjed. Ez nagyon jó hír lenne a világ számára, ha a tudósok is megerősítik, mivel így lehetségessé válna, hogy az egész világ hamar immunizálódjon anélkül, hogy le kelljen zárni az országokat. Emiatt is optimizmus uralkodott ma reggel a piacon, annak ellenére, hogy az OPEC a múlt héten napi 400 ezer hordós termelés növelésről döntött januártól.

Az arany 1.782 dollárig erősödött, pénteken vegyes gazdasági adatok érkeztek az USA-ból

Az arany kismértékben erősödni tudott ma reggel, miután a pénteki munkaerőpiaci adat vegyes képest mutatott. Az új munkahelyek száma kisebb mértékben nőtt a vártnál, viszont a munkanélküliségi ráta 4,2%-ra esett, ami meghaladta a konszenzust. A Goldman Sachs kisebb gazdasági növekedésre számít idén az USA-ban az omikron megjelenése miatt, ugyanakkor Jerome Powell jegybankelnök ismét hangsúlyozta, hogy gyorsítani kell a kötvényvásárlások kivezetését. Eközben Anthony Fauci is nyilatkozott, és megerősítette, hogy az eddigi adatok szerint kisebb veszélyt jelenthet az omikron a gazdaságra és az emberekre. A héten a befektetők az USA fogyasztói inflációjára fognak leginkább koncentrálni, az adat pénteken lát napvilágot.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben