Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meglépték

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 1.   10:50

Erste kommentár Az MNB meglépte, s ezzel meglepte a piacot tegnap. A refinanszírozási rátát 4,1 százalékra, míg a betétit 1,6 százalékra emelte a korábbi 3,05 és 1,15 százalékról. Ezzel 120...

Erste kommentár

Az MNB meglépte, s ezzel meglepte a piacot tegnap. A refinanszírozási rátát 4,1 százalékra, míg a betétit 1,6 százalékra emelte a korábbi 3,05 és 1,15 százalékról. Ezzel 120 bázispontra növelte a mozgásterét az effektív kamatráta emelésre, amely az egyhetes betéti ráta. Így a holnapi betéti tender kamata is jelentősebbet emelkedhet. Makroelemzőink az MNB lépését követően 40 bázispontos emelést várnak holnapra. Így nem meglepő, hogy a forint is erősödik a bejelentés óta, míg előtte inkább csak nagy volatilitással táncolt a 367-es szint környékén.


Mindeközben az izraeli egészségügyminiszter szerint az omikron nem veszélyes azokra nézve, akik három Pfizer oltást kaptak. Ez megnyugtatólag hat a piacokra, de az elemzők felhívják a figyelmet, hogy az omikronnal kapcsolatos hírek nyertese inkább csak a volatilitás, hiszen a rossz hírre erős eladásokat, majd a jobb hírek kapcsán vételeket láthatunk. Mindenesetre a járványügyi szakemberek szerint négy hétre van szükség, hogy lényeges dolgokat tudjunk meg a vírus kapcsán azon túlmenően, hogy gyorsan terjed. Ilyenekre gondolunk, hogy (i) az oltások védenek-e vele szemben; (ii) tényleg a deltát kiütő szerényebb variánsról van-e szó, ami elhozhatja a súlyos járvány végét, mint ahogy annak idején az influenza tette a spanyolnáthával.


Mindenesetre ma picit örülőünk, s ez emelkedést hozott a DAX és a BUX index esetében is a reggeli órákban.

A tegnapi esést követően ismét emelkednek a piacok

Ázsia emelkedik, hiszen Japánban a Nikkei 225 0,4%-kal kereskedik feljebb, míg Kínában a Shanghai Composite 0,4%-os, a Hang Seng pedig 1%-os pluszban van.


Tegnap Amerika nagyott esett, hiszen a Dow Jones és az S&P 500 is 1,9%-kal értékelődött le, a Nasdaq Composite pedig 1,6%-os mínuszban zárt. A tegnapi esést követően ma már emelkedést mutatnak a határidős indexek.


Európa szintén esett tegnap a vírussal kapcsolatos aggodalmak miatt. Az Euro Stoxx 50 1,1%-kal csökkent, míg a francia CAC 40 0,8%-kal értékelődött le. Németországban a DAX 1,2%-kal zárt lejjebb.

A jelentést követően esik a Salesforce

Vegyesen sikerült a Salesforce harmadik negyedéves eredménye. A 6,86 milliárd dolláros bevétel felülmúlta ugyan a 6,8 milliárdos várakozást, de az 1,27 dolláros EPS elmaradt a várt 1,74 dollártól. A kilátások sem jók, hiszen a negyedik negyedévre a cég részvényenkénti eredmény várakozása 72 és 73 cent között van, míg az elemzők 82 centtel számoltak. A negatív jövőbeli kilátások miatt a cég papírja több, mint 6% esett zárást követően.

Folytatja részvény visszavásárlási programját az Adidas

Tovább folytatta részvény visszavásárlási programját az Adidas. Október 8. és november 25. között több, mint 1,6 millió részvényt vásároltak vissza 277,83 eurós átlagáron, 450 millió euró összértékben. Ezzel idén már közel három és fél millió részvényt vásároltak vissza 1 milliárd euró összértékben. A sportszergyártó cég tervei szerint 2025-ig jelentős szabad pénzáramot szeretne generálni, amelyhez további visszavárásokra is szükség lesz, a következő program 2022 első negyedévében várható.

Együttműködési megállapodást jelentett be a Stellantis

A Stellantis bejelentette, hogy egy befektetés keretében együttműködik a Factorial Energy-vel az akkumulátorok fejlesztésének felgyorsítása érdekében. A hírre a Stellantis 1,5%-kal árfolyameséssel reagált.

Kellemetlen helyzetben a Kaisa

Nehéz időszak előtt áll a kínai Kaisa befektetői csoport, ugyanis külföldi kötvényesei nem tesznek eleget a cég azon kérésének, hogy hosszabbítsák meg papírjaik futamidejét. A Kaisa az óriási adósságokkal terhelt ingatlan befektetői szektor egyik legeladósodottabb szereplője, csak jövő héten több százmillió dollárnyi kötvénye jár le, a következő 12 hónapban pedig várhatóan három milliárd dollárnyi tőkét kell kifizetnie.

A jegybank lendületet adott a forintnak

Az MNB a tegnapi, nem kamatdöntő ülésén a korábbi 1,15 százalékról 1,6 százalékra emelte az overnight betéti rátát, míg refinanszírozási rátát 3,05-ről 4,1 százalékra vitte fel, miközben az alapkamatot 2,1 százalékon hagyta. Ezzel lehetővé tette, hogy holnap jelentősebben megemelje az egyhetes betéti rátát a jelenlegi 2,9 százalékról. Erre a várakozásunk 3,3 százalék a meglepő lépést követően. Így nem csoda, hogy a forint elég nagyot ralizott, s ma reggel már 364 alatt is kereskedtek az EURHUF kereszttel.

Jerome Powel szavai erősítették a dollárt

Jerome Powell szerint a következő FOMC meetingen biztosan szóba kerül a tapering felgyorsítása. Erre a megjegyzésére nagyot erősödött a dollár. Az EURUSD kereszt 1,38 környékéről egészen 1,24-ig esett, hogy aztán újra emelkedjen, s ma reggel már 1,33 környékén találjuk az árfolyamot.

A nagy esést követően ismét erősödött az olaj ára

A Brent 71,7, a WTI 68,4 dollár volt ma reggel. Tegnap jelentős mértékben esett a kőolaj ára, majd ma reggel ismét erősödött a kurzus. A nyersolaj árának fő mozgatórugója az omikron koronavírus okozta gazdasági hatás. A piac figyeli, hogy milyen egészségügyi hatása lehet ennek a variánsnak, főleg azt, hogy a meglévő vakcinák mennyire hatékonyak ellene. Félő, hogy ismét tömeges lezárások lesznek, ami negatívan hat a kőolaj keresletére. A hírek szerint az OPEC fontolgatja, hogy a holnapi virtuális ülésen nem változtat a kitermelési mennyiségeken, vagyis januártól maradna a mostani termelési szint a tagállamok részéről. Ez némileg segítette ma reggel a kőolajárak emelkedését. A tegnapi API jelentés enyhe csökkenést mutatott az USA nyersolaj készleteiben, viszont Cushingban, ahol a legnagyobb tárolók találhatók, mind a nyersolaj, mind a benzintartalék szintje nőtt.

Az arany gyengült ma reggel

Az arany 1.783 dollárig gyengült ma reggel. A fő kérdés, hogy milyen mértékben terjed az új koronavírus variáns, okoz-e súlyos megbetegedéseket és hogy mennyire hatékonyak ellene a vakcinák. Egyelőre kevés az adat az omikronról, emiatt nagyon bizonytalanok a piacok. Az infláció is aggasztja a befektetőket, ha a világ ismét a tömeges lezárások mellett dönt, az a pénzromlási ütem további növekedését okozhatja. A magasabb infláció elméletben segíthet az aranynak, főleg, ha ezt nem követik a nominális kamatok, így negatív reálkamatszint jön létre. A kereskedés mindenesetre változékony volt, ami azt mutatja, hogy a bizonytalanság miatt egyelőre nem tudja eldönteni a piac, hogy milyen irányba mozduljon.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben