Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre vonzóbbak a kínai részvények

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 24.   10:34

Erste kommentár A februári csúcs óta 30%-t esett az MSCI China Index, viszont hamarosan ismét a bikáké lehet a főszerep a szétvert kínai részvénypiacon. Sokan tudják, hogy az elmúlt időszak nem a...

Erste kommentár

A februári csúcs óta 30%-t esett az MSCI China Index, viszont hamarosan ismét a bikáké lehet a főszerep a szétvert kínai részvénypiacon. Sokan tudják, hogy az elmúlt időszak nem a prosperitásról szólt, hanem a folyamatos negatív hírekről és a tech cégek korlátozásáról, vagy a helyi ingatlanfejlesztők bukásáról. Most viszont lehet, hogy újabb kiemelkedő lehetőségeket találunk Ázsia legnagyobb piacán. A Pekingből érkező pozitív hírek ismét reményt kelthetnek, legalábbis a külföldi befektetők körében. A központi bank ismét enyhítésre utaló jeleket ad, még akkor is, ha a közgazdászok megosztottak abban, hogy milyen lépéseket hajlandó megtenni a mélyebb visszaesés elkerülése érdekében. Eközben a kormány pedig arra törekszik, hogy megkönnyítse az tőkeemelési szabályokat a szétvert ingatlanfejlesztők számára, megerősítve a kisvállalkozások pénzügyi támogatását. Számos pozitív hírt tettek közzé, kezdve a játékengedélyek esetleges újraindításáról a Didi azon tervéig, hogy újraindítsa alkalmazásait. Az iskola utáni korrepetálási engedélyekről is több pozitív hír érkezett. Természetesen a kínai vállalatokra továbbra is hatalmas árrésnyomás nehezedik, a termelői árak növekedése 26 éves csúcson van, először a nyersanyagár-rali, majd az energiaválság okozta termeléscsökkentés miatt. A fogyasztói infláció azonban kezd élénkülni, az első jel, hogy a termelők kezdik áthárítani a költségeket a fogyasztókra, ami pozitív lenne a haszonkulcs és az eredmény szempontjából. Nem kétséges, hogy a hatalmas esést követően olcsók a kínai részvények. A globális társaikkal összehasonlítva az MSCI China Index csak 13-as 2022-es P/E-n forog, szemben az MSCI World Index 20-as értékével. A fent említett pozitív hírek hatására a Goldman Sachs, a BNP Paribas, a BlackRock és a UBS is pozitív kommentárokat tett közzé a kínai részvényekkel kapcsolatosan.

Tegnap adták Európát, viszont az USA jól teljesített

Ázsia vegyesen teljesít. A japán Nikkei 225 index 1,6%-ot esett, míg Kínában a Shanghai Composite 0,1%-kal, a Hang Seng pedig 0,6%-kal kereskedik magasabban.


Európában a medvék uralták tegnap a piacot. Az angol FTSE 100 kivételével az összes európai index csökkent. Az Euro Stoxx 50 1,3%-kal, a német DAX 1,1%-kal, a francia CAC 40 pedig 0,9%-kal zárt lejjebb. Az angol FTSE 100 0,2%-ot emelkedett.


Amerika felülteljesítette társait, hiszen a Dow Jones 0,6%-kal zárt feljebb, és az S&P 500 is 0,2%-os emelkedést tudott felmutatni. A Nasdaq Composite 0,5%-kal zárt lejjebb. A határidős indexek emelkedést mutatnak.

Elon Musk folytatja a kiárusítást

Elon Musk további 1,05 milliárd dollár értékben adott el Tesla részvényt, így az eddig eladott mennyiség megközelíti a 10%-os részesedésének a felét. Tegnap a Tesla árfolyama több, mint 4%-kal értékelődött le.

Felülteljesít az Autodesk, de az éves kilátások elmaradnak

Tegnap piaczárást követően jelentett az Autodesk amerikai szoftver cég. Az eredmény felülmúlta az elemzői várakozáskat, viszont a teljes évre vonatkozó kilátások elmaradnak a konszenzustól, így a nyitás előtt több, mint 14%-os mínuszban van a részvény. A cég a harmadik negyedévben 1,13 milliárd dolláros bevételen 1,33 dolláros részvényenkénti eredményt ért el, felülmúlva az 1,12 milliárdos bevételi és 1,26 dolláros EPS várakozást. A vállalat csökkentette a teljes évre vonatkozó bevétel és profit kilátásait, ami nem tetszik a befektetőknek, és a cég jövőjével kapcsolatosan is kérdéseket vet fel. A vezetőség elmondása szerint a kereslet erős volt a harmadik negyedévben, viszont az ellátási lánc problémák, az inflációs nyomás, a globális munkaerőhiány és a COVID nagy nyomást helyeznek a cég kilátásaira és növekedésére.

Jót jelentett a HP, veszik is a befektetők

A HP negyedik negyedéves teljesítménye kiemelkedő volt, az eredmény felülmúlta az összes elemzői várakozást. A 16,68 milliárd dolláros bevétel éves szinten 9,3%-os növekedést jelent, és felülmúlja a 15,43 milliárdos konszenzust. A cég profitfronton is jól teljesített, hiszen a 94 centes EPS jobb lett, mint a 88 centes várakozás. A kilátások a teljes évre, illetve a jövő év első negyedévére szintén növekedést mutatnak, és felülmúlják a várakozásokat. A cég papírja 7,5%-os pluszban van nyitás előtt.

Romlottak a Ryanair jövő évi kilátásai

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary attól tart, hogy a Covid járvány európai felerősödése ronthatja a karácsonyi utazási kedvet, ami jelentős bevételi időszak szokott lenni a légitársaság számára. Múlt héten a bevételek már elérték a koronavírus járvány előtti szintet, de az Ausztriában bevezetett korlátozó intézkedések és Európa lezárásának a lehetősége újra bizonytalanságot okoz. Mindez könnyen alááshatja a 2022 nyári, 24 új járat indításáról szóló terveket.

A kedvező jelentés hatására jelentősen nőtt az Xpeng részvények ára

A Tesla kínai versenytársa, az Xpeng jövőbeni eladásainak felét a globális piacon tervezi elérni. A cég részvényei 8%-ot ugrottak az éjszaka folyamán a cég jelentésére. A 888 millió dolláros árbevétel jelentősen meghaladta a 781 milliós várakozásokat. A társaság egy részvényre jutó vesztesége viszont 27 cent lett, több, mint amit a piac által várt centes mínusz.

Új csúcsot ütött a forint

Tegnap napon belül a 372-es értéket is megközelítette az EURHUF árfolyam, ami csaknem 2 forinttal haladja meg a korábbi csúcsot. A délutáni órákra azonban javult a hangulat, és nap végére 370-ig erősödött vissza az árfolyam. Ma reggel további mérésékelt deviza erősödés tapasztalható a régióban. A történelmi csúcs közelében tartózkodó EURHUF miatt a fő kérdés, hogy az MNB holnap fog-e reagálni az 1 hetes jegybanki betét kamatának megváltoztatásával.

Stabil maradt a dollár

Az EURUSD kurzusában nem volt tegnap jelentősebb mozgás, az árfolyam 1,124-en stagnált. Ma a harmadik negyedéves előzetes amerikai GDP adat befolyásolhatja majd erősebben az árfolyamot.

Az olaj ára a stratégia készletek piacra dobása ellenére emelkedik

Ma reggel emelkedő nyersolaj árakat tapasztaltunk: a WTI 78,7, a Brent típusú kőolaj 82,4 dollár volt a közeli határidőkre. Az USA 50 millió hordó nyersolaj piacra dobásáról döntött, miközben több vele szövetséges ország is hasonló lépésekről számolt be. India 5 millió hordó, Kína 7-15 millió hordó, Japán pedig 4,2 millió hordó nyersolajat ad el, és Dél-Korea is 3,5 millió hordó eladását tervezi. A kezdeményezéshez Nagy-Britannia is csatlakozik, de a hírek szerint csak kisebb mennyiséggel. A piaci szakértők három fontos tényezőt emeltek ki. Egyrészt a stratégiai tartalékok piacra dobása már korábban is várt volt, ezért ez már nem okoz további áresést. Másrészt míg az USA 50 millió hordós lépése megfelelt a várakozásoknak, addig a többi ország által felszabadított mennyiség alulmúlta a várakozást. Végezetül többen is megemlítették, hogy a döntés akár kontraproduktív is lehet, mivel egy valódi krízishelyzetnél elfogynak a tartalékok, ezért ha valóban beszűkül a kínálat, a világ elégtelen stratégiai tartalékokkal szembesülhet. A piac mindenesetre az elmúlt két hét csökkenését követően emelkedéssel reagált a konkrét bejelentésre.

Az arany emelkedni tudott a kétheti mélypontjáról

Az arany 1.795 dollárig tudott erősödni, miután tegnap beárazta a piac, hogy újabb 4 évig a szigorúbbnak tekintett jelölt, Jerome Powell lesz a Fed elnöke. A figyelem továbbra is az amerikai makrogazdasági mutatókra irányul: ma jelenik meg többek között az FOMC jelentés, a fogyasztói jövedelmekről szóló jelentés, a GDP adat és a fogyasztói hangulatot mutató index is. Ezek az adatok bővebb információt adhatnak arról, hogy milyen állapotban van az USA gazdasága. A szakértők szerint 2022-ben a fizikai arany kereslet növekedésére kell számítani, ami ellensúlyozhatja a pénzügy befektetők elfordulását az aranytól. A becslések szerint folytatódhat az idei trend, ami az ékszer célú kereslet 10-15%-os bővülését hozta. A Covid lezárások és az indiai monszun jelenti ebből a szempontból a legnagyobb kockázatot.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben