Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hoztam is meg nem is?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 17.   10:24

Erste kommentár Tegnap a jegybank meglépte a kötelezőt, ami az alapkamatot illeti. Ez ugyan kevés lett volna, de az eszközrendszeren is alakított, s ez már elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy stabilizálja a forintot. Egyrészt...

Erste kommentár

Tegnap a jegybank meglépte a kötelezőt, ami az alapkamatot illeti. Ez ugyan kevés lett volna, de az eszközrendszeren is alakított, s ez már elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy stabilizálja a forintot. Egyrészt csökkentik a forint likviditást és növelik az euró likviditást, az előbbinél a swapok megszüntetésével, míg az utóbbi esetében a korlátlanná tétellel. Az utóbbi esetében ugyan nem eladásról van szó, de azért a 38 milliárd eurós jegybanki tartalék mindenképpen megnyugtató. A legfontosabb lépés, aminek leginkább köszönhető a forint erősödése, az az egyhetes jegybanki betét kamatszintjének kinyitása fölfelé. Ez pedig azt jelenti, hogy valójában nem 2,1 százalékra, hanem minimum 2,1 százalékra emelkedett az alapkamat. Mivel az overnight kamatszint 95 bázisponttal tér el az alapkamattól, ezért elméletileg akár 3 százalék fölött is lehet az effektív hozamszint. A csütörtöki betételhelyezés során fog kiderülni az elkövetkező hétre érvényes szint, s ez azt is mutatja, hogy ezen keresztül gyakorlatilag hetente változhat az effektív ráta. Ennek köszönhető, hogy a forintgyengülésre játszó spekulánsok tegnap nagy valószínűséggel elszaladtak a piacról.


A DAX oldalazással kezdte a napot, míg a BUX megint az emelkedéssel próbálkozik, immár sokadszorra.

Tovább robog az amerikai techszektor

A fogyasztási cikkek és a technológiai részvények vezetésével emelkedtek tegnap az amerikai indexek. A Nasdaq 0,8%-os, az S&P 0,4%-os, a Dow 0,2%-os pluszban zárt.


Európában nem volt egyértelmű az irány, a FTSE100 0,3%-ot csökkent, míg a CAC40 0,3%-ot, a DAX pedig 0,6%-ot emelkedett.


Ázsiában inkább a csökkenés volt a jellemző, a Nikkei és a Hang Seng is 0,4-0,5%-ot esett, míg a Shanghai index stagnált.

Napokon belül jöhet a harmadik oltás

Az amerikai gyógyszerfelügyelet akár már csütörtökön jóváhagyhatja a harmadik, úgynevezett booster oltást a Pfizer vakcina esetében. A harmadik oltást már eddig is javasolták az idősek és a betegség szempontjából különösen kitett csoportok számára, de a mostani döntés már a 18 év fölötti teljes lakosságról fog szólni. A járványügy (CDC) pénteken foglalkozik a kérdéssel. Várhatóan mindkét hatóság jóváhagyja az általános harmadik oltást, így akár már hétvégén kezdődhet a booster oltások beadása.

Az USA bespájzol a COVID gyógyszerből

Az amerikai kormányzat még a héten bejelentheti, hogy 10 millió kezelésre elegendő gyógyszert vesz a Pfizer kimondottan COVID kezelésére szolgáló antivirális készítményéből. Az orvosság egyelőre jóváhagyásra vár, de a kísérletek során nagyon hatékonynak bizonyult. Már el is kezdték a gyártását, ám az idei évben legfeljebb 200 ezer kezelésre elegendőt tudnak csak gyártani belőle.

Félúton jár Musk

Elon Musk folytatta a Tesla részvények értékesítését. A november 6-i twitter szavazás óta már 7,8 milliárd dollár értékben adott el részvényeket, így nagyjából félúton jár a beígért értékesítési volumen tekintetében.

A Rivian a Volkswagen csoportot is lenyomta

Tovább száguld a Rivian árfolyama, így most már a Volkswagen piaci kapitalizációját is megelőzi. A Rivian árfolyama már több, mint duplázott a két héttel ezelőtti tőzsdei bevezetés óta.

Csúcsra ugrott a Qualcomm a megemelt előrejelzés után

Befektetői napot tartott tegnap a Qualcomm. A cég a jelentős hátszél hatására a következő 3 évben 15-17%-os növekedést lát az elsősorban hálózati eszközökkel foglalkozó QCT szegmens esetében. A Qualcomm a legnagyobb telefonchipeket gyártó vállalat a világon, 2024-re 46 milliárd dolláros bevételt vár, több mint 1 milliárd dollárral felülmúlva a piaci várakozást.

Megmozgatta a forintot az MNB tegnapi döntése

A forint tegnap először gyengüléssel vette tudomásul, hogy az MNB csak 30 bázisponttal emelte az alapkamatot. Ez megfelelt ugyan a konszenzusnak, de voltak ennél sokkal vérmesebb kamatemelési várakozások is. Aztán a délután 3-kor kezdődő sajtótájékoztatón kiderült, hogy a 30 pontos kamatemelés csak a teljes kép egy részlete, hiszen egyéb, a monetáris szigorítás irányába mutató eszközöket is bevet az MNB. Ezek közül a legfontosabb, hogy az 1 hetes jegybanki betét, mint legfontosabb jegybanki eszköz kamata felfelé ismét eltérhet, sőt el is fog térni az alapkamattól. Így aztán az a helyzet állt elő, hogy nem tudni effektíve pontosan mekkorát is emelt az MNB. 30 pontot biztosan, de hogy pontosan mekkorát, az majd csak csütörtökön, az 1 hetes jegybanki betét tendereinek kihirdetésekor derül ki. Az EURHUF tegnap 366,9-en is járt, de ma reggel 364,6-on jegyzik a devizapárt a bankközi piacon.

Erősödött a dollár

A tegnap megjelent kedvező amerikai makroadatokra tovább erősödött a dollár. Az EURUSD árfolyama 1,131-re esett. Utoljára 2020 júliusában volt ennyire erős a dollár.

Az olajár nyomás alatt, Joe Biden koordinált akciót szeretne Kínával

A Brent 82,1, a WTI 80,2 dollár volt ma reggel, kismértékű csökkenés volt tapasztalható a tegnapi naphoz képest. A hírek szerint Joe Biden Kínával közös akciót szeretne a stratégiai kőolaj tartalékok megnyitásának ügyében. A kínai fél a hírek szerint hajlik a megegyezésre. Az API jelentése szerint az USA nyersolaj tartaléka 665 ezer hordóval nőtt a múlt héten, viszont a benzinkészlet és a Cushingban betárolt nyersolaj mennyisége csökkent. Az utóbbi azért fontos, mert az alacsony tartalék szint ebben a leszállítási ponthoz közeli tárolóban jelentős volatilitást okozhat az árakban. Az olajra nyomást gyakorol az erős dollár is. Tegnap a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA közzétette havi jelentését: a szervezet szerint csökken az olajpiaci feszültség, mivel az erős kereslet egyre élénkebb kínálattal találkozik. A magas árak ugyanis ösztönzőleg hatnak a termelőkre. A globális olajpiac egyébként továbbra is backwardation állapotban van, a két közeli Brent határidős ár között 97 cent a különbség. Érdekesség, hogy a Rosneft nevű orosz olajcég jövő év közepére 120 dolláros olajárra számít, mivel az oroszok szerint az OPEC kezében nincs annyi szabad kapacitás, ami biztosítaná a tovább növekvő kereslet kielégítését.

A Fed képviselő kommentárja nyomán gyengült az arany

Az arany 1.858 dollárig gyengült, miután tegnap a st. louis-i Fed kormányzó, James Bullard annak a véleményének adott hangot, hogy a Fed-nek sokkal agresszívebben kéne fellépnie a fogyasztói infláció megfékezésére. Ez lényegében gyorsabb monetáris szigorítást jelentene, vagyis hamarabb be kellene fejezni a kötvényvásárlási programot, és kamatot is kellene emelni. A befektetők szerint más Fed vezető is hasonló állásponton lehet, ami változást hozhat a politikában. A fogyasztói infláció októberben 6,2%-kal ugrott, ami az elmúlt 30 év legmagasabb értéke. A tegnap megjelent kiskereskedelmi forgalmi adatok is gyors növekedést mutatnak. A fedezeti alapok aranyvásárlásai a hírek szerint 10 havi csúcsra jutottak a múlt héten az inflációs adat megjelenése előtt. Most úgy tűnik, ezek a befektetők kivárnak a további vásárlásokkal, amíg tisztázódik a Fed álláspontja.

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben