Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre forróbb a talaj

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 15.   10:50

Erste kommentár Szinte folyamatosan az inflációról beszélünk. Nem csak itthon, hanem szerte a világban, miközben a jegybankok csak a mantrát nyomják, hogy nem kell félni, átmeneti dolgot látunk. Közben azért nem...

Erste kommentár

Szinte folyamatosan az inflációról beszélünk. Nem csak itthon, hanem szerte a világban, miközben a jegybankok csak a mantrát nyomják, hogy nem kell félni, átmeneti dolgot látunk. Közben azért nem árt felkészülni arra, hogy előbb vagy utóbb az érték alapú befektetések kerülnek megint a középpontba a növekedési jellegűekkel szemben. Az idei évben különben viszonylag kiegyensúlyozott eddig az emelkedés. Míg a növekedés-túlsúlyos Nasdaq 31 százalékkal emelkedett, addig az inkább értékalapú papírokat tartalmazó Dow Jones 25 százalékkal értékelődött fel. (Az S&P500 pedig 33 százalékkal.) Ugyanakkor tavaly ez még úgy nézett ki, hogy 43 százalékkal a Nasdaq vitte a prímet, míg az S&P500 16 százalékkal igencsak lemaradt, s a Dow Jones a maga 7 százalékával a futottak még kategóriába szorult. Vagyis egyértelműen látszik a rotáció, de idén a pénzbőségnek köszönhetően még inkább csak a felzárkózást láthattuk. Ugyanakkor a mennyiségi lazítás megszüntetésével és a jövőre várhatóan elinduló kamatemelésekkel a változás nagyobb lehet.


Itthon is egyre inkább az infláció, a monetáris politika a téma. Miközben a jegybank próbál fékezni – igaz, csak óvatosan nyomja a pedált – addig a kormány éppenséggel a gázpedált nyomja, de azt tövig. A soha nem látott mértékű osztogatásra amúgy megvan a pénze, hiszen a jegybanknál levő számláján sok ezermilliárd forint pihen. Most mindenkit az foglalkoztat, hogy holnap az MNB felzárkózik-e a régiós jegybankokhoz, és jobban belelép-e a fékbe. Az elemzők ezt várják, sőt van olyan is, aki a pedál majdnem tövig nyomását vizionálja.


A DAX nulla körül mozog ma reggel, miközben a BUX az elmúlt napok jelentősebb eséseit követően megpróbál feltápászkodni, leporolni a köpenyét, és elindulni fölfelé.

Amerikai felülteljesítés

Amerikában egyértelműen az optimizmus uralkodott pénteken, a technológiai szektor felülteljesítésével. A Dow 0,5%-ot, az S&P 0,7%-ot, a Nasdaq pedig 1%-ot emelkedett.


Európában vegyes volt a kép. Míg a CAC40 0,5%-ot emelkedett, addig a DAX lényegében stagnált, a FTSE100 pedig 0,5%-ot csökkent. Az energia és az utazáshoz, szabadidőhöz kapcsolódó cégek részvényei teljesítettek leggyengébben.


A kedvező kínai makroadatok ellenére sincs kiugró lelkesedés Ázsiában, mivel az ingatlanfejelsztők esése visszahúzza a piacot. A Nikkei 0,6%-ot emelkedik, míg a Hang Seng és a Shanghai index stagnál.

Visszafizette az állami támogatást a Lufthansa

A Lufthansa visszafizette az alárendelt kölcsöntőke második részét is. A mostani 1 milliárd euró törlesztésével a cég teljes mértékben visszafizette az állami mentőcsomagot. A német államnak azonban még így is marad 14%-nyi részesedése, amit vállalása szerint 2023 októberéig, vagyis két éven belül értékesíteni fog.

Jelentős megrendelést kapott az Airbus

Az Airbus jelentős, több mint 30 milliárd dollár értékű, 255 darab keskenytörzsű repülőgépre vonatkozó óriási megrendelést kapott a Dubai Airshow-n. Az Emirates a flotta-átalakítását fontolgatja, és a Boeing csúszásban levő 777X-ét az Airbus A350-es repülőgépeivel helyettesítené. A szélestörzsű repülőgépek értékesítése a járvány idején csökkent, mivel visszaszorultak a hosszú távú utazások. Emiatt még fontosabbá vált az Airbus és a Boeing számára is az eladások megtartása vagy akár a rendelésállomány bővítése, és az Emirates fontos partner. Az Airbus 255 darabos megrendeléséből egyébként 102 a WizzAir-től érkezett. Ezek közül 27 darab a nagy hatótávolságú XLR, amelyek 2023 második felében kerülnek leszállításra, és amelyek lehetővé teszik majd a WizzAir számára a London-Dubai vagy a London-Abu-Dzabi járatok indítását.

Nagy a nyomás a forinton

Pénteken a régiós devizák jellemzően oldalaztak az euróval szemben. A forint ugyanakkor ismét jelentősen gyengült az euróval szemben. Az EURHUF jegyzés már 366,8-on áll, megközelítve a 367-es októberi lokális csúcsot. A gyengülő forint különösen izgalmassá teszi a holnapi kamatdöntő ülést. A konszenzus 30 bázispontos emelést vár, de például a Morgan Stanley 75 bázispontos, az HSBC 70 bázispontos lépésre számít.

Stabilizálódott a dollár

Megállt a dollár jelentős erősödése, ahogy némileg enyhültek az amerikai kamatemelési várakozások. Az EURUSD árfolyamot 1,146-on jegyzik ma reggel. A dollár stabilizálódása miatt némileg fellélegezhetnek a feltörekvő piaci devizák is.

A WTI nyomás alatt, Joe Biden kőolajat dobhat piacra a stratégiai készletekből

A WTI 80,2 dollárig, a Brent típusú kőolaj pedig 81,5 dollárig gyengült. Egyre erősebb a nyomás Joe Biden amerikai elnökön, hogy csökkentse az olajárat, elsősorban a stratégiai készletek egy részének piacra dobásával. A Szenátus demokrata frakciójának vezetője, Charles Schumer is erre biztatta, mivel a fogyasztóknak azonnali segítség kell a kutakon. Az elnök népszerűségi indexe mélypontra esett, főleg a magas benzinárakkal és az inflációval elégedetlenek az amerikaiak. A hírek szerint november 29-én újraindulnak a tárgyalások az Egyesült Államok és Irán között az ország atomprogramjáról. A perzsa állam napi 1-1,5 millió hordóval több olajat tudna exportálni, ha az ellene hozott szankciókat feloldanák. Ez szintén elősegítheti az olajárak esését.

A vártnál erősebb kínai adatok után megállt az arany emelkedése

Az arany erősödése megállt, miután egy sor kínai gazdasági adat azt mutatta, hogy az ázsiai ország gazdasági aktivitása továbbra is erős. A piac a héten a Fed képviselőinek megszólalásaira vár. A múlt heti nagy arany áremelkedés főleg annak volt betudható, hogy a magasabb inflációs adat miatt félelem volt a befektetőkben, hogy a pénzromlás nem lesz átmeneti az Egyesült Államokban és a világban. A Fed a hírek szerint addig nem akar kamatot emelni, amíg a munkaerőpiac nem stabilizálódik. Ez pedig azt jelentheti, hogy még egy darabig negatív marad a reálkamat, ami kedvező hír az aranyra nézve. A 10 éves amerikai állampapír hozam 1,55%-ra mérséklődött.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben