Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre inkább félünk!?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 12.   10:49

Erste kommentár A szerdán közölt, várakozásoknál magasabb, 6,2 százalékos infláció hatására egyre inkább növekszik a piac által várt kamatemelések mértéke az Egyesült...

Erste kommentár

A szerdán közölt, várakozásoknál magasabb, 6,2 százalékos infláció hatására egyre inkább növekszik a piac által várt kamatemelések mértéke az Egyesült Államokban. Már ott sem csak arról van szó, hogy az energiaárak emelkednek (30 százalék év per év) hanem az élelmiszerárak is felrobbantak, hiszen egy hónap alatt 0,9, míg egy év alatt már 5,3 százalékos áremelkedést mértek. Ráadásul az energia és élelmiszerárak nélküli maginfláció is 4,6 százalék volt, miközben az új gépjárművek 9,8 a használt autók pedig 26,4 százalékos áremelkedést mutattak. Így talán nem meglepő, hogy a 10 éves hozam is komolyabb, 10 bázispontos emelkedést mutat, miközben jövőre, az év második felére már három kamatemelést áraz a piac (háromszor 25bps).


Az emelkedő hozamkörnyezet és a növekvő kamatemelési várakozások erősítik a dollárt, ami nem jó hír a feltörekvőpiaci devizáknak. A forint sem tudott ellenállni az ebből, na meg az alacsony reálkamatból adódó nyomásnak az elmúlt napokban, miközben a részvénypiacok egyelőre és még mindig nem vesznek tudomást a mélyben zajló folyamatokról. Pedig nem ártana óvatosabbnak lenni.


Mindeközben a DAX ma is emelkedéssel próbálkozik, amit az órás MACD is segít egy vételi jelzéssel. Ennek ellenére nem látunk erős mozgást. Itthon pedig a nulla körül oszcillál a BUX, pedig a MOL tegnap nagyobbat esett, mint ami indokolt lett volna a benzin és a gázolaj árának 480 forinton történő befagyasztása miatt.

Optimizmus uralta a piacokat tegnap

Ázsiában emelkednek a fontosabb indexek. Japánban a Nikkei 225 1,1%-os pluszban van, míg Kínában a Shanghai Composite és a Hang Seng egyaránt 0,2%-kal értékelődött fel.


Pluszban zártak az indexek Európában is. Az Euro Stoxx 50 és a francia CAC 40 egyaránt 0,2%-kal értékelődött fel, míg a német DAX 0,1%-os pluszban zárt. Az angol FTSE 100 0,6%-kal zárt magasabban.


Amerika vegyesen teljesített tegnap. A Dow Jones 0,4%-kal csökkent, de az S&P 500 0,1%-kal zárt magasabban. A Nasdaq Composite 0,5%-kal értékelődött fel. A határidős indexek kisebb emelkedést mutatnak.

MOL: A magyar kormány 480 forinton befagyasztja a kiskereskedelmi benzin és gázolaj árakat

A magyar kormány november 15-től három hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi üzemanyag árakat. Jelenleg a normál benzin átlagára 506 forint, a dízelé pedig 512 forint literenként. Az intézkedés nem vonatkozik a prémium üzemanyag termékekre, azok továbbra is szabadpiaci árazásúak lesznek. A kormányszóvivő nem beszélt arról, hogy az adót csökkentené a kormány, ebből mi azt feltételezzük, hogy a csökkentés nagy része az üzemanyag kiskereskedőknek jelent terhet.


Érdekességképpen kiemelnénk, hogy a benzin jövedéki adója, ami 120 forint literenként, alatta van az EU által elvárt, minimum 0,36 euró/liter értéknek, főleg a forint leértékelődése miatt. Emiatt éppen, hogy adóemelésre lenne szükség, hogy elérjük az uniós minimum jövedéki adó szintjét.


Véleményünk: A MOL kb. 200 millió liter normál benzint és gázolajat adhat el a kiskereskedelemben Magyarországon a következő három hónapban a vállalat mintegy 400 üzemanyagtöltő állomásán. A mi becslésünk szerint a MOL 20-25 forintot veszít literenként a kormányzati lépés miatt, ami azt jelenti, hogy a döntés 4-5 milliárd forintos EBITDA csökkenést okoz. Csak összehasonlításképpen, a 2021-es éves eredményvárakozásunk 986 milliárd forint a MOL csoport egészére nézve, tehát a hatás 1% alatt van az éves eredményre vetítve.

Interjú Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával

Csányi Sándor a Portfolio.hu-nak adott interjújában többek között a bankcsoport terjeszkedéséről is beszélt. Csány úgy véli, hogy az alapján, ami ma kívülről látható az OTP-ből, jelenleg helyén van az árfolyam. Bízik benne, hogy lesz lehetőségük Romániában vásárolni nagyobb bankot. Mostanra rendeződött a helyzet, és nagyon jó a kapcsolatuk a román jegybankkal, mint felügyelettel. Az OTP egyedülálló abban, hogy 2014 óta több mint száz bankot világított át, és 9 országban 12 pénzintézetet vagy portfoliót vett meg. Üzbegisztánban további pár kisebb bankot vizsgálnak. Lehet, hogy a szovjet utódállamok közül még egybe belépnek hamarosan. Az ázsiai piacon még nem volt bejelentésük, de egy speciális struktúrában elképzelhető, hogy hamarosan ott is megjelennek. A bankvezér úgy gondolja, hogy a szlovén akvizíció és az üzbég bank megvásárlása után egy kicsit lassítanak a felvásárlásokon, mert a szlovén és üzbég akvizició leköti az erőforrásokat A 2 milliárd eurós profit várhatóan viszonylag gyorsan meglesz, a következő lépcsőben nyilván majd a 3 milliárd eurót kell megcélozni. Ha megfelelően hasznosulnak azok az eszközök, bankok, tudás, ami rendelkezésükre áll, akkor biztosan nem kell sokat várni a harmadik milliárdra sem.

Musk vajon teljesíti a twitteren tett ígéretét?

Elon Musk közel 5 milliárd dollár értékben értékesített 4,5 millió Tesla részvényt, de az eladási hullám csak most kezdődhet, ha teljesíteni szeretné a twitteren tett ígéretét. Musk-nak körülbelül 170 millió részvénye van, tehát ha a részesedésének 10%-át szeretné értékesíteni, akkor közel 17 millió részvényt kell eladnia a következő hetekben. Vagyis maradt még 12,5 millió eladásra váró részvény, ami 13 milliárd dollárnak felel meg a tegnapi záró áron. A héten a Tesla árfolyama 13%-ot esett, és ha Musk tovább folytatja az eladást, akkor tovább eshet az árfolyam.

Pár esetben szívizomgyulladás okozhat a Moderna vakcinája

A Moderna csütörtökön kiállt a Covid-19 vakcina használata mellett, mondván, hogy a súlyos betegségek, a kórházi kezelés és halál elleni védelem meghaladja a szívizomgyulladás kockázatát, amit néhány fiatal férfinál tapasztaltak az oltást követően. A vállalat múlt héten jelentette be, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet több időt kért annak eldöntésére, hogy engedélyezi-e a kétadagos vakcinát a 12 és 17 év közötti gyermekek számára. A gyógyszerfelügyelet a szívizomgyulladásról szóló jelentéseket vizsgálja, mivel franciaországi adatok azt mutatták, hogy a 12 és 29 év közötti férfiak esetében 100.000 emberből 13,3-nál alakult ki szívizomgyulladás a Moderna oltást követően, míg a Pfizer vakcinával oltottaknál ez az arány csak 2,7.

Újabb rekordok születtek a kínai Singles Day-en

Kínában az Alibaba és a JD.com újabb értékesítési rekordot állított fel az úgynevezett egyedülállók napján (Singles Day). A kínai ünnep a legnagyobb vásárlási eseménynek számít a világon. Az Alibaba szerint a bruttó áruforgalom a 11 napos időszakban összesen 540,3 milliárd jüant (84,54 milliárd dollárt) tett ki, ami több mint 8%-os ugrás a tavalyi 498,2 milliárd jüanhoz képest. A JD szerint a platform tranzakciós volumene 349,1 milliárd jüan (54,6 milliárd dollár) volt a Singles Day időszak alatt, ami 28%-os növekedést jelent a tavalyi 271,5 milliárd jüanhoz képest.

Lokális csúcsot közelít a forint

A forint és a lengyel zlotyi is tovább gyengült tegnap. A feltörekvő devizák megítélésén a dollár erőteljes gyengülése csak tovább rontott. Egyre nagyobb a nyomás az MNB-n a jövő keddi kamatdöntő ülést megelőzően. Bár a konszenzus 30 bázispontos emelés, azonban egyre többször hallani 70-100 bázispontos emelést sürgető hangokat is. Az EURHUF jegyzése ma reggel 365 közelében áll, technikailag a következő ellenállás az októberi 366,9-es lokális csúcs.

Tovább erősödött a dollár

Az EURUSD jegyzések már 1,144-nél járnak, utoljára 2020 júliusában volt ennyire erős a dollár. Továbbra is a kamatemelési várakozások és az ezek hatására emelkedő hozamok erősítik a dollárt. 2023 elejére már három kamatemelést áraz a piac, míg október elején is csak egy kamatemelést tartalmaztak az árazások.

Az olaj stabil, a befektetők várják az amerikai kormány lépéseit

A WTI decemberi határidős ára 80,9, a Brent típusú kőolaj jegyzése pedig 82,2 dollár volt ma reggel. A piac várja, hogy mit fog tenni Joe Biden az energiaárak letörése érdekében, miután a legfrissebb adatok szerint 30 éve nem látott mértékűre ugrott a pénzromlás üteme az Egyesült Államokban, miközben a benzinár is csúcsközelben van. Kaliforniában, ahol a legdrágább az üzemanyag, 4,56 dollár/gallon jelenleg a kiskereskedelmi normál benzinár. Az OPEC októberi havi jelentése szerint a kartell csak 217 ezer hordó/nappal tudta növelni termelését az elmúlt hónapban, ami bőven alatta van a 400 ezer hordó/nap kínálatbővítésnek. Az OPEC jelentése egyébként továbbra is kiemeli, hogy nagy a kockázata a téli időszakban a keresletnövekedés lassulásának, mivel a Covid járvány miatt a fogyasztás csökkenhet. Főleg Közép-Kelet Európa miatt aggódnak az olajtermelők.

Az arany továbbra is erős, a Fed és az infláció együttesen segíti a nemesfém áremelkedését

Az arany árfolyama stabil maradt 1.855 dolláron. A jelenlegi környezet kedvez az arany befektetéseknek. A Fed ugyanis láthatóan ódzkodik a kamatemeléstől, amig a munkaerőpiac nem áll teljesen helyre, miközben az infláció kontrol nélkül emelkedik. Ez a két hatás együttesen ismét a nemesfém felé tereli a befektetőket, még azzal együtt is, hogy a hosszú kamatok láthatóan nőnek az USA-ban. Az arany tegnap egyébként kitört a 15 havi lefelé tartó trendvonalból, ami szintén vonzhatja a befektetőket. Az ezüst, a platina és a palládium árfolyama is jelentősen javult a héten.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben