Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyengeség a tetőn

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 10.   10:46

Erste kommentár Picit furán alakul a DAX árfolyama mostanában. Az index csúcsra emelkedett, igaz volt benne egy kis nyögve-nyelősség, de ott úgy korrigált, hogy valójában konszolidáció volt, ami pozitív jel. Ennek...

Erste kommentár

Picit furán alakul a DAX árfolyama mostanában. Az index csúcsra emelkedett, igaz volt benne egy kis nyögve-nyelősség, de ott úgy korrigált, hogy valójában konszolidáció volt, ami pozitív jel. Ennek ellenére egyelőre nem tud tovább emelkedni, pedig a vállalati eredmények is jók. Eddig 35 cég jelentett a 40-ből, s az eredményük 13,8 százalékos növekedést mutat a harmadik negyedévben, ami 11,4 százalékpontos felülteljesítés a Bloomberg adatai szerint. Ugyanakkor pozitív árfolyamreakciót csak az egészségügyi szektor tudott felmutatni a pozitív eredményre, míg az ipar a gyenge eredmény ellenére emelkedett. Az összes többi szektor negatív árfolyamreakciót mutatott a jó vállalati profitok ellenére. Ez pedig negatív jel. Vagyis pozitív és negatív jeleket is láthatunk, miközben az index a tetőn időzik. Ugyanakkor az idei évre vonatkozó P/E ráta a 20,2 pontos csúcsról 15,3-ra csökkent (újra emelkedik), de még mindig az elmúlt 16 éves átlag 13,3-as értéke fölött van. Ha viszont a jövő évet nézzük, már nem ilyen attraktív a dolog, hiszen a csúcs 15 volt, s most 14,4-es értéken forog az index, miközben a sokéves átlag 11,7. Vagyis a jövő év kockázatosabbnak tűnik, mint az idei.


A DAX a pozitív nyitást követően enyhén csökken, míg a BUX indexben egyelőre kitart az emelkedés. Amúgy az utóbbi továbbra is technikai korrekcióban van.

Megtört a hangulat tegnap a börzéken

Ázsiában esnek az indexek, romlik a hangulat. A kínai Shanghai Composite 0,5%-os, a Hang Seng pedig 0,4%-os mínuszban van. Japánban a Nikkei 225 0,6%-kal csökkent.


Csökkentek az európia indexek is. Tegnap az Euro Stoxx 50 0,2%-os, a francia CAC 40 0,1%-os, az angol FTSE 100 pedig 0,4%-os mínuszban zárt. A német DAX változatlan szinten fejezte be a kereskedést.


Amerikában szintén megtört a hangulat, hiszen a Dow Jones index 0,3%-kal csökkent, míg az S&P 500 0,4%-kal értékelődött le. A Nasdaq Composite 0,6%-kal zárt lejjebb. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.

A várakozásoknál jobb eredményt közölt a Magyar Telekom

A Magyar Telekom harmadik negyedéves eredményének főbb sorai rendre a konszenzus felettiek lettek. Ugyan az Erste előrejelzése a piaci átlag felett volt, de az MTel ezt is felülmúlta. A vállalat megerősítette a 2021-es pénzügyi évre vonatkozó iránymutatását.


A bevételek 6,2%-kal 178,1 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest a harmadik negyedévben, elsősorban a mobil adatforgalomnak és az IT bevételek bővülésének köszönhetően. Utóbbit a magyarországi projektek számára kedvezőbb időszak, valamint az észak-macedóniai testreszabott megoldási projektekből származó bevételek növekedése hozta. A vezetékes bevételek növekedése, a vezetékes szélessáv (optikai kábel fejlesztések) és a TV fejlesztésének köszönhető.


Magyarországon a vegyes mobil ARPU 3,9%-kal nőtt év per év alapon a harmadik negyedévben. A mobil szélessáv használat 34%-kal nőtt az előző évhez képest, 7,9 GB/hónap értékre. A vegyes vezetékes szélessávú és a TV ARPU növekedése erőteljes volt, 5,8%, illetve 2,3% év/év alapon.


Az EBITDA 9,3%-kal 66,4 millió forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az EBITDA ráta 110 bázisponttal magasabb, azaz 37,3 százalékra emelkedett, ami a felső kategóriájú szolgáltatások növekedésének és az alacsonyabb közvetlen költségeknek köszönhető. Ez utóbbi a 2020. harmadik negyedévben elszámolt egyszeri adóköltség miatt következett be.


A nettó eredmény éves szinten 3,9%-kal 17,87 milliárd forintra csökkent, mivel a jobb működési eredmény nem volt elegendő a magasabb kamatkiadások és a származékos ügyletek negatív átértékelésének ellensúlyozására.


Az első háromnegyedéves szabd pénzáram (ami az osztalékot meghatározza) spektrumlicencek nélkül 34,4 milliárd forintra javult a 2020. évi 32,9 milliárd forinttal szemben, főként a magasabb EBITDA hatására.


A cég megerősítette a 2021-re vonatkozó várakozásait. A bevételek 3 százalék körül, az EBITDA AL pedig legalább 3 százalékkal nőhet. A CAPEX AL nagyjából stabil marad, az FCF pedig nagyjából stabil marad és/vagy enyhén emelkedik év per év összehasonlításban.


Véleményünk: Tovább folytatódott a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessáv térnyerése, növekedése, és ebben a negyedévben az IT szegmensben is pozitív fejlődést tapasztaltunk. Míg a piac nagyjából stabil EBITDA rátát prognosztizált az idei harmadik negyedévre, addig a Magyar Telekom 110 bázispontos fedezetnövekedést ért el. A nettó eredmény 9 százalékkal haladta meg a konszenzust. Így nem meglepő a mai pozitív árfolyamreakció.


Alacsonyabb profitabilitást vár az Adidas

Az Adidas a harmadik negyedévben a várt 5,84 milliárd euró helyett, 5,75 milliárd eurós árbevételt ért el. Az üzemi eredmény 672 millió euró lett, ami nagyjából megfelel a várt 679 millió eurónak. Kínában a vártnál gyengébben teljesített a vállalat, az innen származó 1,16 milliárd eurós árbevétele 120 millió euróval elmaradt a várttól. A kínai piac gyengesége aggasztó jel, hiszen egy nagyméretű piac, amelytől további gyors növekedést vártak, ehhez képest nem tudja hozni a piaci várakozásokat. Ráadásul csak részben magyarázható a Covid miatti kereslet kieséssel, valószínűleg erős tényező benne az Adidas ellen hirdetett bojkott is. A negyedévet egyszeri tételek is sújtották: egy 402 millió eurós, cash flow hatással nem járó leírás a Reebok értékesítése miatt, és egy 600 millió eurós kereslet kiesés a Covid miatti ázsiai lezárások és ellátási problémák miatt. Az Adidas az idei évre vonatkozó eredmény előrejelzését is csökkentette, az adózott eredményt most már a korábbi 1,4-1,5 milliárd eurós sáv aljára várja, a vártnál gyengébb bruttó és operatív marzsok miatt. Az Adidas árfolyama közel 6%-ot esett a jelentésre.

A chip iránti erős keresletből profitált az Infineon

Az Infineon ma publikálta 2021 negyedik negyedéves eredményét. A társaság profitálni tudott a félvezetők iránti magas keresletből és jövőre is erős keresletre számít. Az elemzők 2,94 milliárd eurós árbevételre számítottak, ehhez képest 3 milliárd eurót sikerült a társaságnak elérnie. Az adózott eredmény 464 millió euró lett, szintén felülmúlva a várt 330 millió eurót. A negyedik negyedévben is magas, 20,5%-os EBIT marzsal működött a társaság, de a következő negyedévre további javulást és 21%-os marzsot várnak. A 2022-es üzleti évnek magas várakozásokkal, 21%-os EBIT marzs kilátással és 12,7 milliárd eurós árbevételi várakozással futnak neki. Mind az árbevételi, mind pedig a marzs előrejelzés kedvezőbb a piaci konszenzusnál. A társaság továbbra is jelentős autóipari kereslettel számol a chip-ek iránt, így igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy felpörgessék a termelést. Az Infineon nyitást követően 2%-ot emelkedik az erős negyedéves beszámolóra és a kedvező 2021-es előrejelzésre.

Jó eredményeket közölt az E.ON

Ma reggel tette közzé harmadik negyedéves eredményét az E.ON. A tisztított nettó eredmény 424 millió euró volt a várt 326,5 millióval szemben, s jelentős növekedést mutat a tavalyi 139 millió euróhoz képest. Az árbevétel 15,05 milliárd euró volt a harmadik negyedévben a tavalyi 12,81 milliárd euróval szemben. Így az eső három negyedévben a tisztított üzemi eredmény 3,93 milliárd euró lett a tavalyi 2,29 milliárddal szemben. Ez jó alapot ad arra, hogy a cég teljesítse az idei évre vonatkozó 4,4-4,6 milliárd közötti várakozását. A piac különben 4,47 milliárd eurót vár. Az éves eredmény tekintetében a piac 2,29 milliárdos várakozása a cég 2,2-2,4 milliárd eurós várakozásának a közepe. Így talán nem meglepő, hogy nem látható jelentős árfolyamreakció a jó eredmények közlése után. Míg a hagyományos, fő üzletben nem volt jelentős változás, a kiskereskedelemben jelentősen emelkedett az árbevétel és profit.

Indulhat a Rivian kereskedése

A Rivian Automotive 78 dollárra árazta be a részvényeit, ami felümúlja a várakozásokat. A vállalat értékeltsége 77 milliárd dollár, és közel 12 milliárd dollárt szeretne bevonni a kibocsátás során. A részvény kereskedése ma kezdődik, RIVN ticker alatt.

Szeretnék kiterjeszteni a támogató oltást

A Pfizer és a BioNTech az amerikai gyógyszerfelügyelethez fordult, hogy már 18 éves kortól engedélyezzék a Covid-19 támogató oltást. Ez emberek milliói számára adna lehetőséget még év vége előtt az extra dózis felvételére, hiszen a vírus télen gyorsabban terjed.

Tovább esnek a kínai ingatlanfejlesztő cégek

Hongkongban újraindult a Fantasia Holdings ingatlanfejlesztő kereskedése, de rögtön 40%-ot zuhant. Az Evergrande-nek ma kellene kifizetnie egy 148 millió dolláros kupont a befektetők felé, ami további nyomást helyez a szektorra.

Nem találta a forint az irányt

A tegnapi 6,5%-os inflációs adatot követően először erősödéssel, majd gyengüléssel reagált a forint az euróval szemben. Az átmeneti erősödésre magyarázatot jelenthet a gyorsabb ütemű kamatemelésre irányuló spekuláció, máskülönben nem logikus 9 éves inflációs csúcsra az árfolyam erősödése. A tegnapi nap egészét tekintve alig változott a forint árfolyama. Jelenleg 361-en jegyzik az EURHUF devizapárt, mely a 20 és a 30 napos mozgóátlag között tartózkodik.

Ismét lefordult a dollár

Az EURUSD megint érintette a rövidtávú mozgóátlagokat, majd ismét lefordult az árfolyam. Ma reggel 1,156-on jegyzik a devizapárt. A technikai képen túl a dollár erősödését támogatta, hogy míg az EKB-s Isabel Schnabel a túl korai kamatemelés veszélyeire figyelmeztetett, addig amerikai kollégája, James Bullard két kamatemelést is indokoltnak lát jövőre az USA-ban.

Jövő év elején csökkenhet az olaj ára

Az olaj változatlan, 84,21 dollár volt, miután a Biden-kormány visszakozott a stratégiai kőolajtartalékból származó nyersolaj azonnali felszabadításától. A West Texas Intermediate stabil volt, miután tegnap 2,7%-ot emelkedett, mivel a Fehér Ház azt nyilatkozta, hogy nem szabadítanak fel készleteket. Ezt a döntést a kormány előrejelzése befolyásolta, amely azt mutatta, hogy a globális piacon túlkínálat lesz, és az árak a jövő év elején csökkenni fognak. Az API jelentése szerint az amerikai olajkészletek 2,5 millió hordóval csökkentek múlt héten.

Az inflációs nyomás miatt egyre attraktívabb az arany

Az arany 1.824 dollárig esett, megszakítva a négy napos ralit, miután a kötvényhozamok növekedtek. Az arany két hónapos csúcsra emelkedett az elmúlt napokban, mivel a piac úgy véli, hogy a központi bankok nem sietnek a kamatemeléssel a tartós magas inflációs nyomás ellenére sem. Az arany hagyományosan fedezet az emelkedő infláció ellen, és egyes piaci megfigyelők úgy vélik, hogy az emelkedő árak tovább emelhetik a nemesfém értékét az elkövetkező napokban. A mai amerikai inflációs adat 5,9% körüli értéket mutathat, illetve az 1,5%-os kínai inflációs adat is az arany emelkedését támogatja. Az amerikai inflációs ráta negatív szintre taszítja a kötvények reálhozamát, ami attraktívabbá teszi az aranyat és az ezüstöt.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben