Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jelentett a Richter

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 8.   11:01

Erste kommentár A Richter ma reggel közzétett 38,2 milliárd forintos nettó eredménye messze felülmúlta a 32,3 milliárd forintos átlagos elemzői várakozásokat. Ugyanakkor az üzemi eredmény...

Erste kommentár

A Richter ma reggel közzétett 38,2 milliárd forintos nettó eredménye messze felülmúlta a 32,3 milliárd forintos átlagos elemzői várakozásokat. Ugyanakkor az üzemi eredmény esetében ez az eltérés már jóval kisebb, csak 0,6 milliárd forint a Richter javára. Alapvetően a várakozásoknak megfelelően alakultak a folyamatok, egyedül csak a nagyon volatilis pénzügyi eredmény jelent kivételt. A profit jelentős részét továbbra is a gyorsan növekvő cariprazine értékesítés hozza. De jól teljesít a megújuló portfólió is, habár nehéz a cariprazine-nal felvenni a versenyt. Mindenesetre az első három negyedév eredménye 12 százalékkal haladja meg a tavalyit, s 93 milliárd forintra rúg. Így talán nem meglepő, hogy a Richter megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait. Az árbevétel esetében az eddigi 5 százalék helyett, már 7-8 százalékot vár, miközben az operatív marzs is inkább 20 százalék körül alakulhat a korábban várt 19 százalék helyett, ami 8 százalékkal magasabb operatív eredményt jelent a korábban várt értéknél. Ez pedig már javuló eredményt jelent a tavalyi 115,1 milliárd forintos operatív profit után, míg eddig enyhe csökkenés szerepelt a prognózisban.



A jó eredmény ellenére a Richter árfolyama csökken, akár csak a többi vezető részvényé a magyar börzén. Mindeközben a DAX is kismértékben csökken, amit indokol a rövid technikai indikátorok lefelé mutatása.

A pénteki emelkedést követően kisebb megtorpanást mutatnak a határidős indexek

Ázsiában vegyes teljesítményt mutatnak az indexek. Kínában a Shanghai Composite 0,2%-os pluszban, míg a Hang Seng 0,8%-os mínuszban van. Japánban a Nikkei 225 0,4%-kal csökken.


Európában emelkedtek pénteken a piacok. Az Euro Stoxx 500 0,7%-kal, a FTSE 100 0,3%-kal, a CAC 40 0,8%-kal és a DAX pedig 0,2%-kal zárt magasabban.


Amerika is jól teljesített pénteken. A Dow Jones 0,6%-kal kereskedett feljebb, az S&P 500 pedig 0,4%-kal zárt magasabban. A Nasdaq Composite index 0,2%-kal értékelődött fel. A határidős piacok kisebb esést mutatnak ma reggel.

Waberer’s: További javulás az ITS-ben, de negyedéves alapon csökkenő eredmény

A második negyedévi erős eredmény után a harmadik negyedévben 3,3 millió eurós nettó profitot ért el a Waberer’s. Ez 4,4 millió euróval magasabb, mint egy évvel korábban, de 2,8 millió euróval csökkent az előző negyedévhez képest. A negyedéves csökkenés a szezonális hatás, az autóipari bérnyomás és a változékony üzleti környezet miatt az RCL jövedelmezőségének csökkenéséből adódik.


A kereskedelmi sávos modellnek köszönhetően az ITS szegmens jövedelmezősége tovább javult annak ellenére, hogy a kamionok száma 31-gyel 1999-re, a sofőrök száma pedig 34-gyel 2529 csökkent az előző negyedévhez képest. Ezzel párhuzamosan a megrendelések száma is 63.100-ra csökken az egy negyedévvel ezelőtti 70.300-ról. Bár az árbevétel enyhén, 1,1 millió euróval 86,4 millió euróra csökkent, az üzemi eredmény megduplázódott, 1,4 millió euróra nőtt az előző negyedévhez képest, és 6,7 millió euróval nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest.


Az RCL szegmensben az árbevétel 1,3 millió euróval 44,7 millió euróra csökkent negyedéves összehasonlításban, és 0,1 millió euróval nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedő alvállalkozói díjak, az emelkedő bérek és az autóipari ügyfeleknél a volumencsökkenés negatívan hatott a működési eredményre, ami év/év alapon 1,2 millió euróval, negyedév/negyedév alapon pedig 1,1 millió euróval csökkent 3 millió euróra.


Az egyéb szegmensben az árbevétel éves szinten 6,5%-kal 19,5 millió euróra nőtt, míg az EBIT egy kicsit, 0,1 millió euróval 2,3 millió euróra csökkent.


A flottacsere felfüggesztésének köszönhetően a nettó adósságállomány 112 millió euróra csökkent, míg a 12 havi EBITDA jelentősen nőtt; így a nettó adósság/EBITDA arány 1,6-ra csökkent az előző negyedévi 1,7-ről és az egy évvel ezelőtti 2,9-ről. Mivel 200 új teherautó érkezik az ITS-be a negyedik negyedévben, és további 300 azt követően, ez az arány növekedni fog a következő negyedévekben.


A menedzsment felhívja a figyelmet (i) az új üzleti modell sikerére (az ITS-ben kereskedelmi sáv modell); (ii) arra, hogy a korábban elért jobb hatékonyság stabilnak bizonyul; (iii) illetve hogy a szállítási és logisztikai üzletágban az ellátási láncok zavarai miatti növekszik a kockázat, de a Waberer’s diverzifikált ügyfél- és földrajzi portfóliója nagy valószínűséggel csökkenti ezt a negatív hatást.


Elon Musk-ra komoly kötelezettség vár

Elon Musk megkérdezte a közel 63 millió Twitter követőjét, hogy értékesítse-e az általa birtokolt Tesla részvények 10%-át, vagyis a teljes részvénymennyiség 1,7%-át. A szavazók 58%-a döntött úgy, hogy adja el a részesedést. A szavazás eredményétől függetlenül Musk már elkezdte értékesíteni a részvényeket, hiszen 15 milliárd dolláros adókötelezettséget kell teljesítenie a 2012-ben kapott opciók kapcsán. Az opciók 2022 augusztusában járnak le. Az opciók eladása után Musk-nak ki kell fizetnie a nyereségre számított jövedelemadót. Mivel az opció munkavállalói juttatásnak vagy kompenzációnak számít, a legmagasabb adókulccsal, 37%-kal plusz a 3,8%-os nettó befektetési adóval adóztatják. Kaliforniában meg kell fizetnie a 13,3%-os adókulcsot is, mivel az opciókat Kaliforniában adták, és többnyire kaliforniai adóügyi illetőségű volt. Az állami és szövetségi adókulcs együttesen 54,1%, tehát az opciók után fizetendő adó a jelenlegi áron 15 milliárd dollár lehet.

Jelentett Warren Buffett cége

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway a hétvégén tette közzé harmadik negyedéves jelentését, ami elfogadható negyedévről számolt be. A cég részvényenkénti eredménye 66%-kal 6.882 dollárra csökkent éves bázison, de így is felülmúlta az 5.949 dolláros várakozást. A cég működési eredménye viszont 6,47 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi 5,5 milliárdról, de ez elmaradt a 7 milliárd dolláros várakozástól. A 149 milliárd dolláros készpénzállomány új rekordnak számít. A cég 7,6 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket.

Nagy az érdeklődés a Rivian iránt

A Rivian elektromos autó gyártó 72-74 dollár közé emelte a kibocsátás célárát az előzetes 57-62 dolláros tartományról, ami azt jelenti, hogy akár 10 milliárd dollárt is összegyűjthet a kibocsátásból. Ez 63 milliárd dolláros értékeltséget adhat a cégnek, ami a kínai elektromos autó gyártóval, a Nio-val tenné egy kategóriába.

Tovább erősödött a cseh korona

Pénteken is tovább erősödött a cseh korona a kamatemelést követően, és magával húzta a régiós devizákat is. Az EURHUF a 30 napos mozgóátlagról próbál lefordulni, egyelőre úgy tűnik sikerrel. Ma reggel 358,8-on jegyzik az EURHUF devizapárt.

Vissazfogott EURUSD mozgás

Az EURUSD árfolyamában pénteken és ma reggel sem történt jelentősebb árfolyamváltozás. A devizapárt ma reggel 1,157 környékén jegyzik.

Újra emelkedik az olaj, a piac várja a döntés a stratégiai olajkészletekről

A WTI 82,1, a Brent 83,6 dollárig erősödött ma reggel, miután a szaúdi Aramco az OPEC döntést követően növelte eladási árait az irányadó kőolajfajtákhoz képest. A piac azt várja, hogy az amerikai elnök a stratégiai készletek eladásáról dönt holnap, hogy letörje a piaci spekulációt. Ez rövidtávon árcsökkenést okozhat, de sokak szerint kontraproduktív lehet, mivel így kisebbek lesznek a tartalékok. Az amerikai palaolaj társaságok közül már több jelezte, hogy szeretné kihasználni a magas olajárakat és jövőre növelni termelését. Az Egyesült Arab Emirátusok a pénteki OPEC döntés után elmondta, hogy a piac stabilitásához szükséges a kartell közös politikája, mivel e nélkül már többszörösére nőtt volna az ár a piacon, mint például a földgáz vagy a kőszén esetében. A Covid fellángolása miatt ugyanis a kereslet több országban csökkenhet a tél folyamán, emiatt az OPEC sem szerette volna nagyobb mértékben növelni kínálatát.

Az arany a várnál erősebb munkaerőpiaci jelentés ellenére szárnyal

Az arany 1.816 dollárig erősödött ma reggel, ami kéthavi csúcsot jelent. Az emelkedés annak ellenére következett be, hogy a pénteki amerikai munkaerőpiaci adat erősebb lett a vártnál és a kínai kereskedelmi adatok is jók voltak. A 10 éves amerikai államkötvényhozam 1,48%-ig süllyedt, a piac látványosan megnyugodott. A jegybankoknak nem kell sietniük a kamatemeléssel a magas infláció ellenére, legalábbis ez a teória kezd uralkodóvá válni a piacon. Az alacsony hozamkörnyezet vonzóvá teszi az aranyat, mivel a nemesfém nem fizet kamatot, így a tartósan alacsony ráták továbbra is olcsóvá teszik a sárga fém tartását. A héten a Fed mellett az USA fogyasztói inflációs adata is a figyelem középpontjában lesz.

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben