Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Mit tanulhatunk a Squid Game csalásból?

SZTORI
SZTORIKincse ÁronVezető üzletkötő - Értékpapír és derivatív kereskedés 2021. november 5.   13:59

Nem a Squid Game az első olyan kriptodeviza, amelynek egy pillanat alatt omlik össze az árfolyama és nem is az utolsó. A kriptopiac szabályozatlan világában számítani lehet a meglepetésekre, itt különösen érvényes az, ami a tőkepiacon azért általában is igaz: körültekintően, ésszel kell befektetni, nem szabad a gyors meggazdagodás érdekében belerohanni valamibe.

Forrás: Shutterstock Inc.

Egy hét alatt emelkedett az egekbe, és néhány perc alatt omlott össze a Netflix dél-koreai sikersorozatának nevét viselő Squid Game tokenek árfolyama. A kriptopénz ára a CoinMarketCap adatai szerint az október 26-i bevezetést követő egy centről 2856 dolláros magasságba ugrott november első reggelére, majd 99,99%-ot zuhant egyetlen pillanat alatt. A tiszavirág életű tokent megalkotó csalók pedig több, mint 3 millió dollárral távoztak.

A történet dióhéjban: a fejlesztők a sorozatra alapozott – ám ahhoz semmilyen módon nem kötődő – játékot alkottak meg, amellyel a Squid tokeneket lehetett gyarapítani, és megszerezni a Marbles nevű eszközt, amely szükséges volt ahhoz, hogy a kriptodevizát el lehessen adni. A trükk éppen ebben volt. Ahhoz, hogy a befektetők részt tudjanak venni a játékban 456 tokennel kellett rendelkeznünk – ez egy centes árfolyamon 4,56 dollárt jelentett, egy dollárnál 456-ot. Tíz dollárnál – amit az indulás után három nappal elért az árfolyam – már 4560 dollár kellett a beugráshoz, vagyis több, mint egymillió forintos befektetés. Aki egy kevéssel beszállt a dinamikus árfolyamemelkedést nézve, csak akkor tudott – volna – kiszállni, ha játszik, ám erre csak később jött rá, vagyis egyre nagyobb szüksége volt a tokenekre – s csapdába került. Vagy hagyja úszni a befektetett tőkét, vagy horribilis összeget költ azért, hogy esélye legyen valamennyit visszanyerni belőle. De úgy tűnik, ez nem fog megtörténni. A fejlesztők a csúcsárfolyam elérésekor azt közölték, hogy nem csinálják tovább – ekkor a Squid token értéke nullára esett, a projekt weboldala összeomlott, a fejlesztők eltűntek, azóta nem érhető el a Squid Game token twitter fiókja sem.

Volt persze néhány árulkodó jel is. A projekt honlapja tört angolsággal és nyelvtani hibákkal volt tele. A fejlesztők egyike sem volt megtalálható különböző közösségi felületeken, vagyis teljesen ismeretlenek voltak. Mindenki figyelmeztetett a veszélyekre és volt olyan nagy aggregátoroldal, amely nem volt hajlandó listázni a tokent.

Mit tanulhatunk ebből?

Egy szabályozatlan világban vad "törvények" uralkodnak. Ezért különös odafigyeléssel, körültekintéssel kell meghozni minden döntésünket. A SQUID tokenekbe beszállók nem így tettek.
A gyors meggazdagodás reményében sokszor vakon rohanunk bele az ilyen és ehhez hasonló csapdákba. A kriptopiac jelenlegi szabályozatlan, decentralizált világa tartogathat pozitív és negatív meglepetéseket is. Kellő körültekintéssel, ésszel kereskedve, szabályainkat betartva hajtsuk végre befektetéseinket csakúgy, mint a szabályozott tőkepiacokon.

 

Forrás: coinmarketcap.com

Forrás:

https://www.bbc.com/news/business-59129466
https://coinmarketcap.com/hu/currencies/squid-game/
https://forbes.hu/penz/oriasi-kamu-volt-a-squid-game-token-az-alapitok-megleptek-a-penzzel/

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben