Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Most akkor mi van?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 4.   11:07

Erste kommentár Tegnap a Fed megkezdte a „tapering”-et, azaz elkezdte a mennyiségi lazítás fokozatos csökkentését, ami a jelenlegi helyzetben havi 15 milliárd dollárt jelent. Így az elmúlt hónapban még 120...

Erste kommentár

Tegnap a Fed megkezdte a „tapering”-et, azaz elkezdte a mennyiségi lazítás fokozatos csökkentését, ami a jelenlegi helyzetben havi 15 milliárd dollárt jelent. Így az elmúlt hónapban még 120 milliárd dollárra rúgó mennyiségi lazítás novembertben már 105 milliárd dollárra csökken. Ugyan a lépésköz változhat az elkövetkező hónapokban, de az alap forgatókönyv szerint havonta 15 milliárd dollárral csökken a lazítás mértéke, s így 2022 közepére megszűnik. Ebben elég nagy a konszenzus a piacon. Ugyanakkor a piaci szereplők a második félévre már kamatemelést várnak, ahogy az Eurózónában is. Így Powell és Lagarde egymással versenyezve próbálják meggyőzni a piacot arról, hogy nem feltétlenül jön kamatemelés. Az EUR/USD árfolyamát elnézve ebben eddig Lagarde volt a jobb, mert a dollár jelentősen erősödött ma reggelre. Ugyanakkor azért mégis csak megnyugtató volt Powell beszéde, s a részvénypiacok új csúcsra emelkedtek. Sőt, a DAX index is új csúcson járt a mai, nap eleji kereskedésben. Különben a Fed sikerét abban látják a piaci befektetők, hogy a történelem legjobban előkészített „tapering”-je kezdődött meg. Már csak az nem tudta, hogy mi fog történni, aki becsukta a szemét és befogta a fülét. Ez jelentősen különbözik a 2013-as „tapering” megkezdéstől, amikor komoly volatilitást okozott a lépés a piacokon. Ez persze a Fed szavahihetőségét is növeli, ami tegnap este is kifizetődő volt, amikor a kamatemelésekkel kapcsolatban az elnök azt mondta, hogy „türelmesek” lesznek ezzel kapcsolatban. Elhitték neki! A régióban különben leginkább a magyar jegybank követ hasonlóan komoly hitelességre építő politikát, azzal, hogy lehet sejteni, hogy jövő tavaszig vagy az év közepéig emelkedhetnek a kamatok, havi 15 bázisponttal. Persze ez nincs kőbe vésve, de jelenleg ez tűnik valószínűnek. Ezzel szemben a lengyel vagy a cseh jegybank inkább a meglepetés erejében hisz. Ez történt tegnap is. Miközben a piac 50 bázispontos emelést várt a lengyelektől, addig a jegybank 75 bázispontos ugrást hajtott végre, ami zloty és régiós deviza (korona, forint) erősödést hozott magával az euróval szemben.


A DAX ma reggel új csúcsra szaladt, majd lehiggadt. Kérdés, hogy új csúcson fog-e zárni. Ha ez bekövetkezne, akkor valószínűleg további emelkedés jönne. A BUX is emelkedéssel kezdte a napot, a holnap jelentő OTP és MOL viszi a prímet!

A bikák visszaverték a medvéket

Ázsiában a Fed döntést követően emelkednek a legfontosabb indexek. Japánban a Nikkei 225 0,9%-kal kereskedik feljebb, míg a Kínában a Hang Seng 0,3%-os, a Shanghai Composite pedig 0,8%-os pluszban van.


Szinte az összes európai piac emelkedést produkált tegnap, a hangulat pozitív volt. Az Euro Stoxx 50 és a francia CAC 40 egyaránt 0,3%-kal emelkedett, míg a német DAX változatlan volt. Az angol FTSE 100 0,4%-ot csökkent.


Amerikában a bikák győzedelmeskedtek tegnap, hiszen a Dow Jones 0,3%-kal zárt magasabban, míg az S&P 500 0,7%-kal, a Nasdaq pedig 1%-kal értékelődött fel. A határidős indexek kisebb emelkedést mutatnak.

Holnap jelent a MOL és az OTP

A MOL és az OTP is holnap hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves jelentését.

Jelentett a Qualcomm

A Qualcomm tegnap piaczárást követően tette közzé a negyedik negyedéves eredményét, ami jobb lett, mint az elemzők várták. A 9,32 milliárdos bevétel felülmúlta a 8,86 milliárd dolláros várakozást, és a 2,55 dolláros EPS is jobb lett, mint a várt 2,26 dollár. A chipgyártó cég kilátásai is optimisták, hiszen az első negyedévre a bevételvárakozásai felülmúlják az elemzők elképzeléseit. Zárást követően a cég árfolyama közel 8%-t emelkedett.

Javuló hitelminőség a Commerzbanknál is

A Commerzbank a vártnak megfelelően 2 milliárd eurós bevételről számolt be. A 403 millió eurós adózott eredményével viszont sikerült pozitív meglepetést okoznia, mivel ez nem csak a 276 millió eurós konszenzust, de még a legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta. A felülteljesítésben fontos tényező volt, hogy a negyedéves céltartalékképzés csak 22 millió eurós költséget generált a várt 86 millióval szemben. A bank az év egészére is pozitív operatív eredményt és adózott eredményt vár. A korábbi 800 millió euró helyett már csak 700 millió alatti éves céltartalékképzéssel számolnak.

Veszteséges félév a WizzAir-nél

A WizzAir ma publikálta első féléves eredményét. A légitársaság 880 millió eurós árbevétele elmaradt a 897 millió eurós várakozástól. A 164 millió eurós EBITDA nagyjából megfelel a piaci várakozásoknak, míg a 121 millió eurós veszteség némileg rosszabb, mint amire az elemzői konszenzus alapján számítani lehetett. Jelenleg növekedési fázisban van a légitársaság annak érdekében, hogy jövő tavasztól újra teljes kapacitással repülhessenek. A következő negyedévre 200 millió eurós üzemi veszteséget várnak, ami érdemben gyengébb, mint a piaci várakozás.

Újabb sikeres K+F az Alteo-nál

Az Alteo üzembe helyzete a kazincbarcikai K+F akkupakkját, ami 5MW/5MWh kapacitással rendelkezik, s erőművek számára kifejlesztett akkumulátorok mellett gépjárművekben használt akkumulátorokat is tartalmaz. Így sikeres a kísérlet, ami a gépjárművek akkumulátorainak újrahasznosítására irányul. Az energiatárolót több mint 5 évig tervezi üzemeltetni az Alteo. A fejlesztéshez 227,84 millió forint vissza nem térintendő támogatást és 249,68 millió forint hitelt kapott a társaság EU-s pályázatból. A hír pozitív, de a piaci várakozás is ez volt. Így nem várunk árfolyamhatást a hír kapcsán.

Dollár gyengülést hozott a Fed

A Fed tegnap a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy havi 15 milliárd dollárral csökkenti az eszközvásárlások összegét. Powell beszéde ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a kamatemelésnek még nincs itt az ideje, ami megnyugtatta a részvénypiacokat, egyúttal gyengítette a dollárt. Az EURUSD a 30 napos mozgóátlagig, 1,161-ig emelkedett tegnap, ma viszont ismét 1,158 környékén kereskednek a devizapárral.

A lengyel kamatdöntésből profitált a régió

A tegnapi meglepő 75 bázispontos lengyel kamatdöntésre nem csak a lengyel zlotyi, de a többi régiós deviza is erősödéssel reagált. Az EURHUF 358,9-re csökkent annak ellenére is, hogy a tegnap reggeli adatok alapján a külkereskedelmi hiány 17 éves csúcsra, 751 millió euróra ugrott a 19%-kal növekvő import hatására.

Gyengült az olaj a mai OPEC ülés előtt

A WTI 80,8, a Brent 82,4 dollárig gyengült a soron következő decemberi határidőre. Az esés mögött részben a növekvő amerikai nyersolaj készletadat áll. Az EIA adatai szerint 3,29 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj tartaléka a múlt héten, míg a cushingi tárolókban lévő kőolaj mennyisége tovább csökkent 26,4 millió hordóra. A csökkenő cushingi olajkészlet növelte a határidős árak közti időbeli különbséget, vagyis a piaci szerkezet még inkább a backwardation irányba mozdult el. A mai nap fő kérdése, hogy a késő délután kezdődő virtuális OPEC ülésnek mi lesz az eredménye. Joe Biden amerikai elnök ugyanis szóbeli nyomással szeretné rávenni az OPEC-et, hogy ne csak havi 400 ezer hordó/nappal növeljék a kínálatot, hanem ennél nagyobb mértékben. Ellenkező esetben az USA, más fejlett piaci tagállamokkal együtt, megnyithatja stratégiai tartalékát, hogy enyhítsen az olajpiaci nyomáson. Több OPEC tagállam nyíltan ellenzi a kínálat nagyobb mértékű növelését, részben azért, mert tartanak a 2022-es év gazdasági alakulásától és olajkeresletétől, részben mert több tagállam (Nigéria, Angola vagy éppen Kuvait) valószínűleg már most teljes kapacitással termel. Az amerikai nyomás miatt azonban lehet, hogy Szaúd-Arábia engedményt tesz Joe Bidennek, mivel a nyílt konfliktus sem az érdeke az olajtermelők szövetségének. A hírek szerint Oroszország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok rendelkezik még elegendő szabad kapacitással.

Az arany stabil

Az arany 1.773 dollár volt ma reggel, vagyis csak kismértékű az elmozdulás a tegnapi naphoz képest. A Fed havi 15 milliárd dollárral csökkent novembertől a kötvényvásárlás jelenlegi, havi 120 milliárd dolláros mértékét, vagyis a jövő év közepéig teljesen meg szeretné szüntetni a programot. Az aranybefektetők pozitívan értékelték, hogy a Fed homályosan beszélt a kamatemelés kezdetéről, ami azt jelenti, hogy ez időben később következhet be. A befektetők többsége továbbra is pesszimista a fogyasztói infláció alakulásával kapcsolatban, ami segítheti az arany megítélését. A nemesfém a múltban kiváló eszköz volt az infláció hatásainak kivédésére.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben