Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Aggasztó inflációs adatok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. október 29.   09:01

Az EKB szerint is tartósabb lehet a magas inflációjú időszak A tegnap megjelent előzetes inflációs adatok alapján 5,5%-ra ugrott a spanyol infláció, bőven felülmúlva a 4,6%-os várakozást. 1992 óta ez a legmagasabb...

Az EKB szerint is tartósabb lehet a magas inflációjú időszak

A tegnap megjelent előzetes inflációs adatok alapján 5,5%-ra ugrott a spanyol infláció, bőven felülmúlva a 4,6%-os várakozást. 1992 óta ez a legmagasabb infláció Spanyolországban. Az infláció megugrásáért elsősorban az energiaárak a felelősek. Nem ennyire drasztikusan, de a német infláció is a vártnál gyorsabban emelkedett októberben. A szeptemberi 4,1%-ról 4,6%-ra emelkedett az infláció, míg a piaci konszenzus 4,5% volt. Az eddig beérkező inflációs adatok fényében reális kockázatnak tűnik, hogy a ma érkező, szintén októberi eurozónás infláció is meg fogja haladni a várt 3,7%-ot.


Az EKB a várakozásokkal összhangban nem változtatott a monetáris kondíciókon. A jegybank kommunikációja némileg megváltozott, továbbra is átmentinek, de a korábban vártnál hosszabbnak tekintik a magas inflációjú időszakot. Christine Lagarde sajtótájékoztatója szerint az infláció jövő évben enyhülhet, azonban azt elismerte, hogy a vártnál tovább tarthat a magas inflációjú időszak, sőt a következő pár hónapban akár még tovább is emelkedhet. A gazdasági növekedés erőteljes, de üteme már fékeződni kezdett a jegybankelnök véleménye szerint. A piaci kamatemelési várakozások, melyek elkezdtek egy jövő évi kamatemelést árazni, a jegybankelnök szerint nincsenek összhangban a jegybanki iránymutatással. Ezzel azt üzenve, hogy a piaci várakozásoknál csak később kezdhet kamatemelésbe az EKB.


A jegybankelnök szavai abszolút nem nyugtatták meg a piacot. 5-15 bázispont közötti ugrás volt tapasztalható a nyugat-európai hosszú állampapírpiaci hozamokban. Hiszen a jegybank nem tervez szigorítást, miközben az inflációs kockázatok még az EKB megítélése alapján is emelkedtek.


Az EU és Nagy-Britannia mostantól kölcsönösen elfogadja a másik fél által kiállított Covid védettségi igazolásokat.

Furcsa hozammozgás Amerikában

Invertálódott az amerikai állampapírpiaci hozamgörbe 20 és 30 év közötti szakasza. Vagyis a 30 éves hozamok jelenleg alacsonyabbak, mint a 20 éves állampapírok hozama. Ez tipikusan olyankor fordul elő, amikor hosszútávon gazdasági lassulásra és az infláció visszaesésére számítanak a piaci szereplők.


A harmadik negyedévben az amerikai gazdaság mindössze évesített 2,0%-kal bővült a várt 2,6%-kal szemben. A háztartások fogyasztása 1,09%-kal nőtt csak, és főként a termékek iránti kereslet esett vissza, míg a szolgáltatások iránti kereslet növekedett. Az állami kiadások szintén alig növekedtek, mindössze 0,14% volt a növekedés. Viszont a készletek 2% fölötti mértékben emelkedtek.


A szeptemberi függőben lévő lakásértékesítések is elmaradtak a várttól. 7,2%-kal esett a mutató év/év alapon a várt 3,1%-os csökkenéssel szemben.

Alacsonyabb szénár jöhet Kínában

A kínai tervgazdasági intézet szerint a költségek nem indokolják a szén jelenlegi magas árát, ezért szerintük van tere a szénár csökkenésének. A hírre közel 8%-ot csökkent Kínában a szén határidős kereskedési ára.

Újabb kötvénykifizetést teljesített az Evergrande

Az Evergrande újabb lejárt kamatfizetési kötelezettségét teljesítette. Ezúttal az eredetileg szeptember 29-én esedékes kamatfizetést rendezte 45,2 millió dollár értékben. Mivel ezúttal is sikerült az utolsó pillanatban, a 30 napos türelmi időszak lejárta előtt fizetnie a cégcsoportnak, így továbbra sem indíthatnak ellene csődeljárást a kötvénytulajdonosok.

Határidős piacok

Az európai és az amerikai határidős indexek is csökkenést mutatnak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben