Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Folytatódik

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 26.   10:08

Erste kommentár Nincs megállás! A múltheti csúcsot követően, az S&P500 újabb történelmi csúcsot ütött tegnap. Ez köszönhető annak, hogy a negyedéves eredmények nagyon jól alakulnak, és az...

Erste kommentár

Nincs megállás! A múltheti csúcsot követően, az S&P500 újabb történelmi csúcsot ütött tegnap. Ez köszönhető annak, hogy a negyedéves eredmények nagyon jól alakulnak, és az eddig jelentett 125 cég 81 százaléka meglepte a piacot a vártnál jobb eredménnyel. Ugyanakkor a Biden féle 3,5 Mrd dolláros csomagjáról is egyezség születhet hamarosan a demokraták között, amelynek köszönhetően az 550 Mrd dolláros infrastruktúra csomag is zöld utat kaphat a képviselőházban. Mindeközben a 10 éves hozam csökkent egy picit, és most 1,63%-on áll.


A jó hangulat nem hatotta meg a régiós devizákat, amelyek tovább gyengültek. A forint is áttörte a 365-ös szintet, és megindult a 369,25-ös történelmi csúcs felé, amely remélhetőleg megakasztja a gyengülést.


A piacok a mai napon alapvetően emelkedni készülnek az enyhén pozitív piaci hangulatban. A BUX-ban is véget érhet napközben a rövidtávú korrekció, és megindulhat észek felé.

Még a globális piacok gyengélkednek, Amerika felülteljesít

Ázsiában az indexek vegyesen teljesítenek. Kínában a Shanghai Composite index 0,3%-kal, míg a Hang Seng index 0,4%-kal csökkent. Japánban a Nikkei 225 pedig közel 2%-kal emelkedett.


Európában szintén vegyesen teljesítettek az indexek tegnap. Az Euro Stoxx 50 változatlan volt, míg az angol FTSE 100 0,3%-kal kereskedett magasabban. A francia CAC 40 0,3%-os csökkenést produkált, illetve a német DAX pedig 0,4%-kal emelkedett.


Amerika szépen menetelt felfelé, miután a Dow Jones index 0,2%-kal kapaszkodott fel. Az S&P 500 0,5%-kal, míg a Nasdaq pedig 0,9%-kal nőtt.

A Facebook elmaradt a várakozásoktól, mégis emelkedik az árfolyam

A Facebook a piac zárást követően jelentette harmadik negyedéves teljesítményét, ami elmaradt a várakozásoktól. A 29,01 milliárd dolláros bevétel 35%-os növekedést jelent éves bázison, viszont nem sikerült elérnie a 29,45 milliárd dolláros elemzői becslést. A vállalat profitabilitása jobb lett a vártnál, hiszen a 3,22 dolláros részvényenkénti eredmény felülmúlta a 3,17 dolláros várakozást. A havi és napi aktív felhasználó számok szintén jobban alakultak a vártnál, elérve a 2,91 milliárd és az 1,93 milliárd felhasználót. A vállalat a negyedik negyedévre 31,5 és 34 milliárd dolláros eredménnyel számol, ami kicsivel elmarad a 34,8 milliárd dolláros előrejelzésektől. A cég papírja 2,8%-kal emelkedett feljebb zárást követően, miután a cég növekedése mindig stabil és jobb eredményt produkált, mint a múlthéten jelentett Snap.

A Tesla jól teljesít Kínában

A Tesla eladásai Kínában, az amerikai értékesítések felének felel meg. A vállalat számai szerint 3,11 milliárd dollár értékben értékesített autókat a Tesla Kínában a harmadik negyedévben, vagyis a teljes amerikai eladások 48,5%-a. Ez továbbra is azt mutatja, hogy a Tesla az egyik legtöbbet eladott elektromosautó és további növekedés várható.

Ma több nagyobb cég folytatja a jelentési szezont

Ma több nagyobb cég jelenti harmadik negyedéves teljesítményét. Jelent a Lockheed Martin, UPS, General Electric, Microsoft, Twitter, Visa, AMD, Alphabet, és a Texas Instruments is.

A horvát legfelsőbb bíróság helybenhagyta Hernádi Zsolt elleni bírósági döntést

MOL:  A horvát legfelsőbb bíróság helybenhagyta Hernádi Zsolt elleni bírósági döntést – a MOL elutasítja, hogy a vezetője korrupcióval szerezte meg az INÁ-t


 


A horvát legfelső bíróság tegnap helybenhagyta a zágrábi bíróság elsőfokú ítéletet Hernádi Zsolt, MOL elnök-vezérigazgatóval szemben. Hernádit 2 év börtönre ítélte vesztegetésért a 2009-es INA privatizációval kapcsolatban, mivel a vádak szerint 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek. A MOL várhatóan fellebbez és a horvát alkotmánybíróság elé viszi az ügyet. A magyar cég tegnap közleményben utasította el a horvát vádakat. A Mol határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos vádak ellen. Az elnök-vezérigazgató továbbra is élvezi a vállalat Igazgatóságának teljes bizalmát és támogatását.


 


Véleményünk: Várhatóan ismét nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki Hernádi ellen, amit Magyarország várhatóan nem fog végrehajtani. A cégről alkotott vélemény eddig sem volt túl jó a nemzetközi befektetők körében, ez most tovább romolhat. Ráadásul nő a kockázata annak, hogy a MOL további állami beruházásokban fog részt venni (Budapest Airport megvétele, szemétszállítási és autópálya út díj tender), mivel Hernádi ezzel az ítélettel továbbra is kényes helyzetben van. Tegnap Orbán Viktor azt is megemlítette, hogy az üzemanyag árak befagyasztása túl drasztikus lépés, de a kormány nem zárja ki ennek a lehetőségét. Mi egyelőre ezzel nem számolunk, bár Horvátország már egy hónapra maximálta a két fő üzemanyag féle árát.

Nem állt meg a régiós devizagyengülés

A régiós devizák tovább gyengültek az euróval szemben. Az elmúlt napok mozgása alapján a forint továbbra is alul teljesítő a többi régiós devizával szemben. Az EURHUF mostanra a 365-ös szintet is határozottan áttörte, így a következő ellenállást már csak a történelmi csúcs jelenti 369 magasságában.

Visszafordult a dollár

A 30 napos mozgóátlag fölött hirtelen fordulatot vett az EURUSD és 1,166-ról egészen 1,16-ig esett az árfolyam, ezzel a 20 napos mozgóátlagig csökkent a devizapár.

Továbbra is magasan az olajára, ma az API jelentésre figyelnek a befektetők

A WTI 83,6, a Brent 85,9 dollár volt ma reggel. A piac a mai API jelentésre figyel, különösen arra, hogy miként alakul a cushingi tárolóban lévő készlet mennyisége.  Ez a múlt héten már kritikus szintre süllyedt, ami fontos, mivel ez a betárolt mennyiség biztosítja az amerikai vezetékek folyamatos ellátását. A befektetők figyelik továbbá az OPEC nyilatkozatait és az Irán és a nyugat közti tárgyalásokat is. Az OPEC ragaszkodik továbbra is a napi 400 ezer hordós kínálatnöveléshez, rossz nyelvek szerint azért, mert jóval kisebb szabad kapacitással rendelkezik, mint a hivatalosan kommunikált érték. Irán és az EU képviselői pedig a héten ülnek Brüsszelben össze, hogy egy szélesebb körű diplomáciai megegyezést készítsenek elő.

Az arany stabilan 1.800 dollár felett, az infláció átmeneti jellegében egyre kevésbé hisz a piac

Az arany már az ötödik napja megállás nélkül erősödik, ma reggel 1.803 dollár volt az árfolyam. A fő kérdés az infláció alakulása, ami láthatóan tartós maradhat, ez pedig kedvezően hat az arany árfolyamára. A volt USA pénzügyminiszter, Lawrence Summers szerint a hivatalnokok addig nem tudják érdemben kezelni az inflációt, amíg teljesen nem fogják fel a jelenség mértékét. Ez alátámasztja a piaci véleményt, hogy ez a jelenség egyáltalán nem lesz átmeneti, szemben a hivatalos jegybanki kommunikációval. Eközben a S&P500-as mindenkori rekord közelébe emelkedett a fiskális ösztönző programok várható elfogadásának köszönhetően. Az EKB a héten készíti elő a kötvényvásárlási programjának csökkentését, míg a FED a november 2-3-i ülésén dönthet a kérdésről.

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben