Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Infláció

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 21.   10:15

Erste kommentár Még mindig, és valószínűleg még jó darabig az infláció lesz a fő téma a gazdasági és piaci szereplők körében. A Bundesbank elnökének lemondása mellbe vágta a befektetőket,...

Erste kommentár

Még mindig, és valószínűleg még jó darabig az infláció lesz a fő téma a gazdasági és piaci szereplők körében. A Bundesbank elnökének lemondása mellbe vágta a befektetőket, hiszen közismerten héja, azaz a szigorú monetáris politika hívének tekinthető jegybankár volt. Az pedig, hogy a galambok súlya növekszik egy ilyen aggodalmakra okot adó időkben, amikor a befektetők egy jelentős része is attól fél, hogy a jegybankárok túl sokáig hagyják nyitva a pénzcsapokat és későn indul meg a szigorítás, alapvetően nem jó ómen. Persze egyelőre nem ismerjük az új jelöltet, és Jens Weidmann még év végéig ellátja a feladatát. A piacok egyelőre csak tessék-lássék módon, és inkább csak papíron félnek az inflációtól illetve a potenciális stagflációtól, azaz osztják a francia jegybankelnök, Francois Villeroy de Galhau véleményét, hogy amíg erős növekedés van, addig nem kell félni a stagflációtól. Így azt látjuk, hogy az S&P500 csúcs közelben zár, de a DAX sincsen messze a történelmi csúcsától. Pedig szerintünk érdemes lenne legalább egy picit aggódni. Ugyanis most olyan inflációs folyamatok vannak, amelyeknek egy jelentős része a sok pénz és a strukturális problémák kombinációjából adódik. Amíg a fölösleges pénz csak a kripto devizák piacán jelent meg „játékként”, addig az kevesebb kárt tudott okozni a gazdaságban, de az árupiacokon való megjelenéssel már nem babra megy a játék, és ez ellen a jegybankoknak nem igazán van fegyvertáruk. Vagyis itt állunk közel fegyvertelenül, hogy az általunk okozott (pénz)cunami elsöpörjön bennünket.


A mai napon is éppen az inflációtól való félelem dominál, de csak kis mértékben. Így a DAX ugyan a negatív tartományban nyitott, de valójában oldalazik. A BUX pedig ide-oda mozog a pozitív és negatív tartomány között igen csak pici forgalommal.

Esést mutatnak a határidős indexek

Ázsiában vegyesen teljesítenek a piacok. Japánban a Nikkei 225 1,9%-ot zuhan. Sanghajban az index változatlan, míg a Hang Seng 0,8%-os mínuszban van.


Európában tegnap pozitív volt a hangulat, emelkedést láttunk. Az Euro Stoxx 50 0,1%-os pluszban zárt, az angol FTSE 100 pedig változatlan volt. A francia CAC 40 0,5%-kal, a német DAX pedig 0,1%-kal zárt feljebb.


Az USA-ban vegyes mozgásokat láthattunk, hiszen a Dow Jones és az S&P 500 0,4%-os emelkedést produkált, viszont a Nasdaq Composite index 0,1%-ot esett. A határidős piacok esést mutatnak.

Az FDA engedélyezte a Moderna és a J&J támogató oltásokat

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Moderna és a Johnson & Johnson támogató oltásait, és az engedély szerint az oltások keverhetők is. A Moderna támogató oltása minden 65 év feletti embernek beadható, és azoknak a veszélyeztetett pácienseknek is, akik elmúltak 18 évesek. A J&J esetében, minden 18 év feletti ember megkaphatja a támogató oltást, leghamarább két hónappal az első dózis után.

Esik a Tesla a jelentés után

A Tesla tegnap zárást követően vegyes eredményt jelentett a harmadik negyedévre, így 1% körüli esést produkált az árfolyam. A vállalat 13,76 milliárd dolláros bevétele elmaradt az elemzők által becsült 13,91 milliárd dollártól. Viszont a profitabilitás jobb lett a várakozásoknál, hiszen a cég 1,86 dolláros EPS eredménye felülmúlta a várt 1,67 dolláros eredményt. A 26,6%-os bruttó marzs is jobb lett a 24,2%-os várakozásnál, és azt mutatja, hogy a vállalat egyre költséghatékonyabban gyártja autóit. A menedzsment továbbra is 50%-os éves növekedést lát az értékesítésben, és év vége előtt megkezdheti a Model Y gyártását Berlinben. Természetesen a Teslának is ártott a chip hiány illetve a kikötőkben a torlódás is.

Alulteljesít az IBM

Az IBM 4,9%-kal kereskedett lejjebb, miután publikálta a harmadik negyedéves eredményét. A cég 17,62 milliárd dolláros bevétele elmaradt a 17,83 milliárd dolláros várakozástól, és profitabilitás terén se volt ez másképp, hiszen a 2,52 dolláros cég részvényenkénti eredmény hajszálnyival elmaradt a 2,53 dolláros várakozástól. A bruttó marzs 48% lett, elmaradva a 49,6%-os becsléstől.

A PayPal megvásárolná a Pinterestet

Hírek szerint a PayPal 45 milliárd dollárért vásárolhatja fel a Pinterestet. Ha létrejön a tranzakció, az az idei év legnagyobb technológiai felvásárlása lenne. A cég 70 dolláros részvényenkénti árfolyamot ajánlhat a közösségi média vállalatért, ami 26%-os prémiumot jelent a szerdai záró árfolyamhoz képest. A Pinterest árfolyama tegnap 12%-ot emelkedett a hírre, míg a PayPal 5%-ot esett.

Spin-offra készülnek a német autógyártók

A BMW, a Daimler és a Volkswagen csoport leválasztaná és önállóan tőzsére vinné a közös, navigációs rendszereket gyártó vállalatát. A HERE üzletág becsült értéke 5 milliárd euró. A német Manager Magazin értesülése szerint az előkészületek jól haladnak, szinte minden részletet véglegesítettek már.

Hozta az előzetes számokat az SAP

Az SAP ma publikálta harmadik negyedéves pénzügyi beszámolóját, ami egyben a német gyorsjelentési szezon elindulását is jelzi. Azonban a német szoftvervállalat már korábban publikálta előzetes eredményét. A társaság nem okozott meglepetést, a végleges eredmény megfelelt az előzetes számoknak. A társaság 2,1 milliárd eurós operatív eredménnyel és 2,05 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedévet.

Az Evergrande további problémákkal nézhet szembe

Az Evergrande sztori folytatódik. A cég mégsem értékesíti vagyonkezelési üzletágának 50,1%-át a Hopson Development Holdings-nak. A tervek szerint a Hopson 2,6 milliárdért vásárolta volna meg a részesedést. A hír tovább ronthatja a cég helyzetét.

Fél éves csúcson járt az EURHUF

Az EURHUF árfolyam tegnap egészem 363,5-ig emelkedett, ilyen magasan utoljára áprilisban járt az árfolyam. Ma reggelre viszont sikerült visszatérnie a 362,5-es szintre, így a szintet továbbra sem törte át egyértelműen, egyelőre egy felszúrásnak tekinthető a forint tegnapi kilengése. A régiós devizák szintén gyengültek napon belül, de zárásra visszatértek a nyitóárfolyam közelébe, hogy a forint is.

A 30 napos mozgóátlagig emelkedett az EURUSD

A 30 napos mozgóátlag 1,166-os értékéig emelkedett az EURUSD árfolyama, azonban a mozgóátlag jelentette ellenállást egyelőre nem törte át. A befektetők az elmúlt napokban kockázatvállalóbbak lettek, ami a nyersanyag-függő devizákat és az eurót is támogatja a dollárral szemben.

A meglepő amerikai készletcsökkenési adatra nagyot emelkedett a kőolaj ára

A WTI 83,4, a Brent típusú kőolaj viszont 85 dollár felett forgott ma reggel, miután tegnap az EIA heti jelentése meglepetésre 431 ezer hordó nyersolaj tartalék csökkenésről adott számot az Egyesült Államokból. Az előző napi API adat még a készletek bővülését mutatta a múlt hétre. Ráadásul a benzinkészlet 5,37 millió hordóval esett, ami szintén negatív jel. A szaúdi olajipari miniszter szerint a nyersolaj kereslet napi 600 ezer hordóval is nőhet, ha a tél hideg lesz az északi féltekén. Az OPEC-nek nincs befolyása a gázárakra a miniszter szerint. A magas olajárak mindenesetre egyre komolyabb problémát okoznak a feltörekvő piacokon: az indiai olaj miniszter szerint a globális felemelkedés letörhet, ha nem sikerül megfékezni a mostani magas árakat. A japán miniszterelnök hasonló aggódalmainak adott hangot.

Az arany stabil, a Fed nem fog sietni a kamatok emelésével

Az arany 1.782 dollár volt ma reggel, miután tegnap Loretta Mester clevlendi kormányzó azt nyilatkozta, hogy a kamatok emelése nem sietős a jegybanknak, és ez nem fog azonnal bekövetkezni. Randal Quarles kormányzó szerint is lassítani kellene a tempót, mivel az infláció széles körben emelkedik. Ezek a kommentárok azt sugallják, hogy a Fed kezd aggódni a stagflációs kockázatok miatt, mivel a gazdasági kilábalás lassul és a fogyasztói árak masszívan nőnek. Az arany árára negatívan hathat a Bitcoin szárnyalása is, mivel a szintén alternatív befektetésnek tekinthető eszköz mindenkori csúcsot ért el. A Bitcoin hasonló hatások miatt emelkedik mint az arany, de közvetlen vetélytársat jelent a nemesfémnek.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben