Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcson

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 20.   10:52

Erste kommentár Lokális csúcs közelében, mínusz 0,1 százalék környékén van újra a német 10 éves hozam. Legutóbb 2020 elején és 2021 májusában járt ezen a...

Erste kommentár

Lokális csúcs közelében, mínusz 0,1 százalék környékén van újra a német 10 éves hozam. Legutóbb 2020 elején és 2021 májusában járt ezen a környéken a hozam, és egyértelműen a mennyiségi lazítás visszavételének és az esteleges kamatemelés megindulásának tudható be. Az EKB vezető közgazdásza egyébként figyelmeztette is a piacokat, hogy kissé „optimista” a kamatemelések tekintetében, ugyanis az előremutató kamatráta megállapodások alapján a piac már 10 bázispontos kamatemelésre számít 2022 szeptemberére. Ugyanakkor a 10 éves hozam grafikonja alapján még az is bekövetkezhet, hogy viszonylag hamar, akár 40 bázispontig is emelkedhet a hosszú hozam (amit 2019 előtt láthattunk), ha áttöri a mínusz 10 bázispont körüli ellenállást. Az Egyesült Államokban is emelkedik a 10 éves hozam, s mostanra 1,65 százaléknál jár, ami közelíti a 1,74 százaléknál lévő márciusi lokális csúcsot.


Mindez kellemetlenek lehet a részvénypiac számára, hiszen ha ezen hozamok emelkedése közepette az eredményvárakozások nem javulnak, akkor „ceteris paribus” az „esemény” a részvények fair értékének csökkenését hozhatja. Igaz, egyelőre olyan kicsi változásokat lehet látni, amiknek limitált a hatása.


A DAX ma a negatív tartományban kezdte a napot, de még nyitott a kérdés, hogy megérkezik-e a vételi jelzés az órás grafikonon, ami újabb emelkedési hullámot hozhatna. A BUX a tegnapi gyenge teljesítményt követően ma reggel emelkedik.

Emelkedtek a főbb piacok

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. Japánban a Nikkei 225 0,1%-os pluszban van. Kínában a Shanghai Composite index 0,2%-ot esett, míg a technológiai Hang Seng 1,3%-ot emelkedett.


Európa alapvetően emelkedett tegnap, hiszen az Euro Stoxx 50 0,4%-os, míg a FTSE 100 0,2%-os, a DAX pedig 0,3%-os pluszban zárt. A francia CAC 40 szinte változatlan volt.


Amerikában is a bikák nyertek, miután a Dow Jones index 0,6%-kal, az S&P 500 és a Nasdaq pedig egyaránt 0,7%-kal emelkedett.

Jól teljesített a Netflix, de ez nem elég

A Netflix árfolyama 1%-t esett zárást követően, miután a cég közzétette a harmadik negyedéves jelentését. A bevétel 7,48 milliárd dollár lett, ami megegyezett a várakozásokkal, és 16%-os növekedést jelent éves bázison. A cég profitabilitása kiemelkedő volt, hiszen a részvényenkénti eredmény 3,19 dollár lett, míg az elemzők 2,56 dollárt vártak. Az előfizetők száma több, mint 9%-kal, 213,6 millió főre emelkedett, felülmúlva az elemzők 212,9 millió becslését. A harmadik negyedévben 4,38 millió új felhasználó fizetett elő a szolgáltatásra, felülmúlva a 3,72 milliós várakozást. A negyedik negyedévben a várakozások szerint 8,5 millió új felhasználót szerezhet a Netflix. A cég a jövőben más mutatók alapján fogja követni a nézettséget, nem az számít majd, hogy hány felhasználó nézi a műsort, hanem az, hogy összesen mennyi ideig nézik. A részvényenkénti eredmény a negyedik negyedévben 80 cent lehet, ami elmaradna az 1,1 dolláros várakozástól. A zárást követő esést valószínűleg az okozhatta, hogy az amerikai piac teljesítménye elmaradt a várakozásoktól, 60%-t esett éves bázison, miközben a növekedésért elsősorban Európa és Ázsia felelt. A vezetőség azt is elmondta, hogy a növekedés nem biztos, hogy elérheti a pandémia előtti időszak adatait, ami szintén nem tetszhetett a befektetőknek.

A vártnál kisebb veszteségről számolt be a United Airlines

Piaczárást követően jelentett a United Airlines. A befektetők összességében jól fogadták az eredményt, hiszen 2%-os pluszban járt az árfolyam zárást követően. A vállalat 473 millió dolláros nettó eredményt ért el, viszont a szövetségi támogatásoktól tisztított részvényenkénti vesztesége 1,02 dollár lett, míg az elemzők 1,61 dolláros veszteséggel számoltak. Bevételfronton is felülteljesített a cég, hiszen a harmadik negyedévben 7,75 milliárd dolláros teljesítményt produkált, jobbat, mint a 7,54 milliárd dolláros elemzői becslés. A repülők kihasználtsági mutatója 76,1% volt, ami épp csak elmaradt a 76,3%-os várakozástól.

Elindult az első Bitcoin alap

Tegnap elindult a kereskedés az első Bitcoin ETF-fel, a ProShares Bitcoin Strategy ETF-fel, ami iránt viszonylag magas befektetői érdeklődés mutatkozott. A BITO kód alatt kereskedő alap 5,4%-os pluszban is járt napközben, de végül 4,9%-os emelkedéssel zárta a napot.

Forint gyengülést hozott a kamatdöntés

Tegnap délelőtt a forint 0,5%-ot erősödött az euróval szemben, felülteljesítve a többi régiós devizát. Ugyanakkor a 14:00 órás kamatdöntést követően gyengülésnek indult a forint árfolyama. Az EURHUF ismét a júliusi lokális csúcs közelébe, 362,5-ig emelkedett, azonban a szintet továbbra sem törte át. A jegybank a vártnak megfelelően 15 bázisponttal 1,8%-ra emelte az alapkamatot, ugyanakkor figyelmeztetett a tartósan magas infláció kockázatára. Virág Barnabás alelnök szerint 2022 végéig is kitolódhat a 3%-os inflációs cél elérése, míg korábban már 2022 közepére elérhetőnek tartották ezt.

Tovább erősödött az euró

Az EURUSD tegnap jelentős napon belüli mozgást mutatott, de a fő tendencia továbbra is az euró erősödése, annak ellenére is, hogy az EKB vezető közgazdásza kritizálta és túl gyorsnak tartja a piaci kamatemelési várakozásokat. Az EURUSD devizapárt 1,164-en jegyzik ma reggel.

A növekvő USA készletadatokra gyengült az olaj

A WTI 81,8, a Brent 84,4 dollárig gyengült, miután az API adatai szerint 3,29 millió hordóval nőtt az Egyesült Államokban a nyersolaj készlet a múlt héten. Ez már a negyedik heti emelkedés lenne, ha az EIA adata is megerősíti az iparági becslést. Ezzel együtt az USA nyersolaj tartaléka továbbra is a járványt megelőző 5 év átlaga alatt van, a mostani készletemelkedés elsősorban az import felfutása miatt következett be, nem a piaci fundamentumok változtak. A benzin és gázolaj készletek ráadásul csökkentek, ami élénk keresletre utal. A globális kőolaj keresletre kedvezően hat, hogy a kínai független finomítók vásárlásai felfutottak, mivel az év végétől ismét kisebb importkvótát kapnak a kínai államtól. Az Északi Áramlat 2 vezeték technikailag készen áll az exportra, a Gazprom azonban szeretné, ha a vezetéket az orosz fél teljes mértékben használhatná. Ennek hiányában Oroszország egyelőre nem akar több gázt exportálni.

Az arany árfolyama stagnál, az ösztönző program van a fókuszban

Az arany 1.775 dolláron állt ma reggel. Az USA dollár gyengült a piacon, ami segített a nemesfémnek, miközben a befektetők várják a további Fed kommentárokat a monetáris szigorítás megkezdéséről. A piac szerint a szárnyaló infláció miatt a Fed korábban indíthatja a megszorítási folyamatot, vagyis a kötvényvásárlások lassítását. A becslések szerint a Fed a jövő év közepétől emelheti meg először az irányadó kamatokat is, de ehhez előbb be kell fejezni a kötvényvásárlási programot.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben