Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Emelkedés után korrekció

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 18.   10:40

Erste kommentár A DAX index az elmúlt napokban a 15.000 és a 15.700 pont közötti sávon belül emelkedett egészen a 100 és az 50 napos mozgóátlagig, ahonnan korrekciót láthatunk. Ez természetesnek tekinthető...

Erste kommentár

A DAX index az elmúlt napokban a 15.000 és a 15.700 pont közötti sávon belül emelkedett egészen a 100 és az 50 napos mozgóátlagig, ahonnan korrekciót láthatunk. Ez természetesnek tekinthető mozgás, amit egyébként (a technikai kép mellett) a nemzetközi hangulat negatívba fordulása idézett elő. A gyengébb kínai GDP növekedés és a kínai ingatlanfejlesztők vesszőfutása is újra téma. A BUX pedig a célárfolyamok alapján indikált 56-57 ezer pontos szint közelébe ért péntek reggel az 55.306 pontos csúccsal. Azaz itt is természetesnek tekinthető a már a hét végén megindult korrekció, ami ma reggel folytatódik. Ugyanakkor a rövid indikátorok, a napon belüli MACD-k alapján ennek hamarosan véget kellene érnie.


A forint továbbra is gyengélkedik, de alapvetően együtt mozog a régiós devizákkal a holnapi MNB kamatdöntés előtt, ahol a piac 15 bázispontos emelést vár.


Az OTP konyhájában is rotyog a fazék. Továbbra is az akvizíciókra és az emelkedő kamat környezetre figyelnek a befektetők, és a hitelbővülés is dinamikus. A rendkívüli közgyűlésen megszavazott különleges munkavállalói részvényprogram is a menedzsment optimizmusát tükrözi.

Turbulenciába kerülhetnek a piacok

Ázsiában esnek a fontosabb piacok, miután a kínai GDP elmaradt a várakozásoktól, és az ingatlanpiaci rémálmok is tovább folytatódnak. A Shanghai Composite index 0,4%-os, míg a Hang Seng index 0,7%-os mínuszban van. Japánban a Nikkei 225 0,2%-kal értékelődött le a mai nap folyamán.


Pénteken emelkedett az USA, miután a harmadik negyedéves jelentések felülmúlták a várakozásokat. A Dow Jones több, mint 1%-kal, az S&P 500 0,8%-kal, a Nasdaq Composite pedig 0,5%-kal zárt feljebb. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.


Európa is szépen menetelt felfelé pénteken, hiszen az Euro Stoxx 50 0,8%-t emelkedett, míg az angol FTSE 100 0,4%-t, a francia CAC 40 0,6%-ot, a német DAX pedig 0,8%-os emelkedést produkált.

A gyógyszerfelügyelet elfogadta a J&J támogató oltását is

Az amerikai gyógyszerfelügyelet tanácsadó bizottsága egyhangúan megszavazta a Johnson & Johnson támogató oltását, így már csak a végső jóváhagyás van hátra. Az oltás az első dózist követően két hónappal adható majd be a 18 év fölöttieknek. Dr. Fauci szerint a J&J vakcinának a kezdetektől fogva két dózisúnak kellett volna lennie. A bizottság a múlt héten elfogadta a Moderna támogató oltását is, de csak a 65 éven felülieknek és a 65 éven aluli veszélyeztetett személyeknek. Az engedélyt követően a Moderna számításai azt mutatják, hogy a cég további közel 1 milliárd adag oltóanyagot tud majd értékesíteni 2022-ben, ami azt jelenti, hogy a Pfier/BioNTech-kel közösen 93,2 milliárd dollárnyi bevételt termelhetnek 2022-ben, ami az idei évi duplája.

Feltőkésítve kerülhet a bajba jutott olasz bank az UniCredit-hez

A Bloomberg értesülései szerint az olasz állam 5 milliárd euróval feltőkésítheti bajban lévő Banca Monte Paschi di Siena bankot, ami csak ezt követően kerülne át az UniCredithez. A lépés az UniCredit szempontjából pozitív, mivel csökkenti a tranzakció kockázatait.

Sorra dőlnek be a kínai ingatlanfejlesztők

Az ingatlanpiaci félelmek tovább fokozódnak, ugyanis az Evergrande után a Sinic Holdings is figyelmeztetett, hogy nem biztos, hogy tudja fedezni a ma esedékes 250 millió dolláros kuponkifizetést. Pénteken a China Properties Group jelentett csődöt 226 millió dollár értékű értékpapíron. Ha a héten az Evergrande nem fedezi az adósságait, akkor a vállalat hivatalosan is csődöt jelent, hiszen lejárt a 30 napos türelmi időszak.

Gyengülő forint

Míg a régiós devizák többsége stagnált pénteken az euróval szemben, addig a forint gyengült, és ez a különválása ma reggel is kitart. Az EURHUF ismét visszatért 360 fölé, ma reggel 360,4-en jegyzik a devizapárt.

Ma újraindult a dollár erősödése

Pénteken csak minimálisan változott az EURUSD árfolyam, azonban a ma reggeli kockázatkerülő hangulatban a gyenge kínai GDP adat és ipari termelés hatására újraindult a dollár erősödése. Az EURUSD jegyzése 1,158-ra mérséklődött.

Az energiakrízis miatt tovább emelkedik a nyersolaj ára

A WTI 83,4, a Brent típusú kőolaj pedig 85,7 dollárig kúszott feljebb ma reggel, miután a piac továbbra is aggódik a téli időszak energiaellátása miatt. A piaci szereplők ugyanis sok esetben olajtermékekkel helyettesítik a gáz- és kőszén alapú áram- és hőtermelést, emiatt jövő áprilisig legalább napi 500 ezer hordóval nőhet a kőolaj fogyasztás. Ázsiában különösen nő az amerikai olaj iránti igény, amelynek a kínálatát az Ida hurrikán jelentősen lecsökkentette. Az indiai dízelkereslet október elején a fesztiválszezon miatt a járványt megelőző időszakban tapasztalt szintre emelkedett. A repülőüzemanyag igényre pedig komoly hatással lehet a november 8-i nyitás, amikortól kezdve az Egyesült Államok újra fogad külföldieket. Ezek a hírek mind emelkedő árakat vetítenek előre. Az OPEC nem kívánja növelni kínálatát, a piacon terjedő szóbeszéd szerint lényegesen kisebb a tagok kezében lévő szabad termelési kapacitás, mint amit kommunikáltak. A mostani kvótát már három kisebb tag sem tudja teljesíteni, de a hírek szerint Oroszországnak is gondot okozhat, ha napi 11 millió hordó olajtermelést kell biztosítania.

Az arany jelentősen gyengült

Az arany 1.765 dollárig süllyedt, miután az USA állampapír hozamai jelentősen nőttek (a 10 éves hozam 1,6%-ra emelkedett). Ez az elmúlt hetek legnagyobb mértékű csökkenése volt a múlt héten bekövetkezett jelentős emelkedés után. Az inflációról és a gazdasági aktivitásról szóló hírek lesznek még a figyelem középpontjában, mivel ezek a leginkább meghatározó tényezők a Fed politikájára nézve. A befektetők figyelik a jövő évi Fed-funds rátákat is, melyek gyorsabb szigorítást áraznak. A múlt heti fogyasztói inflációs adat az elmúlt 10 év legmagasabb áremelkedését mutatta az Egyesült Államokban, de ma reggel Új-Zéland is gyorsuló inflációról adott számot.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben