Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az üveg nyaka

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 14.   10:22

Erste kommentár Sajtóhírek szerint a német gazdasági intézetek az ellátási nehézségek miatt jelentős mértékben készülnek csökkenteni az idei évre vonatkozó együttes gazdasági...

Erste kommentár

Sajtóhírek szerint a német gazdasági intézetek az ellátási nehézségek miatt jelentős mértékben készülnek csökkenteni az idei évre vonatkozó együttes gazdasági előrejelzésüket. Így a korábban várt 3,7 százalékkal szemben az idei növekedés csak 2,4 százalék körül alakulhat. Ugyanakkor a jövő évre várt 3,9 százalékos növekedést 4,8 százalékra emelnék, hiszen az idén elmaradó termelés egy része jövőre jelenhet meg. 2023-tól pedig egy moderáltabb, 1,9 százalékos növekedésre számítanak. Ez összeségében elmarad az eddigi várakozásoktól, és összhangban van a Bundesbank korábbi figyelmeztetésével, miszerint az előzőleg várttal szemeben a német gazdaság mégsem fogja elérni a járvány előtti gazdasági teljesítményt az idei negyedik negyedévre. A gazdasági intézetek szerint különben az ellátási nehézségek belenyúlhatnak a 2022-es évbe is.


Ugyanakkor az FOMC legutolsó jegyzőkönyvéből kiderült az, amire számítottunk. A jegybankkárok a mellett vannak, hogy novembertől kezdődjön meg a mennyiségi lazítás kivezetése, s havonta 15 milliárd dollárral (10 milliárd állampapír és 5 milliárd jelzálogpapír) csökkenjen a jelenleg 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási program. Így 2022 közepére megtörténhet a mennyiségi lazítás kivezetése, s a piac 2022 szeptemberére már kamatemelést vár. Az ellátási láncban tapasztalható nehézségek miatt a jegybankárok magasabb inflációs pályát látnak most, de továbbra is átmenetinek tekintik az áremelkedés megugrását.


A DAX a jobb nemzetközi hangulatnak köszönhetőn, és a fent leírt negatív hírek ellenére ma emelkedéssel kezdett. Sőt, a vételi jelzés is megérkezett az MACD alapján. Ugyanakkor ez a negatív tartományban van, azaz rázós piacra számíthatunk továbbra is. A BUX is emelkedéssel kezdte a napot, új történelmi csúccsal. A technikai kép továbbra is pozitív, miközben az egész régiót veszik, hiszen a PX, a WIG és a BET is emelkedik a történelmi csúcsok közelében. A ma nap annyiban különleges, hogy a négyesfogatból eddig csak a BUX ment új csúcsra a mai napon.

A bikáké a főszerep

Ázsiában vegyesen teljesítenek a piacok. Japánban a Nikkei 225 1,4%-kal kereskedik magasabban, míg a kínai Shanghai Composite változatlan. Hongkongban ma ünnep miatt zárva van a börze.


Európában a bikák győzedelmeskedtek. A német DAX 0,7%-kal zárt magasabban, az angol FTSE 100 0,2%-ot emelkedett, míg a francia CAC 40 0,8%-kal értékelődött fel.


Amerika is feljebb zárt, mivel a harmadik negyedéves jelentési szezon optimizmusra ad okot. Az S&P 500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,7%-kal emelkedett, míg a Dow változatlan volt.

A Johnson & Johnson vakcina is hatásos támogató oltás lehet

Az amerikai gyógyszerfelügyelet szerint a Johnson & Johnson Covid-19 elleni vakcinája is megfelelő mint támogató oltás, hiszen a vizsgált személyek immunvédelmének jelentős támogatására utaló jeleket mutatott. A gyógyszerhatóság a BioNTech vakcinát már jóváhagyta, most a J&J és a Moderna vakcinák elfogadását fontolgatják.

Tovább folytatódik a jelentési szezon

Ma piacnyitás előtt jelent a Bank of America, a Wells Fargo, a Morgan Stanley és a Citigroup. Piaczárás után pedig az Alcoa teszi közzé a jelentését.

Csökkentette osztalék javaslatát a Raiffeisen

A Raiffeisen a korábbi 1 euróról 0,75 euróra módosította a rendkívüli osztalékra vonatkozó javaslatát. Az indoklás szerint az osztalék visszafogásával a CET1 tőkehelyzetet igyekeznek javítani, amire a hitelezés gyors növekedése és régiós terjeszkedési terv miatt van szükség.

Közgyűlést tart a Gloster

A Gloster november 15-én rendkívüli közgyűlést tart. A közgyűlés napirendi pontjai a következők:



  1. Döntés a Társaság határozatlan időre szóló, képviseleti jogot nem gyakorló és cégjegyzési joggal nem rendelkező vezető tisztségviselőjének megválasztásáról

  2. Döntés a Társaság Felügyelőbizottsági tagjának határozatlan időre történő megválasztásáról

  3. Döntés a Társaság Auditbizottságai tagjainak határozatlan időre történő megválasztásáról

  4. Döntés a Társaság Alapszabályának módosításáról.

  5. Döntés a Társaság Igazgatósága Ügyrendje módosításának jóváhagyásáról

  6. Egyéb közgyűlési határozatok

Enyhén erősödött a forint, új csúcson a dollár

A szerdai kereskedés során 360,5-ról 360,3-ra csökkent az euró-forint árfolyama.


A továbbra is magas amerikai infláció hatására már egyre nagyobb valószínűséget áraz a piac a 2022 szeptemberi kamatemelésnek, ami segíti a dollár árfolyamát az euróval szemben. Ennek megfelelően az euró-dollár devizapár új lokális mélyponton zárt szerdán.

Gyengülés után újra olajár emelkedés

A WTI-vel 81,1 dolláron, a Brent-tel 83,8 dolláron kereskedtek ma reggel a soron következő, novemberi, illetve decemberi határidőkre. Az árak tegnap gyengültek az API jelentésére, mely szerint a teljes betárolt kőolaj mennyiség 5,2 millió hordóval nőtt múlt héten az Amerikai Egyesült Államokban. Viszont később megjelent, hogy a cushingi tárolókban lévő olaj mennyisége 2 millió hordóval csökkent, és a benzin és gázolaj készletek is estek. A piac aggódik a téli időjárás miatt, ennek következtében a szereplők kőolajból és finomított termékből is készleteket kezdenek felhalmozni, illetve a megdrágult földgáz helyett ezeket égetni. A fűtési szezonban akár napi 2 millió hordóval is nőhet a nyersolaj kereslet, mivel az áramtermelők fűtőolajjal és dízellel helyettesítik a drága földgázt és kőszenet. Az Energy Aspects szerint Kínában a negyedik negyedévben is napi 160 ezer hordó többlet kereslet várható a kőolaj áramtermelési célú felhasználásának növekedése miatt.

Március óta a legnagyobb napi emelkedésen van túl az arany

Az arany 1.793 dollárig emelkedett, ami március óta a legnagyobb napi növekedést jelenti. A szeptemberi inflációs adat meghaladta a piaci várakozást, az 5,4%-os év/év növekedés az elmúlt 13 év legmagasabb havi adata. A 10 éves hozam meglepő módon csökkeni kezdett ezután, és egészen 1,54%-ig esett, mivel a befektetők szerint a maginfláció lassabb emelkedése inkább egyfajta lassulást vetít előre. Mindenesetre a Fed jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a jegybank novemberben/decemberben készül a kötvényvásárlás visszafogására, amiről már sokat beszéltek a jegybankárok.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben