Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot esett Amerika

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 5.   10:24

Erste kommentár Nagyot esett Amerika. Az inflációs félelmek a mélybe küldték a technológiai és a növekedési részvényeket is. A Nasdaq 3.500 részvényéből cirka 2.500 esett a tegnapi napon. Az sem...

Erste kommentár

Nagyot esett Amerika. Az inflációs félelmek a mélybe küldték a technológiai és a növekedési részvényeket is. A Nasdaq 3.500 részvényéből cirka 2.500 esett a tegnapi napon. Az sem segítette a piacokat, hogy Biden elnök azzal fenyegetőzött, hogy az USA akár a kötvény visszafizetési kötelezettségeit sem fogja tudni teljesíteni, ha a republikánusok továbbra is gátolják a hitelplafon megemelését. Sőt, a Fitch is felhívta a figyelmet, hogy akár jelentős leminősítés is jöhet, ha így folytatják. Mindenesetre a járványhelyzet rohamosan javul az USA-ban, míg a nyersanyagárak elszabadultak szerte a világban. Ez pedig emelkedő inflációs nyomást, kockázatot jelent, amire a Fed-nek lépnie kellene. A piacok nem szeretik, ha lassul a likviditás növelése, vagy akár (majd hamarosan, jövő év közepén) le is áll. Így a szeptemberi csúcsokról, amelyek relatíve magas értékeltséget is jelentenek, tovább araszoltak az árfolyamok lefelé.


Ez egyelőre nem hatotta meg Európát, ahol a DAX tegnap megint a 15.000 pontos lélektani határ közelébe esett, ahol a 200 napos mozgóátlag is húzódik, és még egy plusz technikai szint is van. Innen ma reggel felfelé kapaszkodott az árfolyam, de a DAX index továbbra is a kritikus szint közelében van. Ha ez a szint eltörne, akkor nagyobb esés is kialakulhatna a piacon. A BUX is emelkedéssel kezdte a napot, de aztán átfordult a negatív tartományba.

Tovább folytatódik a vérfürdő a piacokon

Ázsiában vegyesen teljesítenek a piacok. A japán Nikkei 225 korrekciós szintre esett vissza, az index 2,6%-os mínuszban kereskedik. A Hang Seng 0,1%-ot emelkedik. A shanghai és a többi kínai börze ünnep miatt egész héten zárva van.


Az amerikai indexek nagyobb bukással zárták a tegnapi kereskedési napot, hiszen a Dow 1%-kal, az S&P 500 1,3%-kal értékelődött le, míg a technológiai index, a Nasdaq Composite 2,1%-ot esett.


Az európai börzék is estek tegnap, de kisebb esést könyvelhettek el, mint az amerikai társaik. A német DAX 0,8%-ot esett, a francia CAC 40 0,6%-kal kereskedett lejjebb, az angol FTSE 100 0,2%-kal értékelődött le. Az Euro Stoxx 50 1%-os mínuszban zárt.

Az Evergrande után két másik ingatlanfejlesztő is csődöt jelenthet

Folytatódik az ingatlanpiaci dráma Kínában. A hitelminősítő intézetek a gyenge cash flow helyzetre hivatkozva leminősítették a Fantasia Holdings és Sinic Holdings ingatlanfejlesztő cégeket. A Fantasia Holdings nem fizette ki a hétfőn lejárt kötvényét. Szeptember óta nem lehet kereskedni a cég papírjaival, idén eddig 60%-os mínuszban van a részvény. Ugyanakkor a csőd hatása kisebb lenne, mint az Evergrande esetében, hiszen a vállalatnak csak 12,8 milliárd dollárnyi adóssága van. A Fitch CCC-re minősítette a céget, ami magas kockázati besorolást jelent, és a csődkockázat is fennáll. A Sinic Holdings fejlesztőt pedig az S&P Global Ratings minősítette le CC-re, hiszen a hitelminősítő szerint csődöt jelenthet a 246 millió dolláros offshore dollár-denominált kötvényén, amit október 18-án kell kifizetnie.

Nehéz időket él meg a Facebook

A Facebook közel 5%-ot esett tegnap, miután az elmúlt 13 év leghosszabb üzemszünetét produkálta a közösségi oldal. Több, mint hat órán keresztül nem volt elérhető a szolgáltatás, a kimaradás nem csak a Facebook-ot, hanem az Instagram-ot és a Whatsapp-ot is érintette.

Jövőre is kedvező környezetre számít az Infineon

Az Infineon megerősítette az idei évre vonatkozó eredményvárakozását. A társaság 11 milliárd eurós árbevételt és 18%-os üzemi eredményhányadot vár. A menedzsment várakozása szerint a kedvező környezet jövőre is fennmaradhat, az árbevétel 15-17%-kal bővülhet, az üzemi marzs pedig 20% lehet. Mindkettő kedvezőbb, mit a 2022-re vonatkozó eddigi eredményvárakozások.

A 200 napos mozgóátlag alá esett a forint

A többi régiós devizától elszakadva erősödött tegnap a forint. Az EURHUF jegyzés ma reggel 356,2-n áll, ezzel a 200 napos mozgóátlag 356,6-os értéke alá csökkent az árfolyam. Az MNB a forint likviditást nyújtó swap tenderre beérkező összes ajánlatot visszautasította tegnap. A jegybank már korábban jelezte, hogy a forint likviditást szűkíteni kívánja a forint swap-ok fokozatos kivezetésével, így a tegnapi lépés nem tekinthető váratlan fordulatnak.


Ma bizalmatlansági szavazást tartanak a román parlamentben Florin Citu miniszterelnökről. A politikai feszültség történelmi mélypontra lökte a román lej árfolyamát az euróval szemben.

EURUSD: Egyet előre, egyet hátra

Az EURUSD tegnapi emelkedését ma reggel azonos mértékű csökkenés követte, így a két napot együtt tekintve az árfolyam változatlanul 1,16 közelében tartózkodik.

Az olaj nagyot emelkedett az OPEC döntése után

A WTI 77,7, a Brent 80,6 dollár volt ma reggel, miután tegnap az OPEC+ a várakozásokkal ellentétben nem változtatott az eredeti kínálatnövelő programján. Ez azt jelenti, hogy novembertől napi 400 ezer hordóval nő az olajtermelők szövetségének és a vele szoros kapcsolatban lévő államok olajbányászata. A találkozót megelőzően elterjedt a piacon az a spekuláció, hogy talán az OPEC+ nagyobb mértékben növeli kínálatát, mivel a földgázpiacon bekövetkezett árrobbanás a kőolaj keresletre is élénkítően hat. A magas földgázárak (az olajegyenértékes ár Európában és Ázsiában is közelítik a 200 dollárt) arra ösztönzik egyes piaci szereplőket, hogy földgáz helyett kőolajtermékeket, például fűtőolajat égessenek, és ezzel termeljenek elektromos áramot. A kartell azonban ragaszkodott az eredeti forgatókönyvhöz, a havi 400 ezer hordós kínálat növeléshez. A piacon több magyarázat is van a lépésre: maga az OPEC szerint szezonálisan esik a kereslet a negyedik negyedévben, míg az olaj önmaga nem oldja meg a gázpiac problémáit. Mindenesetre a kőolaj árjegyzése 3 évi csúcsra ugrott, a globális kőolaj készlet mennyisége pedig 10 éves mélypontja felé közelít.

Az arany enyhén gyengült az inflációs félelmek miatt

Az arany háromnapnyi emelkedés után kismértékben, 1.757 dollárra gyengült ma reggel. A piac aggódik a magas energia- és alapanyag árak miatt: a 23 nyersanyag jegyzését követő Bloomberg Commodity index 2011 óta a legmagasabb értékét érte el tegnap. A téli időszakban ez jó eséllyel magas inflációt jelent, aminek következtében a Fed gyorsabban szigoríthat. A befektetők aggódnak az amerikai adósságplafon miatt is, mivel nincs egyezség a két nagy párt között az emelésről. Az arany az elmúlt napokban főleg azért emelkedett, mert egyre nagyobb a stagfláció esélye. Ez gazdasági lassulást jelent magas inflációval párosulva. A mostani nyersanyag áremelkedés miatt viszont ismét erősödött a dollár és nőttek a hosszú dollár hozamok. A 10 éves irányadó dollár hozam jelenleg 1,49%.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben