Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

FOMO: aki lemarad, az kimarad?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSPéntek ÁdámRészvényelemző2021. szeptember 23.   18:10

„Fear of missing out”, azaz kimaradástól való félelem. Ennek a rövidítése a FOMO, amivel ha valaki nem vigyáz, könnyen pórul járhat. De miért is félünk a kimaradástól, és mire kell figyelni, hogy úrrá legyünk rajta?

A FOMO egy pszichológiai jelenség, az élet számos területén megfigyelhető. A reklámok is próbálnak ezzel hatni a fogyasztókra az olyan mondatokkal, hogy az ajánlat mindjárt lejár, már csak az utolsó darabok elérhetőek, és hasonlók. Az emberek attól való félelmére építenek, hogy lemaradnak egy jó lehetőségről.

De mi köze van a FOMO-nak a befektetésekhez?

A kimaradástól való félelmet valószínűleg minden befektető megtapasztalja. Nap mint nap előfordul, hogy egy tőzsdei termék árfolyama felrobban, és akár több 10 százalékot emelkedik. Amikor azt látjuk, hogy mások sokat nyernek, azt érezzük, hogy azzal, hogy kimaradunk, mi veszítünk.

Mindenki szeretne a győztes oldalon állni és részesülni a nyereségből. Azonban ha pénzügyekről van szó, nem szabad hagyni, hogy az érzelmek vegyék át az irányítást.

Miért veszélyes ez?

Egy részvénypiaci rally sosem tart örökké. A gazdaság ciklikusságából adódóan minél hosszabb ideje tart az árfolyamok növekedése, annál nagyobb az esély a korrekcióra. Amikor azt látjuk, hogy egy értékpapír árfolyama hatalmasat emelkedett, rendszerint már túl késő beszállni. A legnagyobb nyereséget azok érik el, akik sikeresen ráéreznek egy piaci trendre és még időben lépnek. Azok viszont, akik a többiek után mennek, általában lemaradnak a legnagyobb emelkedésről, és csak minimális nyereséghez juthatnak, vagy rosszabb esetben veszítenek a befektetésükön.

Az elmúlt másfél évben kétségkívül a koronavírus volt a legnagyobb hatással a gazdaságra. Tavaly év elején a tőzsdék az egész világon bezuhantak a járvány várható gazdasági hatásaitól való félelem miatt.

A kényszerű otthonmaradás miatt először a digitális megoldásokat kínáló cégek diadalmenete kezdődött meg. Később a vakcinák kifejlesztése és a járvány megtorpanása miatt az addig gyengélkedő szektorokban tevékenykedő vállalatok, például légitársaságok, olajcégek részvényei kezdtek gyors ütemben visszakapaszkodni.

A tőzsdék általános emelkedése azt a benyomást keltheti, hogy gyakorlatilag bármibe fektet valaki, azzal csak nyerhet. A megállíthatatlannak tűnő növekedés hamar magára vonja a befektetők figyelmét, és sokan anélkül csatlakoznak a rallyhoz, hogy figyelembe vennék ennek veszélyeit. Manapság akár egy telefonos alkalmazás letöltésével is tőzsdei befektetővé válhat bárki perceken belül. Aki kellő tájékozottság nélkül, a nagy hozam lehetőségétől elbűvölve vág bele a kereskedésre, nagy kockázatot vállal, gyakran anélkül, hogy ezzel tisztában lenne.

Könnyen el lehet követni például azt a hibát, hogy csak az elmúlt időszak teljesítményét vesszük alapul egy befektetés kiválasztásánál. És az a papír, amelyik napok óta 10-20 százalékot emelkedik, jó választásnak tűnhet, hiszen ki ne akarna rövid időn belül nagy hozamot elérni?

Ez a gondolatmenet azonban hibás. Nem ritka a mai piacon, hogy tényleges teljesítmény és fundamentális háttér nélkül is napokon belül megsokszorozódik egy termék árfolyama. Elég csak az úgynevezett mém-részvényekre vagy a kriptovalutákra gondolni. Arra is láthattunk példát, hogy kisbefektetők a közösségi médiában szervezkedtek, és az összefogásuk hatására pár nap leforgása alatt többszörösére nőtt egy részvény értéke.

Viszont amikor egy vállalat árfolyama valós gazdasági alap nélkül hirtelen megnő, az ugyanilyen hirtelen zuhanásnak is indulhat.

Az egyik mém-részvény, a GameStop árfolyama felrobbant 2021 év elején

 

Forrás: erstemarket.hu

Az ábra a GameStop részvények árfolyamának év eleji változását mutatja. Jól beazonosítható az a szakasz, amikor a figyelem kezd megélénkülni a papír iránt, és utána az, amikor az árfolyam exponenciális növekedésbe kezd, és minden képzeletet felülmúlva több mint tízszeresére nő.

A realitás aztán közbeszól, és a győzelmi mámort gyors kijózanodás, majd pánikszerű eladási hullám követi. Aki 30 dolláros áron vett, és időben eladta, jókora profitot tehetett zsebre. Aki a partvonalról nézte az emelkedést, de 200-300 dollárnál már nem bírta tovább, és belevágott, mert nem akart kimaradni, pár nap alatt elvesztette a befektetése jelentős részét.

Hozzá kell tenni, hogy a kimaradástól való félelem nem csak akkor veszélyeztet bennünket, amikor megvennénk egy terméket, eladóként is találkozhatunk vele. Mindig nehéz egy nyereséges pozíciót lezárni, hiszen ott van a további emelkedés lehetősége. Pedig a valódi nyereség csak az, amit realizálunk, és ha túl sokáig várunk, veszélybe sodorjuk az összegyűjtött hozamot.

Hogyan védekezhetünk a FOMO ellen?

A legfontosabb, hogy befektetési döntéseinket az érzelmek helyett mindig jól átgondolva, a befektetési stratégiánknak megfelelően hozzuk meg. Nem kell attól tartani, hogy életünk lehetőségét szalasztjuk el. A befektetések világa számtalan nagy lehetőséget tartogat.

Mielőtt befektetnénk, gondoljuk át, hogy mire alapozzuk a döntést: Biztosnak tartjuk az adott termék fundamentumait, és komoly potenciált látunk benne a jövőre nézve? Esetleg arra alapozunk, hogy jelentősen nőtt az elmúlt időben az árfolyam, és mindenki más is ezt vásárolja? Utóbbi esetben jobb, ha átgondoljuk a dolgot. Érdemes mérlegelni, hogy mi esne rosszabbul: lemaradni a nyereségről vagy veszíteni?

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben