Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Viharos ősz?!

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSMiró JózsefVezető elemző2021. szeptember 23.   18:06

Az elmúlt napokban az egymást követő negatív hírek hatására kissé idegesebbé váltak a piacok.

Úgy tűnik, véget ér a hónapok óta tartó csendes kereskedés, amit a félelem indexének is nevezett VIX ficánkolása is jelez.


Forrás: Bloomberg

A jegybankok

Az EKB ugyan kiigazításról beszél, de valójában megkezdte a mennyiségi lazítás visszavételét. Sőt, miközben a jegybankárok többsége folyamatosan az infláció átmenetiségéről beszél, egyes modellekben már beragadó infláció jelenik meg. Legutóbb az EKB is emelte az inflációs előrejelzését a 2021-2023-as időszakra, bár eszerint is csak idén lesz 2 százalék fölött az infláció, jövőre és azután is alatta lehet. Mindeközben az idei GDP növekedési kilátások javultak, jövőre kissé romlottak, így a 80 milliárd eurós havi kötvényvásárlások kismértékben csökkenhetnek. Az inflációs félelmek főleg anekdoták egyelőre, de egyre jobban félünk az anekdotáktól.

Miközben az EKB mértékletes a szigorúságban, a cseh vagy épp a magyar jegybank sokkal komolyabban veszi a feladatát. Közülük is a magyar az, amelyik élen jár a szigorúságban, de még ez sem nevezhető igazi héja viselkedésnek.

A járvány negyedik hulláma közben komolyabb szigorítások nélkül leszálló ágba került az . Ettől tehát már nem kell tartani, viszont Biden elnök jelentős támogatási csomagjai az infláció irányába mutatnak. Így talán nem meglepő, hogy a legutóbbi Fed ülés után egy jövő év közepére megvalósuló fokozatos kivezetésre lehet számítani, amiről novemberben dönthet a jegybank kormányzótanácsa. Ez pedig 8 hónapig tartó, havonta 15 milliárd dollárral csökkenő eszközvásárlást jelentene a jelenlegi 120 milliárd dollárról. Az inflációs kilátásokat megemelte, míg a GDP növekedési kilátásokat csökkentette a Fed. Ez pedig az álmoskönyvek szerint nem a jó irányú változás.

 

Növekedés és értékeltség

A járvány alatt – sok más mellett – két fontos dolog történt a részvénypiac szempontjából: 1. a pénzmennyiség bővítése és 2. a hozamszintek jelentős csökkenése. Ha az előbbit (M2 pénzmennyiség) összehasonlítjuk az S&P500 index változásával, akkor azt találjuk, hogy míg a gazdaságban a pénzmennyiség 40 százalékkal bővült az elmúlt 2-3 évben, az index értéke mintegy 75 százalékkal növekedett.


Forrás: Bloomberg

Az elmúlt néhány éves csökkenést követően a hosszú hozamok emelkedésnek indultak. Ez azért rossz hír, mert minél magasabb a kockázatmentes hozam, a cégek jövőbeli pénzárama annál kevesebbet ér (változatlanságot feltételezve), az pedig alacsonyabb fair értéket jelent a részvényekre nézve. Azaz változatlan eredmény előrejelzések esetén ez árfolyamcsökkentő tényező. Erre különben a tavasz elején láthattunk is példát a piacokon.


Forrás: Bloomberg

Mint a fenti ábrán is látható, a 10 éves amerikai hozam az elmúlt három év csökkenését követően idén már egyértelműen emelkedik, és ez a folyamat a gazdaság normalizálódásával valószínűleg folytatódni fog. Félreértések elkerülése végett az infláció, ami magasabb alapkamatot, és általában — legalábbis az új gazdasági ciklus elején — emelkedő hosszú hozamokat is jelent, általában jó a részvénypiacoknak. Hiszen a termékek iránti kereslet emelkedését jelenti. Ugyanakkor a hozamszintek esetleges gyors változása nem feltétlenül jár együtt a cégek eredményvárakozásainak megemelésével. Így az első reakció sok esetben inkább lefelé mutat.

Jelenlenleg a részvények értékeltsége magasnak mondható. Ha az elmúlt 15 év minimális és maximális, vagy éppen az átlagos értékeit nézzük, akkor inkább a korábbi maximumok közelében találjuk az aktuális P/E értékeket. Ez alól a BUX a kivétel, ami ilyen értelemben se nem olcsó, se nem drága.


Forrás: Bloomberg, Erste

Ha az aktuális értékeket (kék pötty) hasonlítjuk az év eleji értékeltségi szintekhez (piros négyzet), akkor azt találjuk, hogy a piacok most egy picit drágábbak, miközben a börzék jelentősen emelkedtek (az S&P500 és Nasdaq nagyjából 20, a DAX 15, a BUX pedig 25 százalékkal). Ez pedig azt jelenti, hogy a jövő évi eredményvárakozások is hasonló mértékben emelkedtek, hiszen a fenti ábrán a következő évi várakozások szerinti adatokat vettük figyelembe.

Ebből következik az alapvető kérdés, hogy ha az emelkedést a likviditás és/vagy az eredményvárakozások emelkedése hajtotta, akkor ezekben mire számíthatunk a következő időszakban. Mint már az előbb is láthattuk, a likviditás növekedése fokozatosan csökkenni fog. A GDP növekedési kilátások is egyre visszafogottabbak. Igaz, egyelőre csak az idei évre nézve, a jövő évi értékek még tartják magukat az elemzői, jegybanki várakozásokban, sőt néha emelnek is rajta egy picit.

A piacokat tehát lassuló növekedés, lassabban növekvő pénzmennyiség és magas értékeltség jellemzi, és ezért a negatív hírekre sokkal érzékenyebb reakciók jöhetnek az előttünk álló időszakban. Ezt már a bedőlni készülő kínai ingatlanos óriáscég Evergrande, vagy épp a jegybankok döntéseit övező aggodalmak, rég nem látott mértékű korrekciók is megmutatták.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben