Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Húszéves barátság áll az Erste és a Random összeállása mögött

SZTORI
SZTORI2021. szeptember 23.   18:06

Az Erste és a Random Capital idén nyáron állapodtak meg, hogy a jövőben együtt folytatják, a Magyar Nemzeti Bank engedélye a felvásárlásra szeptemberben érkezett meg. Kevésbé tudott dolog, hogy az ügylet hátterében a két cégvezető húszéves barátsága áll. Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója és Virág Ferenc, a Random Capital alapító-tulajdonosa annak ellenére tudtak két évtizeden át baráti kapcsolatban maradni egymással, hogy szinte végig ugyanazon a piacon vezettek cégeket – annyira, hogy Virág elmondása szerint elképzelni sem tudta volna, hogy másnak adja el a cégét.

Cselovszki és Virág a kétezres évek elején ismerkedtek meg, mivel mindketten részt vettek az akkori Budapesti Értéktőzsde bizottsági munkájában. A pesti tőzsde éppen ekkoriban alakult át részvénytársasággá, ami azt is jelentette, hogy az addigi rendszer, amiben minden tagnak egy szavazata volt, átalakult, mivel a nagyobb brókercégek nagyobb tulajdoni arányt követelhettek maguknak. Ez, ha valóban a forgalom és a képviselt piaci súly alapján történt volna, lényegében kiszorította volna a kisebb szereplőket. Mégsem ez történt, és ebben nagy szerepe volt annak, hogy a nagyok, köztük a Cselovszki által képviselt Erste engedték, hogy a kisebbek a valós súlyuknál jelentősebb arányban képviseljék magukat a BÉT tulajdonosai között.

Ez később nagyon sokat számított az Equitasnak, amely az egyik kisebb brókercég volt. Itt dolgozott a kilencvenes évek eleje óta Virág, aki a tárgyalásokon ismerkedett Cselovszkival, és rokonszenvesnek találta, hogy az egyik nagy cég képviselője túllát a saját közvetlen érdekein. Ezt azonban nem csak altruizmus motiválta, hiszen közös érdek volt, hogy több szereplővel fejlődjön az akkor még gyerekcipőben járó magyar tőkepiaci kultúra.

Innentől kezdve havi rendszerességgel találkoztak egymással, megtárgyalva mindent a világban látott trendektől kezdve a magánéletükig. „Kevés ember van, aki a saját berkeimen kívül igazán közel áll hozzám, de Robi közülük az egyik”, mondta Virág. A szimpátia mellett Cselovszki a saját cégét dinamikusan építő vállalkozóként is nagyra becsülte Virágot.

Elmondásuk szerint sok mindenben egyre jár az agyuk, és ugyan az évtizedek alatt merőben más szegletében voltak a piacnak, a közös értékrendszer, a növekedés iránti elkötelezettség és a kreatív, nyughatatlan személyiség közös volt bennük, ami az üzleti életben is összekötötte a két cégvezetőt. Ami megkülönbözteti őket, hogy Cselovszki inkább a nagyobb vállalati kultúrában, sok emberrel együtt dolgozva érzi jól magát, míg Virághoz közelebb áll a kicsiből induló vállalkozói mentalitás.

De éppen ez a különbség tette lehetővé, hogy barátságban maradjanak. A cégeik méretének különbsége azt jelentette, hogy ugyan versenyeztek egymással ugyanazokért az ügyfelekért, a két vállalat mégsem volt akkora, azonos súlycsoportbeli vetélytársa a másiknak, hogy ez kizárja a két vezető szorosabb kapcsolatát. Közös üzletekbe sem kezdtek. Együtt élték meg viszont, hogy Virág először eladta az Equiatast a KBC-nek 2007-ben, majd új, kicsiként induló brókercéget alapított Random Capital néven.

Amikor viszont a Random az utóbbi évekre már meghaladta korábbi méretét, a logikus következő lépés volt az Erstéhez fordulni. Virág elmondása szerint a Random elkezdett olyan korlátokba ütközni, amelyeket egy nagyobb hátterű, többféle szolgáltatást kínáló céggel egyesülve könnyebb lett volna megoldani. Eközben Cselovszki szerint az Erste aktívan kereste a külső növekedési lehetőségeket, és nagy volumennövekedésen átesett Random egyre kívánatosabb célponttá vált.

Virág és Cselovszki 2020 második felében kezdtek beszélgetni a lehetséges eladásról, aminek nyélbe ütése végül közel egy évig tartott. A folyamatot jelentősen megkönnyítette a két vezető bizalma egymás iránt. Az új felállásban Virág tanácsadóként marad az Erste mellett.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben