Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem okozott csalódást a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 23.   10:02

Erste kommentár Míg az FOMC ülés jegyzőkönyve igencsak galamblelkűre sikeredett és piaci emelkedést hozott, addig Jerome Powell elnök már igazán odacsapott az asztalra. Implicite elmondta, hogy a jelenlegi tudás szerint novemberben...

Erste kommentár

Míg az FOMC ülés jegyzőkönyve igencsak galamblelkűre sikeredett és piaci emelkedést hozott, addig Jerome Powell elnök már igazán odacsapott az asztalra. Implicite elmondta, hogy a jelenlegi tudás szerint novemberben indulhat a mennyiségi lazítás szűkítése. Ez havi 15 milliárd dolláros csökkenést jelentene a mostani 120 milliárd dolláros havi mennyiségi lazításhoz képest. Így jövő év közepére ki is vezetnék a lazítást, és a jegybankárok egyre inkább azt gondolják, hogy 2022 második felében megindulhat a kamatemelési ciklus. Egyelőre egy 25 bázispontos emelést vízionálnak a döntéshozók 2022-re. Ugyanakkor Powell azt is kihangsúlyozta, hogy a döntéshozatal adat-vezérelt, azaz ha jelentősebb romlást látnak a munkaerőpiacon, a gazdaságban vagy a járványban, stb., akkor borulhat az előbb vázolt vízió. Az idei növekedésre adott előrejelzést egyébként masszívan, 7-ről 5,9 százalékra csökkentették, míg  a jövő évit kismértékben emelték, és az inflációs pályában is emelés következett be. Ezek pedig tradicionálisan nem jó irányok. Pont a fordított a kedvező a részvénypiacok számára is.


A DAX és a BUX is emelkedéssel kezdte a napot. Ugyanakkor a DAX esetében a napon belüli indikátorok alapján hamarosan jöhet egy – legalább – korrekció az emelkedésben, míg a BUX index esetében a hasonló indikátorok alapján még csak most jön a korrekció korrekciója.

Egyre közelebb kerülünk a kamatemeléshez Amerikában

Jelentős emelkedéssel folytatódott a kereskedés az amerikai részvénypiacon, az S&P 500 index 1%-os pluszban zárta a kereskedést.


A Federal Reserve tegnapi közleménye és Jerome Powell sajtótájékoztatója nem szolgált meglepetéssel. Ahogy Powell már korábban is nyilatkozta, amennyiben a gazdasági teljesítmény továbbra is erős marad, úgy már az idei évben megkezdődhet az eszközvásárlási programok csökkentése. Várhatóan a novemberi ülés során fog érkezni a bejelentés és a részletes ütemterv. Szintén a várakozásoknak megfelelő volt Powell azon kommentje, miszerint 2022 közepéig tarthat a programok kivezetése. A Fed elnöke szerint a munkaerőpiac helyreállása a delta variánsnak köszönhetően a vártnál tovább tarthat, így nem lenne meglepődve, ha szeptemberben is relatíve enyhe mértékben nőne a foglalkoztatottak száma. Ha a sajtótájékoztató nem is okozott meglepetést, a 18 főből álló FOMC tanács előrejelzései már annál inkább. A júniusi 7-ről mostanra 9-re emelkedett azon jegybankárok száma, akik legalább egy kamatemeléssel számolnak 2022-ben. Sőt mi több, feltehetően ugyanaz a 9 jegybankár legalább négy kamatemelést vízionál 2023 végéig, míg júniusban csak 5-en számoltak ekkora ugrással. Mivel a jegybankárok 3,8%-os munkanélküliségi rátára és 2,2%-os PCE inflációra számítanak 2022 tekintetében, így kifejezetten valószínűnek tűnik, hogy jövőre legalább egy kamatemelést látunk az USA-ban.


Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta a harmadik oltás beadását a 65 év feletti és a veszélyeztett amerikai állampolgárok számára.


Az AlixPartners tanácsadó cég szerint a jelenleg is zajló chiphiány már közel 210 milliárd dollárnyi bevétel elmaradását okozta az autóiparban. Ez az összeg a duplája az előzetes becsléseknek, de a pandémia, illetve a globális szintű ellátási lánc problémák további nehézségeket okozhatnak. Az AlixPartners előrejelzése szerint 2021-ben 7,7 millióval kevesebb gépjárművet gyárthatnak le, míg májusban még csak 3,9 millió elmaradásával számoltak. A chiphiány miatt több autógyártó, így a Ford és a General Motors is visszavágta előrejelzéseit. A veszteségek egy részét ellensúlyozza ugyanakkor, hogy erős a kereslet, és a gépjármű árak is rekord szinten vannak.


A tegnapi Fed találkozót követően ma is lesz mire figyelni Amerikában. Délután teszik közzé a munkanélküli segélykérelmek alakulását, illetve a beszerzési menedzser indexek adatokat, ami fontos képet festhet a gazdaságról. Piaczárás után teszi közzé első negyedéves eredményét a Nike.

Az Evergrande több, mint 10%-ot emelkedik

Ázsiában az indexek többnyire emelkednek, miután az Evergrande részvényei több, mint 10%-ot ugrottak. A vállalat elnöke kijelentette, hogy a cég legfontosabb prioritása az, hogy a befektetők visszakapják a befektetett eszközeiket. A mai dollár denominált kötvény kupon kifizetése még mindig kérdéses, és ez lesz az első igazi nagy teszt a vállalat számára. A Hang Seng index 0,8%-kal, a Shanghai Composite pedig 0,4%-kal emelkedik. Japánban a piacok zárva tartanak.


Az Evergrande emelkedése mellett a többi nagyobb kínai ingatlanfejlesztő részvénye is szárnyal. A China Vanke 4,8%-kal, a Sun Hung Kai 1%-kal, a Country Garden pedig 7,6%-kal értékelődött fel.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a határidős piacokon.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben