Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Borúra derű!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 21.   10:00

Erste kommentár Ma jön az inflációs jelentés, amiből megtudhatjuk, hogy a legutóbbi események tükrében a jegybank hogyan látja az inflációs folyamatokat. Ez nyilván kihatással lesz a kamatemelési...

Erste kommentár

Ma jön az inflációs jelentés, amiből megtudhatjuk, hogy a legutóbbi események tükrében a jegybank hogyan látja az inflációs folyamatokat. Ez nyilván kihatással lesz a kamatemelési pályára is. Mostanra az vált az általános elemzői véleménnyé, hogy folytatódni fog a kamatemelési ciklus, de kisebb lépésközzel. Ma délután okosabbak lehetünk ennek kapcsán.


Mindeközben folytatódik az Evergrande agónia is. Mindenki a csütörtöki, 83 millió dolláros kamatfizetésre figyel, hogy sikerül-e, vagy pedig jön a csőd. Az S&P szerint a kínai kormány nem fog segíteni, ha úgy ítéli meg, hogy nem rendszerszintű a kockázat.


Ma kezdődik a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, és holnap kiderül, hogy a jegybankárok mit gondolnak a mennyiségi lazítás csökkentésnek megkezdéséről.


Vagyis izgalmakban továbbra sincs hiány. Ugyanakkor a tegnapi nagy eséseket követően ma reggel korrekciót láthatunk a piacokon. A DAX és a BUX is emelkedéssel kezdte a napot.

Már a héten szavazhat a hitelplafon felfüggesztéséről a Képviselőház

A kínai ingatlan szektor körüli bizonytalanságok tovább növelték az elmúlt hetek kockázatkerülő hangulatát az amerikai részvénypiacon, aminek hatásra az S&P 500 index 1,7%-os mínusszal indította a hetet. Ekkora esésre utoljára 4 hónapja, május közepén volt példa.


A demokraták tervei szerint a héten egy csomagban szavazhat a Képviselőház a hitelplafon felfüggesztéséről, a szeptemberben lejáró költségvetés meghosszabbításáról és a természeti katasztrófák sújtotta térségek helyreállításáról. A Képviselőházban a demokratáknak háromfős többségük van, így nem lesz gond az indítvány elfogadásával. Mivel a három tételből kettőt a republikánusok is támogatnak, és végső soron nekik is az az érdekük, hogy a demokraták ugyan republikánus segítség nélkül, de végül megemeljék a hitelplafont, így mindkét párt elérheti célját azzal, ha az 50 republikánus szenátor az indítvány ellen szavaz, azonban nem kezdeményezi az úgynevezett „filibuster” eljárást, aminek feloldásához 60 szavazatra lenne szükség. Ebben az esetben az 50 demokrata szenátor Kamala Harris támogatásával el tudná fogadni a csomagot, és véget érne a hitelplafon körüli bizonytalanság.


Változtat a beutazási korlátozásokon a Biden-adminisztráció, így Európa, Kína, Dél Afrika, India és Brazília beoltott állampolgárai ismét beléphetnek az Egyesült Államokba.


A Royal Dutch Shell 9,5 milliárd dollárért értékesíti a Permian medencénél lévő eszközeit a ConocoPhillips-nek. A vállalat azért döntött az eladás mellett, mert szeretné csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, és többet szeretne megújuló energiaforrásokba fektetni. A befolyó vételárból 7 milliárd dollárt visszatérítenek a befektetőknek, valószínűleg részvényvisszavásárlás formájában, a maradékot pedig a mérleg erősítésére használják.

A héten eldőlhet az Evergrande sorsa

Ázsia továbbra is gyengélkedik, Japánban a Nikkei 225 1,7%-ot esett, és Kína is vegyesen teljesít. A helyi befektetők közelről figyelik az Evergrande sztorit. Csütörtökön 83 millió dollárnyi kamat fizetés esedékes egy ötéves dollár denominált kötvényen. Ha sikerül kifizetni, akkor a piacok megnyugodhatnak, de ha nem, az tovább veszélyezteti a piaci stabilitást. A kötvény 2022 márciusában jár le, és a hozam 560%-ra emelkedett az eredeti 10%-ról, miután a kötvény árfolyama a padlóig esett.


Az S&P Global Ratings szerint a kínai kormány nem fogja megmenteni az Evergrande-t, hacsak a probléma nem fertőzi meg az egész gazdaságot, illetve nem jelent globálisan is nagyobb problémát. Ha egyedül az Evergrande bukik, az önmagában még nem jelent gondot, viszont ha több ingatlanfelesztő is bedől, akkor Kína közbeléphet, véli a hitelminősítő.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

A MOL a hulladékgazdálkodásért száll versenybe

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint a MOL beszáll a hulladékgazdálkodási tenderbe, amit 35 évre írtak ki Magyarországon. Tegnapi újsághírek szerint a MOL-t az autópályadíj koncesszió is érdekli. Véleményünk: A hulladék üzlet kedvező lehet a MOL-nak hosszú-távon, ugyanakkor látszik, hogy a cég egyre jobban közeledik az állami koncessziókhoz, aminek mi komoly kockázatát látjuk, mivel ezek legalább annyira politikai célokat is szolgálhatnak, mint üzletieket. A hulladékgazdálkodás illeszkedhet a MOL finomítási és petrolkémiai üzletéhez, mivel a műanyag hulladék vagy a használt sütőolaj alapanyaga lehet az előbbi tevékenységeknek, ráadásul a vállalat így zöldülhet is, hiszen megújuló vagy újrahasznosított forrást használ. A MOL az energiaüzlet diverzifikálását is zászlójára tűzte korábban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben