Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Drágám?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 10.   10:06

Erste kommentár Meglepett az infláció bennünket. Kisebb, 4,6 százalék lett a júliusi értéke, mint a várt 4,8 százalék, és nagyot csökkent az előző havi 5,3 százalékhoz képest. Az ok elsősorban a...

Erste kommentár

Meglepett az infláció bennünket. Kisebb, 4,6 százalék lett a júliusi értéke, mint a várt 4,8 százalék, és nagyot csökkent az előző havi 5,3 százalékhoz képest. Az ok elsősorban a bázishatásban keresendő, hiszen tavaly ilyenkor már éppen ünnepeltük a járvány végét, amelynek köszönhetően nagyon megugrott a fogyasztás. Elsősorban a belföldi szálláshelyek iránti kereslet. Ugyankkor a feszültségek ott vannak a rendszerben, hiszen a szolgáltatások esetében amelyek „csak” 2,9 százalékkal emelkedtek, nagy a szórás. A nagy kereslet a lakásjavítás és karbantartási szolgáltatások árát 11,3 százalékkal emelte, és azért az üdülési szolgáltatások sem panaszkodhatnak a 7,6 százalékos drágulással, de a többi szolgáltatás nyilván jócskán elmaradt ezektől az értékektől. Ugyankkor az üzemanyagárak, a dohány és szeszes italok ára szintén nagyot emelkedett. Az előbbi 19,8, míg az utóbbi 11,1 százalékkal drágult egy év alatt. Ezekre nincs hatása a kamatpolitikának. Mindenestre az is örömhír, hogy a maginfláció az előző havi 3,8 százalékról 3,5 százalékra csökkent. Azaz megjött az a lassulás, amiről az MNB korábban beszélt a prognózisaiban, és amire az elemzői társadalom is számított. Ez mindenképpen megnyugtató. A forint mindenesetre folytatja az erősödést, amely a zlotyival és a román lejjel való együtt mozgást jelenti.


A DAX picit emelkedik a tegnapi csökkenést követően, a BUX is enyhén emelkedik, annak ellenére, hogy a MOL látszólag nagyot esik. Ennek az oka a 95 Ft-os osztalékszelvény levágása. Ma már enélkül forog a részvény, így a 95 Ft-nál kisebb csökkenés valójában emelkedés. Ezt látjuk a BUX index emelkedése mögött is, hiszen a többi blue chip vagy stagnál, vagy éppen csökken.

Rendkívül szűk a munkaerőpiac Amerikában

Vegyes kereskedéssel indult a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,3%-ot csökkent, a NASDAQ Composite Index 0,2%-ot emelkedett, az S&P 500 Index pedig kevesebb, mint 0,1%-os veszteséggel zárta a kereskedést.


A relatíve magas munkanélküliségi ráta meglehetősen torz képet ad az amerikai munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről. A legfrissebb statisztikák szerint májusban és júniusban ismét több volt a betöltetlen állások száma Amerikában, mint a munkanélküli embereké. Júniusban 10 millió fölé emelkedett az álláshirdetések száma, azonban csak 9,5 millió ember keresett állást a hónapban. Az elmúlt 21 évben egyedül 2018 és 2019 között volt rá precedens, hogy több állás volt elérhető, mint ahányan be tudnák tölteni őket. A magas munkanélküliségi ráta tehát nem a munka iránti keresletnek, hanem a kínálatnak tulajdonítható. A Federal Reserve az alacsony foglalkoztatottságnak köszönhetően továbbra is rendkívül laza monetáris politikát folytat, ugyanakkor a munkaerőpiaci kínálatra aligha van hatással a QE. Ennek fényében nehezen indokolható meg, hogy mi szükség van az eszközvásárlási programok folytatására, amikor soha nem volt ilyen erős a munkaerő iránti kereslet, az inflációs kockázatok pedig 40 éve nem voltak ilyen magasak.

Egyre gyorsabban terjed a vírus

Ázsiában a piacok emelkednek, annak ellenére, hogy a vírus delta variánsának a terjedése egyre gyorsabb és egyre nagyobb aggodalmat okoz. A japán Nikkei 225 index 0,3%-kal emelkedik, a kínai Shanghai Composite index 0,4%-kal, illetve a Hang Seng index pedig 0,8%-kal kereskedik feljebb.


A japán miniszterelnök, Yoshihide Suga támogatottsága új mélypontra esett három különböző felmérésben is, ami azt jelenti, hogy az Olimpia nem segített a támogatottság növelésében a novemberben tartandó választások előtt. Az előzetes magas támogatottságot követően a vírushelyzet kiábrándító kezelése, illetve a mostani variáns terjedése is csökkentette a miniszterelnök támogatottságát. Mivel későn kezdték az oltásokat, jelenleg csak az ország egyharmada van beoltva. A Yomiuri újság felmérése szerint Suga kabinetjének 35%-os támogatottsága van, ami a legalacsonyabb szint amióta miniszterelnök lett.

Határidős piacok

Jellemzően a negatív tartományban tartózkodnak a határidős indexek.

A Waberer’s közzétette a rendkívüli közgyűlésre szóló javaslatokat

Az augusztus 31-én tartandó, közgyűlésre vonatkozó javaslatok a következők (főleg technikai lépések):



  • Az alapszabály technikai módosítása az összeférhetetlenség elkerülése érdekében;

  • A távozó igazgatóság tavasszal hozott döntéseinek felülvizsgálata (személyes döntések a BoD-ról és a felügyelőbizottságról);

  • Erdélyi Barna vezérigazgató megválasztása az igazgatóságba.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben