Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed hibernálta a kötvénypiacot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 2.   09:06

Erste kommentár Hiába növekszik az USA gazdasága 40 éve nem látott mértékben, hiába alakultak ki a 60-as évekhez hasonló inflációs kockázatok, hiába produkál a kormány már második...

Erste kommentár

Hiába növekszik az USA gazdasága 40 éve nem látott mértékben, hiába alakultak ki a 60-as évekhez hasonló inflációs kockázatok, hiába produkál a kormány már második éve 15%-os költségvetési hiányt és több ezer milliárdos mentőcsomagokat, az állampapírpiac nem sok érdeklődést mutat. A mögöttes ok meglehetősen egyszerű. A Fed kötvényvásárlási programjai olyan masszív keresletet generálnak, ami felülírja a gazdasági fundamentumokat. A jegybanki torzítást legjobban a reálhozamok szemléltetik. Az amerikai 10 éves állampapír reálhozama új rekord mélypontra süllyedt a múlt héten. A reálhozamokat a jegybankokon kívül a gazdasági kilátások mozgatják, azt pedig nehéz elképzelni, hogy a piaci szereplők kilátásai jelen növekedési környezetben sokkal pesszimistábbak, mint 2020 márciusában.

Rendkívül erős számokat jelentenek a társaságok Amerikában

Enyhe mínuszban zárták a főbb indexek a pénteki kereskedést, az S&P 500 index 0,5%-ot csökkent.


Az S&P 500 index tagjainak 59%-a már publikálta második negyedéves eredményét, a számok pedig messze felülmúlják a várakozásokat. A vállalatok 88%-a mind a bevételek, mind a profit tekintetében jobb számokat jelent, mint a konszenzus becslése, ami példátlan az elmúlt évtizedek tekintetében. A bevételek 4,5%-kal, a profit pedig 17,2%-kal haladja meg az elemzői várakozásokat. Előbbi szintén rekordnak számít, utóbbi pedig csak az elmúlt 3 negyedév során volt magasabb. Az erős pozitív meglepetéseknek köszönhetően a második negyedévtől várt profitnövekedés a jelentési szezon előtti 65%-ról 85%-ra emelkedett. A jelenlegi inflációs nyomás közepette a vállalati teljesítmények egyik legfontosabb indikációja a nettó profitmarzs, ami az index esetében új rekord csúcsra, 12,9%-ra emelkedett a jelentések érkeztével.

Lassul a kínai gazdaság

Pozitív hangulatban indult a hét Ázsiában. A Nikkei 225 1,9%, a Hang Seng 1,2%, míg a CSI 300 index 2,1%-os pluszban kereskedik a nap végéhez közeledve.


Az IHS Markit által publikált kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várt 51,0 helyett 51,3-ről 50,3-ra csökkent júliusban. Az érték még a legalacsonyabb elemzői várakozást is alulmúlta. Kína gazdasága lassul, így a kommunista párt vezető szervezete, a Politburo a pénteki ülése során több fiskális támogatást ígért az év második felére.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel az amerikai és az európai határidős indexek is.

Holnap jelent a Richter

A Richter holnap hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.

OTP: banki stressz teszt eredmény

Az Európai Bankhatóság (EBA) által lefolytatott stressz teszt eredményei alapján az OTP bank teljes körűen bevezetett elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (’fully loaded’ CET1) az alappálya mentén 16,3%, míg a stressz pálya mentén 11,2% lenne 2023 végén, szemben a 2020. év végi 14,2%-os ’fully loaded’ CET1 rátával.

Nem változtatott a Fitch

A pénteki felülvizsgálat során nem változtatott a magyar adósbesoroláson a Fitch, hitelminősítésünk így jelenleg BBB, stabil kilátással.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben