Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre közeledik a monetáris szigorítás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 3.   09:52

Erste kommentár Az elmúlt hetekben enyhe változáson ment keresztül az amerikai jegybankárok kommunikációja. A Federal Reserve két alelnöke, Richard Clarida és Randall Quarles is arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő...

Erste kommentár

Az elmúlt hetekben enyhe változáson ment keresztül az amerikai jegybankárok kommunikációja. A Federal Reserve két alelnöke, Richard Clarida és Randall Quarles is arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő ülések során napirendre kerülhet az eszközvásárlások csökkentése. James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke és a laza monetáris politika egyik fő szószólója a héten azt nyilatkozta, hogy szerinte a munkanélküliségi ráta jelenleg nem ad valós képet a munkaerőpiac helyzetéről, ami véleménye szerint már most meglehetősen feszített, így már a júniusi FOMC ülésen is hajlandó lenne a monetáris stratégia módosításáról tárgyalni. Raphael Bostic és Robert Kaplan szintén hasonló állásponton vannak, utóbbi szerint még 2022 vége előtt szükség lehet a kamatemelésre.

Eladja vállalati kötvényeit a Federal Reserve

Enyhe emelkedéssel zárult a szerdai nap az USA-ban, az S&P 500 index 0,1%-os pluszban zárta a kereskedést.


Az amerikai jegybank tegnap zárás után jelentette be, hogy hamarosan elkezdi leépíteni közel 14 milliárd dolláros vállalati kötvény portfolióját, mely eszközöket 2020 márciusában, a válság legmélyebb pontján kezdett vásárolni. A New York Times értesülése szerint a Fed az idei év végéig a teljes portfoliót értékesíteni tervezi. A kevesebb mint 14 milliárd dolláros portfolió csepp a tengerben a több mint 6.500 milliárdos vállalati kötvény piachoz képest, a döntés azonban jelzésértékű a monetáris politika változásának tekintetében.


Egyre erősebb gazdaságról számolt be a Fed által publikált Bézs könyv. A szolgáltató szektor forgalma egyre emelkedik, az építőipar pedig olyan szinten dübörög, hogy Texasban már félkészen is el tudják adni a házakat az ingatlanfejlesztők. Ami sokkal aggasztóbb, hogy országszerte alapanyag és munkaerőhiányról számolnak be a vállalatok, aminek hatására sorra emelik a béreket és a fogyasztói árakat az érintett társaságok.

Csökkent a kínai szolgáltatószektor teljesítménye

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,4%-ot emelkedik, a Hang Seng és CSI 300 indexek azonban 0,6% és 0,2%-os mínuszban kereskednek a nap végéhez közeledve.


Az áprilisi 56,3-as értékről a várt 56,2 helyett 55,1-re csökkent a szolgáltatószektor teljesítménye a Caixin által publikált beszerzési menedzser index alapján. Historikusan azonban továbbra is rendkívül erősnek számít a teljesítmény, 2020 előtt 10 éven keresztül nem volt 55 felett az index értéke.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős piacok.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Richter

Az egy részvényre jutó osztalék 225,3 forint, a kifizetés június 14-én kezdődik. Holnap már osztalékszelvény nélkül forog a papír..

A MOL adókedvezményt kaphat az alapítványi befizetések után

A Népszava szerint azok a cégek, melyek az állami alapítványokba eszközöket adományoznak, a befizetések után akár 300%-os kedvezményt is kaphatnak a társasági nyereségadó után. A hír kedvező lehet a MOL számára, mivel a cég 5,24%-nyi saját részvényt kíván átadni a MOL Új Európa nevű állami alapítványba. A MOL egyébként alacsony 10-15% körüli társasági nyereségadót fizet Magyarországon. A pontos hatást csak akkor tudjuk számszerűsíteni, ha látjuk a részleteket. A MOL 2019-ben, az utolsó normál évben 275,6 milliárd forint adózás előtti nyereség után 47,3 milliárd forint nyereségadót fizetett csoportszinten. A magyar tevékenység 30-40%-ban járulhatott ehhez hozzá. Elméletileg az átadott részvények után 270-280 milliárd forint halasztott adókedvezmény is keletkezhet, de azt nem hisszük, hogy összességében ekkora adóról lemondana a magyar állam.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben