Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

„Rólad szólnak a hírek,…”

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 27.   09:57

Erste kommentár Igaz, hogy számos részvény értékeltsége már decemberben is magas volt, de ez nem gátolt meg senkit sem abban, hogy tovább húzza az árfolyamokat fölfelé. Mivel ezek a részvények sok...

Erste kommentár

Igaz, hogy számos részvény értékeltsége már decemberben is magas volt, de ez nem gátolt meg senkit sem abban, hogy tovább húzza az árfolyamokat fölfelé. Mivel ezek a részvények sok esetben igen jelentős súllyal szerepelnek a világ vezető részvényindexeiben, így az indexek is történelmi magaságokba (vagy legalábbis annak közelébe) emelkedtek, nem csak az árfolyamuk, hanem az értékeltségük szerint is. Az elmúlt időszak viszont számos részvény esetében összeomlást, vagy legalábbis jelentős csökkenést hozott, s az is igaz, hogy sok esetben még ez után sem váltak igazán attraktívvá a hagyományos befektetők szemében. Ráadásul az infláció jön, s azért van egy kis félelem, hogy a pénz mégsem marad olcsó. Ha pedig ez megtörténik, akkor tényleg megnövekszik a részvények tartásának alternatíva költsége, ami leértékeli őket. Ha nem következik, akkor meg csak a félelemből kifolyólag is megjelennek a piacon azok, akik (i) más befektetési formákat keresnek és csökkentik a részvénypiaci kitettségüket; (ii) vagy csak éppen átrotálnak más, minőségi részvényekbe. Így olyan cikkekkel lehet találkozni, hogy milyen magas minőségű részvényekbe meneküljünk a túlfűtött, túlértékelt piacok esetében, vagy éppen olyanokkal, hogy a következő pénzügyi összeomlásban milyen szerepet játszhatnak a milliárdosok spekulációi (lásd az Archegos tőkeáttételes pozícióit és azok összeomlását). Persze még továbbra is jönnek a bikahangok is, de mostanra azért nagyon megváltozott a világ. Mindent egybevéve azért az S&P500 index eddig jól teljesít, hiszen tavaly év vége óta cirka 12 százalékot emelkedett.


Az amerikai piacok enyhe emelkedésének ellenére a DAX ma már nem is próbálkozott a pozitív nyitással, hanem egyből lefelé vette az irányt, s a rövidtávú indikátorok alapján ez így is maradhat a mai napon. A BUX a tegnapi jelentős emelkedést követően, és a nemzetközi hangulattal összhangban a negatív tartományban kezdte a napot.

Megvolt az első találkozó az USA és Kína kereskedelmi vezetői között

Pozitív hangulatban folytatódott a kereskedés Amerikában, az S&P 500 index 0,2%-os pluszban zárta a szerdai napot.


Biden kereskedelmi biztosa, Katherine Tai szerda este tartotta első konferencia beszélgetését Liu He kínai alelnökkel. A virtuális találkozóról nem közöltek részleteket, egyik fél sem jelentett be áttörést a státusz quo tekintetében.


Erős számokat jelentett az Nvidia. A társaság az első negyedévben 5,66 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 3,66 dolláros eredményt ért el, ami meghaladta az elemzők által várt 5,41 milliárdot és 3,31 dollárt. A második negyedévben 6,3 milliárd dollár körüli bevételre számít a vezetőség, ami szintén magasabb, mint a konszenzus 5,5 milliárdos becslése.


Randall Quarles, a Fed felügyeletért felelős alelnöke szerint amennyiben a munkaerőpiaci és az inflációs jelentések továbbra is erősek és a várt felettiek lesznek, akkor a következő FOMC találkozókon megvitathatják az eszközvásárlási programok módosítását.

Kína a monetáris politika helyett szabályozási változtatásokkal próbál szigorítani

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 index 0,3%, a Hang Seng 0,2%-os csökkenést mutat, míg a CSI 300 index 0,3%-ot emelkedik a nap végéhez közeledve.


A spekulatív mániák megfékezésére hagyományosan a monetáris politika szigorításával szoktak válaszolni a döntéshozók, a jelen helyzetben azonban Kína a szabályozói változtatások mellett tette le a voksát. A recesszióból való felépülés megőrzésének érdekében a monetáris politika gyakorlatilag változatlan maradt az elmúlt hónapok során. Ugyanakkor az inflációs félelmek és a spekulatív mániák okozta kockázatok ellen számos szabályozói szigorítást eszközölt a kínai vezetőség. Többek között megnehezítették a nyersanyagpiaci spekulációt, újra fontolóra vették az ingatlanadó bevezetését, betiltották a kriptodevizák bányászatát, és több városban megemelték a jelzáloghitelek kamatrátáját.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak minimális pluszban voltak ma reggel.

A Richter BBB+ minősítést kapott a Scope Ratings-nél

A Scope Ratings stabil kilátások mellett BBB+ minősítést adott a Richternek. A hitelminősítő indoklása szerint a Richter stabil készpénzállománnyal rendelkezik, a pénzügyi profilja erős és jó növekedési lehetőségei vannak. A mostani hitelminősítés kapcsolatba hozható a Richter tervezett kötvénykibocsátásával. A gyógyszercég az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében kíván 10 éves instrumentumokat kibocsátani. Bár a kibocsátás részletei egyelőre nem ismertek, a lépés kedvező feltételek mellett növelné a cég pénzügyi rugalmasságát.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben