Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Normalizálódás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 26.   10:12

Erste kommentár Abszolút nem meglepő, de egyre inkább a normalizálódásról szól a közbeszéd számos intézmény kapcsán. A Fed alelnöke megerősítette azt, ami már a legutóbbi FOMC...

Erste kommentár

Abszolút nem meglepő, de egyre inkább a normalizálódásról szól a közbeszéd számos intézmény kapcsán. A Fed alelnöke megerősítette azt, ami már a legutóbbi FOMC találkozó jegyzőkönyvéből is kiderült, hogy a következő ülésen a jegybankárok elkezdhetik megbeszélni a mennyiségi lazítás szűkítését, ugyanakkor az EU-ban az EKB kormányzótanácsának egyik tagja szerint még korai a PEPP program (a járványhoz köthető eszközvásárlási program) szűkítést megkezdeni, vagyis a június 10-ei ülésen valószínűleg még nem fognak annak szűkítéséről dönteni. A magyar jegybank viszont erőteljes növekedésre számít; szerintünk az év végére a magyar gazdaság akár vissza is térhet a járvány előtti szintre. Ez pedig csakugyan kanyarban való előzést jelentene, hiszen az Accenture felmérése szerint még 2023-ig is eltarthat, míg az európai munkaerő piac kiheveri a járvány negatív hatásait. Ugyankkor itthon akár munkaerőhiány is kialakulhat, és a bérek dinamikus növekedésre számít az MNB. Ezért is hangsúlyozza, hogy proaktívan fog fellépni az inflációs folyamotok fékezésére, ami azt sugallja, hogy a júniusi inflációs jelentést követően akár szigorítás is jöhet. Ugyanakkor ez a viszonylag szigorú üzenet sem volt elég arra, hogy megfékezze a forint már korábban megindult korrekcióját, az elmúlt hét jelentős erősödését követően (lásd Virág Barnabás nyilatkozata). Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy ez a mozgás egy természetes, de átmeneti mozgás, a forint – pont a javuló kilátásoknak köszönhetően – tovább fog erősödni a 340-345-ös tartományba, belátható időn belül.


A mai napon pozitív a hangulat a börzéken. A DAX a pozitív tartományban nyitott, de a rövidtávú kép alapján jó esély van arra, hogy megismétlődik a tegnapi nap, azaz napon belül csökkenést láthatunk, és akár a negatív tartományban történő zárás is bekövetkezhet. A BUX is kis pozitív elmozdulással kezdte a napot.

Még nem érkezett áttörés az infrastruktúra csomag tekintetében

Enyhe mínuszban zárta a keddi kereskedést az amerikai részvénypiac, az S&P 500 Index 0,2%-ot csökkent a nap végére.


Jelenleg továbbra is meglehetősen távol áll egymástól a szenátusi Republikánusok és a Biden Adminisztráció elképzelése az infrastruktúra csomagról. Biden első körben egy 2,3 trillió dolláros javaslattal ált elő, amire a Republikánus egy csoportja egy közel 600 milliárdos tervezettel válaszolt. Ezt követően a Fehér Ház 1,7 trillióra csökkentette a keretösszeget, aminek hatására a legfrissebb hírek szerint a szenátusi republikánusok egy 1 trillió dolláros javaslattal fognak a héten válaszolni. A legfrissebb javaslatok tartalma nem ismert, így nem tudni, mely elemek kerültek mellőzésre. Az sem ismert, hogy a republikánusok megnövelt javaslatából mekkora összeget jelent a meglévő források átcsoportosítása. Könnyen elképzelhető, hogy a 400 milliárdos bővítés nagy része ilyen elemekből tevődik össze.


Richard Clarida, a Federal Reserve Board alelnöke megerősítette a legutóbbi FOMC jegyzőkönyvet, miszerint a következő ülések során a jegybankárok megvitathatják az eszközvásárlási programok módosítását.

3 éves csúcson a renminbi

Pozitív hangulatban folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225, Hang Seng és CSI 300 indexek 0,4, 0,9 és 0,2%-os pluszban kereskednek a nap végéhez közeledve.


2018 júniusa óta nem látott csúcsra emelkedett a renminbi a dollárral szemben. Az offshore piacokon kereskedett USD/CNH devizapár a sokak által figyelt 6,4-es szint alá esett a reggeli órákban, miután a PBOC a várt 6,4101 helyett 6,4099-re fixálta a kínai fizetőeszköz mai napi irányadó értékét.

Határidős piacok

Az amerikai és európai határidős indexek is mérsékelt emelkedést mutatnak ma reggel.

MOL: A horvát miniszter szerint csak akkor lesz MOL egyezség, ha közelednek az árakban a felek

Tomislav Coric, horvát gazdasági miniszter szerint csak akkor születhet egyezség az INA részvények visszavásárlásának ügyében, ha a javasolt árban közelednek egymáshoz a felek.


A kommentár azt sugallja, hogy a horvát fél ajánlata nagyon messze lehet a MOL által elvárt szinttől. Mi véleményünk szerint 1,5-2 milliárd dollár lehet a MOL által elvárt vételár a 49,2%-os csomagért. Nem valószínű, hogy rövidtávon megállapodás születik a két fél között.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben