Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál jobb GDP adat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 18.   10:31

Erste kommentár A várakozásoknál jobb lett az első negyedéves GDP adat Magyarországon. A gazdasági teljesítmény csak 2,3 százalékkal esett vissza a Bloomberg konszenzus szerinti 3,8 százalékkal szemben. Ugyan...

Erste kommentár

A várakozásoknál jobb lett az első negyedéves GDP adat Magyarországon. A gazdasági teljesítmény csak 2,3 százalékkal esett vissza a Bloomberg konszenzus szerinti 3,8 százalékkal szemben. Ugyan részleteket még nem tudunk, de úgy tűnik, hogy a szolgáltatások húzzák a magyar gazdaság szekerét. Ez is abba az irányba mutat, hogy a gazdaság relatíve gyorsan normalizálódik majd a járványhelyzet múltával. Legalábbis ami a fogyasztási oldalt illeti. Így van okunk félni az infláció legalább átmeneti megemelkedésétől. S mivel már hosszabb ideje túllövést láthatunk, vagy legalábbis a tolerancia sáv felső élén táncoló, és néha ezen érték fölé menő inflációt várhatunk, ezért a magasabb inflációs várakozások állandósulhatnak a gazdaság szereplőiben, ami öngerjesztő folyamattá alakulhat. Így a jegybank részéről tegnap érkezett figyelmeztetés abszolút nem alaptalan, és komoly fundamentális változás a központi bank részéről. Azaz a forint erőteljes reakciója, amivel levált a régiós devizák mozgásáról, nem alaptalan. Sőt, technikailag akár a 340-345-ös tartományba is erősödhet a forint az euróval szemben. Mindenesetre a mai újabb erősödést követően egy korrekció kezdődött, ami a forint rövidtávú túlvettségéből adódik.


A DAX erőteljesen és új csúcson nyitott a mai napon. Ugyanakkor a rövid indikátorok alapján inkább csökkennie kellene. Valószínűleg a jó hangulat és a korrekciós állapot fog ma egymással küzdeni. A BUX-ot tegnap a pozitív tartományba repítette az OTP jó teljesítménye, s ma is a pozitív tartományban kezdte a kereskedést, 300 pontra meg is közelítette a tavaly januári történelmi csúcsot. Ugyanakkor itt is az látszik, hogy a napon belüli indikátorok alapján inkább korrekciónak kellene jönnie.

Egyre csak erősödik az amerikai lakossági fogyasztás

Enyhe mínuszban indult a hét Amerikában, az S&P 500 index 0,3%-ot csökkent.


A JPMorgan Chase lakossági betéti és hitelkártya forgalmából az látszik, hogy 2019 azonos időszakához viszonyítva idén május első hetében több mint 20%-kal ugrott meg a lakossági fogyasztás. Ilyen erős növekedésre 2019-hez képest a vírus eleje óta nem volt példa. Ami kifejezetten érdekes, hogy míg a januári és a márciusi ugrás az éppen aktuális állami támogatások kifizetéséhez volt köthető, addig a mostani megugrásnál ez nem játszik szerepet.

A vártnál nagyobbat esett a japán GDP

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 2,3%-ot, a Hang Seng pedig 1,3%-ot emelkedik, míg a CSI 300 index 0,1%-ot csökken.


2020 utolsó negyedévéhez képest 5,1%-kal csökkent évesítve a japán reál GDP, ami alulmúlta az elemzők által várt -4,5%-ot. A lakossági fogyasztás, a vállalati beruházás, és a nettó export is csökkenést mutatott az előző negyedévhez képest.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Magyar Telekom osztalékfizetési rend

Az osztalék összege 15 forint részvényenként. A Budapesti Értéktőzsdén május 19-én lehet utoljára osztalékra jogosító papírt vásárolni, május 20-tól már osztalékszelvény nélkül forog a részvény. Az osztalék kifizetésének kezdő napja 2021. június 2.

2,3%-kal csökkent a GDP az első negyedévében

A KSH előzetes gyorsbecslése alapján az első  negyedévében a nyers adatok szerint 2,3%-kal csökkent éves szinten a hazai GDP. Az adat nagy pozitív meglepetés, hiszen a várakozásunk -3,9% volt az éves indexre. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,9%-kal nőtt, szemben a várt kisebb mértékű visszaeséssel. A részletek egyelőre nem ismertek, a KSH rövid kommentárja szerint a növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá, azaz a szolgáltatások oldaláról érkezett a kellemes meglepetés. Összességében a pandémiás helyzet és a korlátozó intézkedések ellenére is a hazai növekedés ismét a vártnál ellenállóbnak bizonyult.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben