Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Riba! Nye riba, mjászo!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 3.   10:34

Erste kommentár Az ominózus mondatok valamikor 1989-ban, talán Rigában, a Szovjetunió egyik tagköztársaságának fővárosában hangzottak el, amikor – néhány napi ott tartózkodást követően –...

Erste kommentár

Az ominózus mondatok valamikor 1989-ban, talán Rigában, a Szovjetunió egyik tagköztársaságának fővárosában hangzottak el, amikor – néhány napi ott tartózkodást követően – már rendes ételt akartunk enni, s láttunk egy nagy sort, és gyanús volt, hogy ott valami értelmes dolgot lehet kapni. Ugyanis halkonzervvel voltak tele a boltok, de szinte csak azzal. Ez két dolog miatt jutott eszembe. A millenáris generáció (meg az előtte levő) már nem találkozott a hiánygazdaságból adódó visszás dolgokkal, pedig bizonyos esetekben 20-30 éves emberekről beszélünk. Megszokták a kapitalizmust, ahol „minden csak ár kérdése”, ha van pénzed, akkor lesz termék is. Viszont most pénteken szembesülhetettek igazán a kereslet-kínálat felborulásából adódó valós kényelmetlenséggel, a sorban állassal, ami több órát is igénybe vehetett, másrészt azzal a gyomorbizsergető aggodalommal, hogy sorra kerülnek e. Bár az utóbbit sok helyen karszalagok osztásával oldották meg, vagyis nem kellett fölöslegesen sorban állni. (Még ebben is fejlettebb a kapitalizmus! J) Miért beszélünk erről? Mert ez is jól mutat két dolgot, amit már többször elmondtunk mi is és mások is, de nem árt újra és újra elővennünk! (i) A járványhelyzetben számos területen felborulhat a kereslet-kínálati arány. Ez pedig inflációt eredményez, a pénzcsapok kinyitásával, illetve a normalizálódás folyamán. (ii) A termelés azonban később a legtöbb esteben viszonylag gyorsan igazodik a keresleti-kínálati viszonyok változásához. Azaz átmenetileg megemelkedik az infláció, amit az új kapacitások üzembeállása fékez meg. Erről azért érdemes beszélnünk, mert az USA-ban márciusban 2,6 százalékra ugrott az infláció a februári 1,7 százalék után, és a maginfláció is 1,6 százalékra kapaszkodott 1,3 százalékról. Az EMU-ban viszont enyhébb volt a változás, s ez ráadásul áprilisi adat. Az infláció már itt is megugrott, 1,6 százalékra a korábbi 1,3 százalékról, de a maginfláció picit visszaesett (a korábbi 0,9 százalékról 0,8 százalékra). Azaz egyelőre az EMU-ban kevésbé kell aggódnunk az infláció miatt, mint az USA-ban.


A DAX az elmúlt napok eséseit követően ma emelkedik, míg a BUX annak ellenére stagnál, hogy a magyar beszerzési menedzser index végre újra 50 pont fölé emelkedett kéthavi „mélyrepülést” követően.

Október óta nem volt ilyen alacsony az új fertőzöttek száma az USA-ban

Pesszimista hangulatban ért véget a hét az amerikai részvénypiacon, az S&P 500 index 0,7%-ot csökkent.


Úgy látszik az oltási kampány megteszi hatását Amerikában. Még március végén emelkedni kezdett az új fertőzöttek számának hét napos mozgóátlaga, ami április közepére két hónapos csúcsra ugrott. A hónap végével azonban ismét csökkenésnek indult a fertőzés üteme, és a hétvégén a hét napos mozgóátlag október eleje óta nem látott szintre esett. A pozitív fordulat feltehetően a sikeres oltási kampánynak köszönhető, aminek következtében a 18 év feletti lakosság 56%-a már legalább egy oltáson átesett, 40%-a pedig már teljes védettséget élvez. Azért is valószínű, hogy az oltási kampány maradandó változást hozott a vírus trendjében, mert az USA számos részén már a brit variáns dominál, ami sokkal fertőzőbb, mint a korai fajták.

Kelet-Ázsia ünnepel

Sorozatos ünnepek miatt Japánban és Kínában csak csütörtökön fognak nyitni a részvénytőzsdék, és ekkor publikálnak gazdasági adatot is.


Egyedül a hongkongi részvénypiac van ma nyitva, ahol a Hang Seng Index 1,5%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek is pluszban voltak ma reggel.

Richter: Hajszálnyival maradt el a várttól a Vraylar amerikai értékesítése

A Richter amerikai értékesítési partnere, az AbbVie pénteken tette közzé negyedéves eredményét. Az I. negyedévben 346 millió dolláros árbevétel folyt be a Vraylarból, ami 21,2%-kal több, mint az egy évvel korábbi adat (285 millió dollár), de kevesebb, mint a 2020. IV. negyedévében elért 401 millió dollár. A piaci várakozás 346 és 405 millió dollár között mozgott, az átlag 347 millió dollár volt. Vagyis a Vraylar egy picit a várakozások alatt teljesített, de a járvány végével valószínűleg valamivel magasabb lesz a növekedés mértéke, mint a mostani. A hír semleges a Richterre nézve.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben