Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Big in Japan

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 21.   10:25

Erste kommentár Romlik a helyzet Japánban, s egyre jobban aggódnak az olimpia miatt. Japánban egyébként már a negyedik hullám van kialakulóban, bár az is igaz, hogy ezek kis hullámok voltak. Abszolút méretében is...

Erste kommentár

Romlik a helyzet Japánban, s egyre jobban aggódnak az olimpia miatt. Japánban egyébként már a negyedik hullám van kialakulóban, bár az is igaz, hogy ezek kis hullámok voltak. Abszolút méretében is kisebbek, mint a magyar harmadik hullám, pedig ott nem 10, hanem 125 millióan élnek. Ugyanakkor aggasztó, hogy a napi új esetek (4.000) fele Oszakából és Tokióból származik. Ugyanis alapvetően Tokióban lenne az olimpia. A probléma az, hogy az átoltottság nagyon alacsony, eddig lakosságarányosan mindössze 1,62 százalék oltóanyagot adtak be (egyszeri dózis), míg ez pl. Magyarországon 48,84 százaléknál jár. Persze jó szervezéssel, mint ahogy Budapest már bebizonyította, buborék módszerrel valószínűleg meg lehetne rendezni az olimpiát. Egyébként az egy hónapon belül induló vizes EB-t is hasonló módon fogják megtartani. 4.500 résztvevő fog egy „buborékba” költözni, s 52 országból 49 részt vesz a Budapesten rendezendő Európa Bajnokságon. Nyilván egy ilyen esemény elsősorban az évekig készülő sportolók számára fontos, persze a sport szerető közönség, a közvetítést elnyerő TV társaságok és a sportszergyártó cégek (pl. Adidas, Nike, stb.) mellett. Ugyanis még egy buborék olimpia esetében is érvényesül a marketing, hiszen a nézők többsége mindig is a TV előtt ült és nem a stadionokban.


Ma még annak ellenére is emelkedéssel kezdett a DAX, hogy tegnap már kialakult az eladási jelzés az indexen. Ugyanakkor tegnap a 20 napos mozgóátlaghoz is közelebb került. Így kíváncsian várjuk a fejleményeket, ami a mai optimizmus ellenére inkább egy csökkenő hullám formájában kellene, hogy testet öltsön. A BUX a tegnapi emelkedést követően ma is enyhe emelkedést mutat, az után, hogy az elmúlt három hétben mintegy 10 százalékos lemaradást hozott össze a régiós társakhoz képest.

Nagy csalódást okozott a Netflix

Gyenge napot zárt az amerikai részvénypiac. Az S&P 500 index 0,7%-os mínuszban fejezte be a kereskedést, egyedül a defenzív szektorok emelkedtek.


A legnagyobb amerikai streaming szolgáltató 7,16 milliárd dolláros bevételt és 3,75 dolláros részvényenkénti eredményt ért el az év első negyedévében. A Netflix számai felülmúlták az elemzők által várt 7,14 milliárdos forgalmat és 2,98 dolláros egy részvényre jutó profitot. Ugyanakkor a fizető felhasználók száma 3,98 millióval emelkedett a negyedév során, ami messze elmarad az elemzők által becsült 6,29 milliótól. Sőt mi több, a 4,4 milliós konszenzussal szemben a menedzsment csak 1,0 milliós növekedésre számít a felhasználók számában a második negyedévben. A várt 7,30 milliárd dolláros bevétel szintén alulmúlja az elemzők 7,38 milliárdos becslését. Végezetül a teljes év során 20% körüli működési marzsot vár a vezetőség, a konszenzus pedig 20,3%-ra számít. A felhasználóbázis növekedésének lassulása nem kifejezetten meglepő, hiszen a korlátozások feloldásával az emberek egy év után először tartósan elhagyják otthonaikat. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a free cash flow a tavalyi 162 millió dollárról 696 millióra ugrott. A vezetőség elmondása szerint a társaság eljutott arra a pontra, hogy már nincs szükség külső finanszírozás bevonására a napi működés fenntartásához. Ennek megfelelően egy 5 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot is bejelentettek, ez azonban aligha tudta ellensúlyozni a piac csalódását, így a részvények 10%-ot estek a jelentést követően.

Öt éve nem volt ilyen szigorú a japán jegybank

Meglehetősen gyenge hangulatban folytatódik a hét Ázsiában. A CSI 300 index ugyan 0,3%-ot emelkedik, de a Nikkei 225 2,1%, a Hang Seng pedig 1,7%-os esést mutat a nap végéhez közeledve. A Nikkei Stock Average már második napja esik 2%-ot.


A Topix index 1,2%-ot esett a keddi kereskedés reggeli szakaszában, a Bank of Japan azonban mégsem vásárolt. 2016 óta nem volt erre példa, hogy a jegybank ne vásároljon részvényeket, ha a piac több mint 1%-ot esik a reggeli szakasz során. Márciusi ülésén a BoJ eltörölte évi 6 ezermilliárd jenes ETF vásárlási célját, aminek hatása már most látszik.


Japán két legnépesebb városának, Tokiónak és Oszakának a kormányzója is a szükségállapot újbóli bevezetésére kéri a japán kormányt. A két városban 700 és 1.100 fölé emelkedett a napi új betegek száma, országosan pedig naponta több mint 4 ezer új beteget regisztrálnak a hatóságok. A tervek szerint három hónap múlva indulna az olimpia Tokióban.

Határidős piacok

A főbb amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pedig pluszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben