Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyenge, gyengébb, még gyengébb

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 14.   10:16

Erste kommentár Az elmúlt napokban fokozódott a „gyengeség” a magyar piacon, amit párhuzamba lehet állítani a fokozódó ukrán-orosz feszültséggel, de nem biztos hogy ez tökéletes magyarázat. Mint az...

Erste kommentár

Az elmúlt napokban fokozódott a „gyengeség” a magyar piacon, amit párhuzamba lehet állítani a fokozódó ukrán-orosz feszültséggel, de nem biztos hogy ez tökéletes magyarázat. Mint az előbbi mondatból is kiszűrődik, azért a magyar és a régiós piacok továbbra sem voltak olyan erősek, mint amire alapvetően számítani lehetne, s ehhez jött még az előbb említett regionális feszültség. S igaz, hogy a négy magyar blue chip közül csak a legkisebbnek, a Magyar Telekomnak nincs orosz kitettsége. Ugyanakkor a MOL-é már marginális, miközben a Richter gyógyszerben utazik, vagyis szankciók és hasonló intézkedések kevésbé érintik az üzletmenetét. Az OTP orosz és ukrán operációja együttesen az eredmény cirka 15 százalékát adhatja, vagyis ilyen értelemben jelentős lehet a hatás. De ha a teljes eredményt kivennénk örökre, akkor jelentene ceteris paribus kb. 2.000 forintot az árfolyamban. Ugyanakkor, ha lesz is fegyveres összecsapás és komolyabb szankciók, azok valószínűleg nem fognak örökké tartani. Így nem jogos a teljes hatással számolni. Másrészt a lokális csúcstól már cirka 1.500 forintot esett a papír, azaz a geopolitikai feszültség nagy része már beárazódhatott. Ráadásul a jelenlegi előrejelzések szerint a szektortársakhoz képest 20-30 százalékos diszkonttal forog, ha az idei és a jövő évi eredményekkel számított P/E rátákra tekintünk. Persze P/B alapon inkább 30-40 százalékos túlértékeltség van, de mindez 50-60 százalékkal magasabb tőkemegtérülés mellett, azaz nem csak jogos ez a felülértékeltség, hanem relatív alulértékeltségnek tekinthető ez is. S még valami. Azonosítható egy több mint 5 éves emelkedő trendvonal, ami körül szokott mozogni az árfolyam. Ez jelenleg 12.950 forint környékén húzódik. Ez a múltban sokszor megállította az esést, de az emelkedést is. Azaz tényleg fontos vonal, akár ellenállásként, akár támaszként szolgál. Most ez a támasz megállíthatja az esést. Ugyanakkor a dinamikus indikátorok alapján azért nincs fényes állapotban a részvény, sőt! Viszont az is igaz, hogy az ilyen jellegű indikátorok inkább csak megerősítik a fordulat tényét.


A DAX annak ellenére nyitott csökkenéssel, hogy a hajnali órákban még emelkedést sugalltak a határidós piacok. A BUX a negatív tartományban nyitott, ahonnan kapaszkodni próbál, bizonyos túladottsági okok folytán is.

Indul a jelentési szezon Amerikában

Vegyes kereskedéssel zárult a keddi nap az amerikai tőzsdéken. A ciklikus papírok csökkentek, a technológia részvények azonban erős emelkedést mutattak. Az S&P 500 index 0,3%-os pluszban zárta a napot.


Ma kezdődik a jelentési szezon Amerikában. A nap folyamán a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs is közzéteszi legfrissebb számait. A negyedévtől rendkívül erős növekedésre számítanak az elemzők. Év per év alapon 24,5%-os növekedést vár a konszenzus, átlagosan a társaságok 74%-a azonban a vártnál jobb számokat szokott jelenteni. Az elmúlt három negyedévben átlagosan 19%-kal jelentettek jobb számokat a társaságok, mint amire az elemzők számítottak, így az sem kizárt, hogy 30 vagy 35% feletti lesz a tényleges profitnövekedés, amit utoljára 2010-ben tapasztalhattunk. Az árfolyamok szempontjából azonban nem az elmúlt, hanem a következő negyedévek számítanak. A fő kérdés az lesz, hogy a magas inflációs nyomást mennyire könnyen tudják a vállalatok a fogyasztókra hárítani.

Egyre szélesebb körben emelkedik a csődkockázat Kínában

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,4%-ot csökken, a Hang Seng és CSI 300 indexek azonban 1,4% és 0,7%-os emelkedést mutatnak a nap végéhez közeledve.


Kína kormánya arra szólította fel a helyi önkormányzatok finanszírozására szolgáló pénzügyi entitásokat, hogy amennyiben nem tudják fizetni tartozásukat, úgy restruktúrálás vagy felszámolás formájában jelentsenek csődöt. Eddig még egyetlen ilyen csődöt sem jelentettek, de a felszólítás hatására hamar új precedens születhet.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a főbb határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben