Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megszólalt az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. március 24.   09:57

Erste kommentár Tegnap megszólalt az MNB, de nem mondott semmi meglepőt. Az inflációs várakozást 3,8-3,9 százalékra emelte meg, miközben a növekedési kilátásokat 4 és 6 százalék közé tette....

Erste kommentár

Tegnap megszólalt az MNB, de nem mondott semmi meglepőt. Az inflációs várakozást 3,8-3,9 százalékra emelte meg, miközben a növekedési kilátásokat 4 és 6 százalék közé tette. Virág Barnabás elmondta, hogy a tavasz folyamán az infláció a tolerancia sáv fölé emelkedhet, a bázishatás, az emelkedő üzemanyagárak és az elégtelen kínálat miatt, viszont tavaly a beruházások a GDP 27 százalékát tették ki, ezért van elég kapacitás arra, hogy a kereslet-kínálati egyensúlytalanság csak átmeneti legyen, s ne jelenjenek meg másodkörös inflációs hatások a gazdaságban. Így a jegybank arra számít, hogy 2022 elejére az infláció visszasüllyed 3 százalék környékére, ugyanakkor a tavaly pluszos folyó fizetési mérleg (forint erősítő tényező) tovább erősödik, és 2023-ra a többlet már a GDP 2 százalékára rúghat. Végül is ez konzisztens kép, és magyarázza, hogy miért nem nyúltak és nem terveznek nyúlni az irányadó kamatrátákhoz. Ugyanakkor persze megnövekedett a kamatemelés kockázata, de azt szerintünk csak akkor kellene meglépni, ha a nagy jegybankok (Fed, EKB) is az emelés útjára lépnek. Erről pedig egyelőre szó sincs, s ez valószínűleg Jerome Powell és Janet Yellen kétnapos kongresszusi meghallgatásán is így marad.


A részvénypiacok annak ellenére negatív hangulatban maradtak, hogy a hosszú hozamok mind az USA-ban, mind Európában visszaestek az egy-két héttel ezelőtti szintekre. Sőt a német 10 éves hozam még talán egy picivel annál is lejjebb. A DAX csökkenéssel nyitotta ma is a kereskedést azt követően, hogy az USA-ban jelentősebb, míg Ázsiában még nagyobb árfolyamcsökkenés bontakozott ki. A BUX ma reggel is szemben indult el a piacokkal és kis mértékben emelkedik.

Pár államban gyorsulásnak indult a vírus terjedése

Meglehetősen gyenge teljesítménnyel zárult a keddi kereskedés Amerikában. Az S&P 500 0,8%-ot csökkent és egyedül a defenzív szektorok tudtak pozitív teljesítményt felmutatni.


Michigan, Pennsylvania és New Jersey államban is gyorsulásnak indult a vírus terjedése. Ami sokkal aggasztóbb, hogy ezen államokban a napi fertőzöttek számával együtt a kórházban ápoltak száma is emelkedésnek indult. Országszinten továbbra sem látszik romlás, és még ezen államokban is korai messzemenő következtetéseket levonni. Ugyanakkor a sikeres oltási kampány következtében a legtöbb előrejelzés azzal számol, hogy az esetszámok emelkedésének ellenére a kórházi ápoltak száma tovább csökken, de a három államban sajnos jelenleg nem ez látszik.

Érkeznek az előzetes beszerzési menedzser indexek

Ázsiában is kockázatkerülő hangulatban folytatódik a hét. A Nikkei 225 2,0%, a Hang Seng 2,1%, míg a CSI 300 index 1,4%-os csökkenést mutat a záráshoz közeledve. A mai korrekcióval elesni látszik az 5000-es szint a kínai benchmark esetében. Az elmúlt hetekben az 5000-es szint körül konszolidált az árfolyam, aminek azért is van jelentősége, mert ezzel egyidőben zajlott a márciusi parlamenti ülés is, ami alatt a Kínai Kommunista Párt nem akarta engedni, hogy részvénypiac tovább csökkenjen.


Az IHS Markit által publikált japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index a februári 51,4-ről 52,0-ra emelkedett, a szolgáltatóipari index pedig 46,3-ról 46,5-re változott. Összességében nagy változás még nem látszik, a gazdasági teljesítmény továbbra is meglehetősen gyenge.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutattak, míg az európaiak mínuszban voltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben