Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Komoly beleadás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. január 28.   09:28

Erste kommentár Komoly eladási hullámot láthattunk tegnap a fejlett piacok tőzsdéin, ami Ázsiában is folytatódott ma reggel. Lehetséges okként emlegetik a járvány miatt elhunytak magas számát, vagy a hatalmas...

Erste kommentár

Komoly eladási hullámot láthattunk tegnap a fejlett piacok tőzsdéin, ami Ázsiában is folytatódott ma reggel. Lehetséges okként emlegetik a járvány miatt elhunytak magas számát, vagy a hatalmas likviditásra rámutató GameStop lufit. De a valóság valószínűleg az, hogy most fogyott el a szufla az őrült rohanásban. Igazándiból még ez sem igaz, mert a klasszikus piac-bekerítéses, shortos facsarásnak tűnő GameStop játék még folytatódni tudott a megemelt fedezeti követelmények ellenére. Vagyis van ahova még jutott pénz. S még van pénz, még nincs pénz-sivatag. Sőt, egyelőre még nem is lesz, mert a Fed tovább nyomtatja a pénzt a havi kötvényvásárlásaival és az alapkamatot is szinten tartotta. Az elnök azt is elmondta, hogy egyelőre még nincs itt az ideje kötvényvásárlásokkal piacra dobott pénz visszaszívásáról gondolkozni (tapering). Ugyanakkor akadozik a fiskális oldal pénzeső gépezete. A demokraták megosztottak abban a kérdésben, hogy a republikánusokkal egyezségben vagy nélkülük alkotnak csomagot. Ha velük, akkor valószínűleg kisebb csomaggal kell beérni, ha meg nem, akkor viszont Biden „megbékélési” programja sérül. Elvileg a jövő héten már megindulnának a komolyabb tárgyalások a pártok között a csomagról. Vagyis még innen is jöhet pénz a piacokra. Ezért nem árt az óvatosság, de a tegnapi beleadások növekvő forgalom mellett alapvetően egy hosszabb korrekció kezdetét sugallják.


A DAX a tegnapi nagy esését követően ma reggel tovább csökken, s mindeközben a BUX is a negatív tartományban van a reggeli órákban.

Nem változtatott a Federal Reserve

Meglehetősen gyenge teljesítménnyel zárt az amerikai piac. Az S&P 500 2,6%-ot csökkent, az esés pedig széleskörű volt. Kivétel nélkül mind a 11 szektor legalább 1,4%-ot csökkent.


Változatlanul hagyta stratégiáját az amerikai jegybank, és Powell nem sürgeti a változtatást. A Fed addig nem tervez változtatni, amíg további jelentős előrelépést nem mutat a gazdaság.


A Pfizer előzetes vizsgálatai is azt bizonyítják, hogy a társaság vakcinája hatékony az angliai és dél-afrikai variánsokkal szemben.


Rekord negyedévet jelentett az Apple. Az iPhone 12-nek és a vírus alatt megemelkedett laptop és tablet értékesítésnek köszönhetően 111,4 milliárd dolláros bevételt jelentett a társaság az első fiskális negyedévben. Ez volt az első alkalom, hogy a bevétel meghaladta a 100 milliárd dollárt. A nettó eredmény év per év alapon 29%-kal 28,76 milliárd dollárra (részvényenként 1,68 dollárra) emelkedett. Az elemzők 103,1 milliárd dolláros bevételre és 1,4 dolláros profitra számítottak. A jelenlegi negyedévre nem adott előremutatást a társaság, de annyit elárultak, hogy magasabb bevételre számítanak, mint a tavalyi évben.


Rekord bevételt és profitot jelentett a Facebook, Zuckerberg ugyanakkor figyelmeztette a befektetőket, hogy az Apple és a Facebook közötti konfliktus egyre fokozódik. Az app-store díjak mellett az Apple adatgyűjtési politikája is problémát jelent a társaság számára. Az Apple-nek az a terve, hogy az iPhone tulajdonosok maguk dönthessék el, hogy harmadik fél, mint például a Facebook, gyűjthessen-e adatot róluk. Amennyiben nem kívánják ezt megengedni, úgy a Facebook kevesebb adathoz jut, amivel kevésbé pontosan tudja a reklámokat személyre szabni. A negyedik negyedévben 3,9 dolláros profitot és 28,1 milliárd dolláros bevételt jelentett a társaság, mindkettő meghaladta az elemzők által várt 3,5 dolláros eredményt és 26,4 milliárd dolláros bevételt.


Elmaradt a várakozásoktól a Tesla eredménye. A 10,7 milliárd dolláros bevétel a konszenzus felett érkezett, a részvényenkénti 80 centes eredmény azonban alulmúlta az elemzők által várt 1 dollárt. A vezetőség nem számszerűsítette, hogy idén hány darab autót terveznek értékesíteni, azonban több mint 50%-os növekedésre számítanak. A tavalyi évben közel 500 ezer autót sikerült eladni, így ez a meghatározás több mint 750 ezer darabot jelentene idénre. Az elemzői konszenzus 796 ezer körüli értékre számít.

Ismét csökkent a japán kiskereskedelmi forgalom

Masszív csökkenéssekkel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225, a Hang Seng, és CSI 300 indexek rendre 1,5%, 2,2% és 2,7%-os mínuszban kereskedik.


A novemberi 0,6%-os emelkedést követően decemberben 0,3%-ot csökkent év per év alapon a kiskereskedelmi forgalom Japánban. Az elemzők 0,5%-os csökkenésre számítottak.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek is mínuszban voltak ma reggel.

A MOL saját részvényeket ruházott át az MRP szervezetnek

A MOL 2.431.640 darab részvény adott a dolgozói részvényprogramba. A hír semleges a MOL részvényekre nézve.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben