Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tőkemozgások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. január 27.   10:15

Erste kommentár Az amerikai vállalati részvény visszavásárlás lassan növekszik a járvány okozta tavalyi csökkenés után. Az S&P500 indexkomponensek esetében a részvény...

Erste kommentár

Az amerikai vállalati részvény visszavásárlás lassan növekszik a járvány okozta tavalyi csökkenés után. Az S&P500 indexkomponensek esetében a részvény visszavásárlások összege 116 milliárd dollár volt a negyedik negyedévben, szemben a harmadik negyedévi 102 milliárd dollárral. Ezt összehasonlítva a 2019 negyedik negyedévi 182 milliárd és a 2018 negyedik negyedévi rekord 223 milliárd dollárral egy csökkenő trendet láthattunk az elmúlt években. A részvény visszavásárlások különben 15 hónapos csúcsot, 88,4 milliárd dollárt értek el decemberben. Az S&P 500 indextagok esetében a részvény visszavásárlások az előrejelzések szerint 651 milliárd dollárra emelkedhetnek idén a 2020-as becsült 505 milliárd dollárról. Ez nyilván segíthet a részvényárfolyamok fenntartásában. Ugyanakkor az intézményi befektetők sok esetben inkább azt szeretik, ha a cégek a tőkeszerkezetüket javítják, ahelyett, hogy részvényt vásárolnak. Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek az inflációs félelmek, melyek hozamemelkedésben és emelkedő hitelköltségekben csapódnak le. Vagyis manapság sokkal égetőbb lehet egyes vállalatoknál a hitelállomány csökkentése. Különben az EKB is aggódik, és alaposan górcső alá veszi a BNP Paribas, a Societe Generale és a Deutsche Bank ún. „leveraged” hiteleit, amiket például vállalatfelvásárlásokra adott cégvezetői csoportoknak, vagy éppen fedezeti alapoknak. Az akció vagy tőkekövetelmény növekedéssel, vagy pedig magasabb céltartalékolási követelménnyel járhat a végén. A piaci várakozások szerint az európai nagybankok 15 milliárd dollár céltartalékot képezhetnek a negyedik negyedévben, ami így a tavalyi év egészét nézve 61,5 milliárd dollárra növekedne.


Mindeközben kiderült, hogy tavaly 58 milliárd dollár (6.000 milliárd jen) tőkét vontak ki a japán részvénypiacról, ennek ellenére jó évet tudhat maga mögött a Nikkei. Mindeközben a japán jegybank a korábbi 6.000 milliárdról 12.000 milliárd jenre emelte az ETF vásárlási programját. Nyilván ez kompenzálta a tőkekiáramlást és segítette a piacot.


A tegnapi emelkedést követően csökkenéssel kezdett a DAX és az amerikai határidők sem remekelnek. Mindeközben a BUX enyhe emelkedést tud felmutatni a reggeli órákban. A kereskedési aktivitás igencsak visszafogott a börzéken.

Újabb 200 millió adag oltóanyagot rendel az amerikai kormány

Gyakorlatilag változatlanul zártak a főbb amerikai indexek a tegnapi nap során. A legrosszabb teljesítményt az S&P 500 nyújtotta, ami kevesebb mint 0,2%-ot csökkent.


A Biden-adminisztráció tovább 100-100 millió adag oltóanyagot rendelt a Pfizer-től és a Moderna-tól, amivel összesen 600 millió dózisra emelkedik a teljes rendelési állomány. Biden szerint a beadott védőoltások száma elérheti a napi 1,5 milliót.


A felhőszolgáltatások és videójátékok iránti keresletnek köszönhetően rekord negyedéves bevételt ért el a Microsoft. Az erős teljesítményhez a Surface laptopok értékesítése és a Teams platform növekedése is hozzájárult. A legutóbbi negyedévben 15,5 milliárd dolláros eredményt és 43,1 milliárdos bevételt ért el a társaság, ami meghaladta az elemzők által várt 12,6 milliárd dolláros eredményt és 40,2 milliárdos bevételt. A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévtől 40,35-41,25 milliárd dollár közötti bevételre számít a társaság.


Az AMD tovább folytatja térnyerését az Intellel szemben, ami az új előrejelzésében is tükröződik. Az erős keresletnek köszönhetően a társaság az első negyedévben 3,1-3,3 milliárd dolláros bevételre, a teljes év tekintetében pedig 37%-os bevétel növekedésre számít. Mindkettő jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat. Az előző negyedéves számok szintén a konszenzus felett érkeztek. A társaság által közölt 52 centes profit és 3,2 milliárd dolláros bevétel jobb lett, mint az elemzők által várt 47 cent és 3 milliárd dollár.

Külföldi tőke nélkül emelkedik a japán piac

Pozitív teljesítménnyel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225, a Hang Seng, és a CSI 300 indexek 0,3%, 0,1% és 0,3%-os emelkedést mutatnak.


A Nikkei 225, vagy Nikkei Stock Average 16%-ot emelkedett 2020-ban annak ellenére, hogy a külföldi tőke kiáramlott a piacról. A részvény és futures tőzsdékről összesen több mint 6.000 milliárd jent (58 milliárd dollárt) vontak ki a külföldi befektetők, ami 2018 kivételével a legmagasabb eladásnak számít 1987 óta. A kiáramlás ellenére a részvénypiac emelkedni tudott, amire utoljára 1989-ben volt példa. Az eltérés mögött elsősorban a japán jegybank áll, melynek ETF vásárlási programja ellensúlyozta a külföldi kivonást. A válság közben a jegybank a vásárlási célját évi 6.000 milliárd jenről 12.000 milliárdra emelte.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Saját részvényt vett a Richter

A Richter további 12.000 saját részvényt vásárolt 8.163 forintos átlagáron 2021. január 25-én. A társaság összesen 500.000 darab vételére adott megbízást még tavaly novemberben, amiből eddig 326.373 darab teljesült.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben