Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcsok!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. november 30.   09:38

Erste kommentár Úgy tűnik, hogy számos országban megvolt a mostani járványhullámnak a csúcsa. Az USA-ban is mintha tetőzött volna a járvány, amelyet felülírhat a Háladáskor útra kelő 50 millió...

Erste kommentár

Úgy tűnik, hogy számos országban megvolt a mostani járványhullámnak a csúcsa. Az USA-ban is mintha tetőzött volna a járvány, amelyet felülírhat a Háladáskor útra kelő 50 millió ember vírusterjesztő képessége. Igaz idén sokan a gépkocsit választották a repülő helyett, de így is hozhat megugrást az új esetekben, és nagyjából két hét távlatában ezen hosszú hétvége. Ugyankkor öröm az ürömben, hogy gőz erővel folyik a Pfizer és BioNTech által benyújtott kísérleti adatok átvizsgálása, így az Egyesült Királyságban december 7-re, míg az Egyesült Államokban december 10-re várható a jóváhagyás. A Pfizer azt közölte, hogy a jóváhagyást követően órákon belül meg tudja kezdeni a szállításokat. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövő héten megkezdődhetnek az oltások ebben a két országban. Az európai gyógyszerfelügyelet is hamarosan közli a vizsgálatainak eredményét, és ha az pozitív (miért ne lenne), akkor az EU-ban is még decemberben megkezdődhetnek az oltások.


Mindeközben történelmi csúcsokat hozott a részvénypiacokon a múlt hét vége, akár csak az internetes költések összege is a 20 százalék fölötti növekménnyel. Mindeközben a boltokban 52 százalékos volt a visszaesés.  Ugyanakkor, ha ezekre az indexekre nézünk, akkor éppen hogy kitörtek a bázisból. Pl. az egyik legerősebb (talán picit meglepő módon) a Nasdaq, amely réssel hagyta el a bázist, a rés alja pedig 12.115 pontnál van. A DAX is lokális csúcsra ment. Itt meg is történt a reggeli órákban a bázisba való visszaesés, ez azt szokta sugallni, hogy a sáv másik oldalát veszi célba az instrumentum, és ott próbál kitörni, valószínűleg sikeresebben, mint itt. Ez a DAX esetében a 13.005 pontot jelenti.

Csökkenésnek indultak az esetszámok Amerikában

Pozitív nappal zárult a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average, az S&P 500, és a NASDAQ Composite 0.1%-os, 0.2%-os és 0.9%-os pluszban zárt pénteken.


A legfertőzöttebb államokban, köztük North és South Dakota-ban, Wyoming-ban, Montana-ban, Wisconsin-ban, és Iowa-ban is már több hete csökkenésnek indult a napi új koronavírusos fertőzöttek száma. A fordulat annak ellenére érkezett, hogy az államok csak minimális korlátozásokat vezettek be. South Dakota és Wyoming államaiban még csak maszkot sem kötelező viselni. További két közép-nyugati államban, Nebraska-ban és Minnesota-ban is elérkezett a fordulat. Nebraska-ban szintén nem kell maszkot viselni. Mivel idén ősszel a legnagyobb felfutás a közép-nyugati régióban volt tapasztalható, ezért ezen államok stabilizációja országszintű javulást eredményezett. Az 50 állam tekintetében az új megbetegedések számának 7 napos mozgó átlaga november 25-én tetőzött.


Kérdés azonban, hogy a javulás meddig tartható fent, a hálaadás ünnepével ugyanis erősen megemelkedett a családi összejövetelek száma.


A pénteki „Black Friday” eseménnyel kezdetét vette a karácsonyi vásárlási szezon. Az előzetes számok alapján a személyesen vásárlók száma 50%-kal csökkent a tavalyi évhez képest, az online költekezés azonban 22%-kal emelkedett. A teljes vásárlási szezon tekintetében a National Retail Federation kereskedelmi csoport 3.6%-os emelkedésre számít 2019-hez képest.

Tovább javul a kínai gazdaság teljesítménye

Gyenge kereskedéssel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225, Hang Seng és CSI 300 indexek 0.8%-os, 1.7%-os és 0.2%-os csökkenést mutatnak a nap végéhez közeledve. A kereskedés kezdetén a japán és kínai benchmark is új 52 csúcsra emelkedett, amit aztán nem tudtak tartani.


A China Federation of Logistics and Purchasing csoport által publikált PMI mutatók tovább emelkedtek novemberben. Az IHS Markit által publikált számokkal szemben a CFLP felmérése nagyobb hányadban reprezentálja az állami kézben lévő nagyvállalatok helyzetét. A gyártóipari PMI 51.4-ről 52.1-re emelkedett, szemben az elemzők által várt 51.5-es értékkel. A szolgáltató és építő ipari PMI konszenzus 56.0 helyett 56.4 lett, ami szintén magasabb, mint az októberi 56.2-es érték.

Határidős piacok

Negatív tartományban vannak az amerikai és az európai határidős részvényindexek is.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 295.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.074,9 forintos átlagáron november 27-én. A tranzakciót követően a MOL 58.077.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 5.628.994 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 0,69%-a.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben