Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nyugvópont

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. november 18.   09:29

Erste kommentár Mintha megállt volna a csata a növekedési és az értékalapú befektetések között, és inkább csak korrigálgatnak a részvények. Ha az amerikai piacok tegnapi mozgására...

Erste kommentár

Mintha megállt volna a csata a növekedési és az értékalapú befektetések között, és inkább csak korrigálgatnak a részvények. Ha az amerikai piacok tegnapi mozgására nézünk, akkor kiegyensúlyozott, kismértékű csökkenést láthattunk mind a technológiai (kicsit megbolondítva a Tesla száguldással az S&P500-ba kerülés miatt), mind az S&P500, vagy éppen a hagyományos iparágakat jobban tartalmazó Dow Jones indexekben. A lecsorgás pedig annak köszönhető, hogy látványosan romlik a helyzet. Napok óta 150 ezer fölött van az új megbetegedések száma az USA-ban, és számos állam szigorító intézkedéseket vezetett be. Kalifornia, New Jersey, Philadelphia, Iowa, New York, Michigan, Washington, stb. mind különböző szigorítások mellett döntött a járvány megfékezése érdekében. Ráadásul mindezt a jövő hétvégi hálaadási ünnep előtt, amikor szinte minden amerikai felkerekedik, hogy meglátogassa szeretteit. Ez pedig elég komolyan megugraszthatja az új esetek számát. Így lehet, hogy nem (csak) a költést fogjuk idén árgus szemekkel nézni, hanem az esetlegesen felfutó új megbetegedések számát és az ehhez kapcsolódó szigorításokat is, amelyek viszont a gazdasági aktivitásra lehetnek negatív hatással.


A mai napon a DAX enyhe csökkenéssel megint csak a negatív tartományban nyitott. Egyelőre tartja magát a 13.000 és 13.300 pont közötti sávban, ami a „Pfizer” ugrás után bekövetkezett. A BUX is gyengélkedik a negatív nemzetközi hangulatnak, na meg annak köszönhetően, hogy a növekedési vs. értékalapú befektetések közötti rotáció egyelőre megállni látszik.

A Szenátus nem hagyta jóvá a megosztó Fed kormányzó jelöltet

Gyenge teljesítményt nyújtottak az amerikai részvények. A Dow Jones Industrial Average 0,6%-ot, az S&P 500 0,5%-ot, a Nasdaq Composite pedig 0,2%-ot csökkent a tegnapi napon.


A szenátusi republikánusoknak nem sikerült elég szavazatot gyűjteniük Judy Shelton kinevezésére. A demokraták kivétel nélkül ellenezték a kezdeményezést, és három republikánus tag sem támogatta a jelöltet, további kettő pedig hiányzott, így végül az 53:47 arányú többség ellenére 48:49 arányban meghiúsult az erősen alkalmatlannak tűnő jelölt kinevezése. A Szenátus jövő héten a hálaadási ünnep miatt nem ülésezik, november végétől pedig egy fővel csökken az előnyük, így amennyiben ezen a héten nem sikerül jóváhagyni Shelton jelölését, úgy nagy valószínűséggel nem lesz tagja a Fed kormányzó tanácsának. Effajta partizán megoszlásra az elmúlt 40 évben egy Fed kormányzó jelölésénél sem volt példa. Sheltonnál nem az un-ortodox nézetei jelentik a problémát, miszerint Amerikának vissza kellene térnie az aranyalapra, hanem az integritása. Az erősen részrehajló jelölt Obama kormányzása alatt sokkal magasabb kamatokat favorizált, majd 2019-ben Trump közeli barátja kamatvágásokra szólította fel a jegybankot. A Fed függetlensége pont abban rejlik, hogy a kormányzók és bankelnökök függetlenek a mindenkori politikától. Shelton jóváhagyása csorbította volna ezt az alapvető kritériumot.


Újabb rekordra emelkedett az amerikai építőipar bizalmi indexe novemberben. A NAHB által 1985 óta publikált adatsor szeptember óta újabb és újabb rekordokat üt.

Javult a japán külkereskedelem

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és CSI 300 indexek 1,1% és 0,1%-os esést, a Hang Seng index pedig 0,2%-os emelkedést mutat a nap végéhez közeledve.


0,2%-kal csökkent év per év alapon a japán export októberben, ami jobb, mint az előző hónapban látott 4,9%-os és az elemzők által várt 4,5%-os visszaesés. Az import szintén javult, bár elmaradt a 8,8%-os csökkenésre számító konszenzustól. A szeptemberi 17,4%-os csökkenés után 13,3%-os visszaesésre mérséklődött az japán import év per év alapon.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott ma reggel a főbb amerikai és európai határidős piacokon.

A MOL 300.000 darab saját részvényt vásárolt

A MOL 300.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén keresztül 1.936.5 forintos átlagáron november 17-én. A tranzakciót követően a MOL 56.228.250 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A MOL a program kezdete óta 3,779,778 darab saját részvényt vett, ami a teljes alaptőke 0,46%-a.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben