Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs egyezség

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 11.   10:12

Erste kommentár Tegnap a republikánus többségű Szenátusban bukott el a konzervatívok 500-700 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja, s még csak nem is kis mértékben. Hatvan szavazat kellett volna a...

Erste kommentár

Tegnap a republikánus többségű Szenátusban bukott el a konzervatívok 500-700 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja, s még csak nem is kis mértékben. Hatvan szavazat kellett volna a pozitív eredményhez, amit a demokraták egységesen elutasítottak. Ez pedig azt jelenti, hogy a választásokig már nagy valószínűséggel nem is fognak fiskális élénkítő csomagot elfogadni, pedig az amerikai gazdaságnak nagy szüksége lenne rá.


Mindeközben az EU és az Egyesült Királyság között is mérgesedik a viszony. Az EU egy hónapot adott az új angol kereskedelmi törvény átdolgozására, ami alapvetően szembemegy az EU kilépési megállapodással az észak-ír kérdésben. Ugyanis nem biztosít határellenőrzési lehetőséget az ír-észak-ír határon. Így a tárgyalások nem folytatódhatnak, pedig Boris Johnson elvileg október 15-ig szeretett volna eredményt elérni, hogy azt még törvénybe is tudják iktatni. Így zuhan a font árfolyama, mert a rendezetlen kilépés valószínűsége nagyon megnövekedett, és a britek számára ez kedvezőtlenebb lenne, mint az EU számára.


A mai napon csökkenéssel kezdett a DAX, és a BUX is esik. A Richter jelentősebb árfolyamnyomás alatt van, szerintünk indokolatlanul. Ettől függetlenül lehet, hogy most is csak a 200 napos mozgóátlag 6.600 forintnál fogja majd meg a csökkenést, mint ahogy ez nyár közepén is történt.

Elbukott a republikánus fiskális csomag

A kezdeti emelkedés után ismét esésbe fordultak a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 2%-kal, az S&P500 1,8%-kal, a Dow 1,5%-kal esett.


Már a Szenátusban elbukott a republikánusok 500-700 milliárd dollár körüli fiskális csomagja, a demokraták ellenállása miatt nem jött össze a szükséges 60 szavazat. Ők továbbra is egy 2.200 milliárd dolláros stimulust szeretnének véghezvinni, ami a republikánusok javaslatához képest például önkormányzati támogatásokat is tartalmaz. Emellett a demokratáknak az sem tetszik, hogy a republikánus tervezetben a vállalatok mentességet kapnának esetleges koronavírushoz kapcsolódó perek alól. A nézőpontok így továbbra is távol állnak egymástól, vagyis amíg a gazdasági helyzet okvetlen meg nem kívánja, fennmaradhat a patthelyzet.


Trump nem tervezi meghosszabbítani azt a szeptember 15-i határidőt, ami a TikTok amerikai eszközeinek eladására tűzött ki. Így egyre bizonytalanná válik, hogy a Microsoft vagy az Oracle lecsaphat-e a közösségi média alkalmazásra az USA-ban, mert a tárgyalások lassan haladnak.

Nem kell újabb áfa emeléstől félni Japánban

Az tegnapi gyenge amerikai teljesítmény ellenére tovább folytatódik az emelkedés az ázsiai tőzsdéken. A Nikkei 225 és a Hang Seng indexek 0,7%-ot, a CSI 300 Index pedig 0,6%-ot emelkedik a hét végéhez közeledve.


Yoshihide Suga szerint Japánban a következő 10 évben nem lesz szükség az áfa megemelésére. Suga a jelenlegi kormány kabinettitkára és a legesélyesebb jelölt, aki átveheti a miniszterelnöki tisztséget. Az elmúlt 10 évben kétszer is sort került az áfa növelésére. 2014-ben 3%, 2019-ben pedig 2%-ot emeltek rajta, így jelenleg 10% a ráta. Mindkét esetben jelentősen visszaesett a lakossági fogyasztás az emelést követő egy évben. A korábbi emeléseket azzal indokolta a kormány, hogy egyensúlyba kell hozni a költségvetést, ami az elmúlt 27 évben átlagosan 5,6%-os hiánnyal működött.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Banki osztalék és részvény visszavásárlási stop

Tegnap az MNB felszólította a bankokat, hogy 2021. január 1-jéig hosszabbítsák meg az osztalékfizetés felfüggesztését és korlátozzák a nem javadalmazási célú részvény visszavásárlásokat, illetve a változó javadalmazású kifizetéseket. Az OTP idén már amúgy sem fizetett volna osztalékot, így ez nem hoz érdemi változást. Saját részvényt viszont csak javadalmazási céllal lehet mostantól venni.

Komoly ajánlattevők a Waberer's többségi részvényeire!?

A Napi.hu szerint több jómódú magyar magánszemély is ajánlatot tett a Mid Europe Partners részvényeire a Waberer’s-ben. Az ajánlatok a források szerint 7 és 20 millió euró között mozognak. A pályázati eljárás még tart. Ha a Mid Europe tulajdonában lévő 72%-nyi részvényt egy csomagban értékesítik, akkor felvásárlási ajánlatot kell tenni. Ebben az esetben a kisebbségi részvények minimális árának legalább a részvények könyvszerinti értékének kell lennie, a legutóbb auditált konszolidált kimutatás szerint. Ez részvényenként körülbelül 2000 forintos vételi ajánlatot jelent. A részvények hetek óta jelentősen felértékelődnek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben