Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csak kapkodjuk a fejünket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 3.   10:12

Erste kommentár Az amerikai járványügyi hatóság arra hívja fel a tagállamok figyelmét, hogy úgy készüljenek, hogy a jelenlegi kísérletek alapján november-decemberre meglehet a védőoltás....

Erste kommentár

Az amerikai járványügyi hatóság arra hívja fel a tagállamok figyelmét, hogy úgy készüljenek, hogy a jelenlegi kísérletek alapján november-decemberre meglehet a védőoltás. Ugyanakkor a WHO két szteroidos gyulladáscsökkentőt, a dexamethazont és hydrocortizont támogatja, amelyek a súlyos betegek halálozási arányát jelentősen csökkentették. Közben egyre többet tudunk a vírusról. A legújabb szuperszámítógépen végzett modellezések alapján elmondható, hogy a citokin viharért a bradykinin nevű peptid a felelős, amely felszaporodik a szervezetben. (nem csak a tüdőben, hanem más szervekben is, ahol az ACE2 fehérje kifejtené hatását). A vírus az ACE2 fehérjét gátolja meg a bradykinin felszaporodás megakadályozásában. Egy szó, mint száz ennek a molekulának a felszaporodása okozhatja a heveny gyulladást és az érfalak fellágyulását. Vagyis valójában bradykinin viharnak kellene hívnunk a heveny gyulladásos eseményt. Az új elmélet nagyon jól magyarázza a megfigyelt tüneteket. Ez pedig reményt adhat cirka 10 létező terápia bevetésére a betegség ellen. Ilyen például az icatibant nevű gyógyszer, vagy a monoklonális antitest, a lanadelumab biotechnológiás készítmény. Viszont, ha ez a hatásmechanizmus igaz, akkor valószínűleg a D vitamin „szedése” is sokat segíthet a betegség legyőzésében.


Tegnap ugyan nem volt hatalmas emelkedés az amerikai piacon, viszont az S&P500 részvények 15 százaléka, azaz 75 részvény ment napon belül új történelmi csúcsra, ami elég erős momentumot jelent. A jó hírek és a momentum fényében így talán nem meglepő, hogy ma is emelkednek az európai piacok. Szerintünk a BUX alulteljesítése a nagyon megemelt költségvetési hiánycélnak köszönhető, amire egyébként lehetett számítani. A nagy mérték pedig szerintünk bizonyos óvatosságot tükröz, azaz nem kellene neki különösen nagy jelentőséget tulajdonítani. Ahogy ez a gazdaságélénkítő lépések bejelentésével párhuzamosan világossá válik, a magyar piac is újra magára találhat, vagy akár már előbb is.

Vegyes folyamatokról számolt be a Bézs könyv

Komoly emelkedést mutattak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 1,6%-kal, az S&P500 1,5%-kal, a Nasdaq 1%-kal került feljebb.


A körzetek többségében nőtt a gazdasági aktivitás az USA-ban augusztusban a Fed tegnap megjelent Bézs könyve szerint. Ugyanakkor a növekedés mértéke általánosságban szerény volt, és a mostani állapotok érdemben még elmaradnak a koronavírus előtti szintektől. Az autóeladások és a kiskereskedelmi forgalom relatíve jól alakult, de több helyen ezen folyamatok lassulásáról adtak számot a körzetek. A lakáspiaci folyamatok a Bézs könyv alapján is kiemelten pozitívak, de a kereskedelmi célú ingatlanpiac továbbra is visszaesésben van. A feldolgozóiparban több esetben már növekedni tudtak a bérek, de a szolgáltatóiparban több körzetben véglegesen elbocsátották az átmenetileg felfüggesztett embereket. A volatilitás így a munkaerőpiacon továbbra is nagy.


Az Amerikai Járványügyi Hatóság arra hívta fel az egyes államok figyelmét tegnap, hogy november 1-től már elérhető lesz egy koronavírus elleni vakcina az országban, és álljanak készen annak széleskörű beadatására. Ha ez csakugyan így történne, akkor 2 nappal a választás előtt érkezne az oltóanyag. Apropó, választások: a legfrissebb közvéleménykutatások szerint Joe Biden továbbra is magasan vezet.

Érkeznek az ázsiai szolgáltatóipari PMI indexek

Vegyes kereskedést láthatunk az ázsiai tőzsdéken. Míg a japán Nikkei 225 Index 1%-ot emelkedik, addig a kínai benchmark CSI 300 Index 0,4%-ot, a hongkongi Hang Seng Index pedig 0,6%-ot csökken.


A júliusi 54,1-es értékről gyakorlatilag elenyésző mértékben, 0,1 ponttal csökken a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési index augusztusban. Az adat 0,1 ponttal haladta meg az elemzői várakozásokat. Az indexekkel egyetemben az új megrendelések és a vállalati bizalom komponensek is 4 hónapos mélypontra estek vissza, ami azonban továbbra is erősnek nevezhető.


Japánban ugyanakkor az előző hat hónapnak megfelelően tovább csökkentek a szolgáltatóipar megrendelései. A szolgáltatószektori PMI index a júliusi 45,4-ről 45-re csökkent. Az 50 alatti érték azt jelenti, hogy csökken az aktivitás.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben