Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

ALTEO: Tovább dübörög az úthenger!

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2021. november 15.   17:08

Az ALTEO ma délelőtt tette közzé a harmadik negyedéves eredményét, amelyben újabb jelentős profitugrásról adott számot. A nettó profit a tavalyi 114 millióval szemben most 2,1 milliárd forint lett! Habár a cég majdnem minden szegmensben (kivéve az energetikai vállalkozások és szolgáltatások) javuló eredményről számolt be, mégis, és újra a piaci hő- és villamosenergia-termelés szegmensen belül működő, tavaly jelentős bővülésen átesett szabályozási központ eredménytermelése játszotta a főszerepet az újabb eredményugrásban. Az említett terület 2,3 milliárd forintot hozott a 3,5 milliárdos negyedéves EBITDA-ból. Ez az üzletág ráadásul néhány héttel ezelőtt 5MW kapacitással tovább bővült!

A szabadpiaci szegmens erős, 2,3 milliárd forintos EBITDA termelő képessége mellett a támogatott rendszer 0,8 milliárd forintos EBITDA-ja játszott még jelentős szerepet, annak köszönhetően, hogy a cég tavaly ősszel megvásárolt egy 15 MW-os szélerőművet. Ez 2020-október 1-től szerepel a könyvekben, így a tavalyi harmadik negyedéves eredményben még nem szerepelt a hatása, s amelynek az általunk becsült hozzáadott értéke 200 millió forint körül lehet.

Az energetikai vállalkozások szegmens továbbra is szenved a gyenge külső megrendelések miatt, így itt feleződött, és 90 millió forint lett az EBITDA.

Jelentős javulás volt megfigyelhető az energia kereskedelemben is, ahol majdnem 0,4 milliárd forint lett a negyedéves EBITDA, szemben a tavalyi 150 millió forinttal. A javulás a volumenek és az árak növekedésének együttes hatásaként jelent meg.

Az amortizáció a tavalyi akvizíciók és beruházások miatt jelentősen növekedett, ahogy a pénzügyi költségek (kötvény kibocsátás), és a jó eredménynek köszönhető magasabb adófizetési kötelezettség miatt a társasági adó mértéke is.

Összeségében szuper eredményt láthattunk, ami egy részvényre vetítve 253 forintot jelent. Így a részvény jelenleg 6,3-as P/E rátán forog, ami igazán alacsonynak mondható. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a kiegyenlítő piac volatilitása nagy, azaz abszolút nem biztos, hogy ez a magas eredménytermelő képesség kivetíthető a jövőbe. Ráadásul a cég eredménytermelő képessége a naperőművek miatt a negyedik negyedévben kisebb. Összességében, mindettől függetlenül jogosnak tartjuk a közölt eredmény hatására megugró részvényárfolyamot!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben