Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Lithium Americas: Közeleg az igazság pillanata

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPéntek ÁdámRészvényelemző2022. december 14.   13:32

Az Li-Ion akkumulátorok előállításához szükséges lítium-karbonát világpiaci ára 2020 eleje óta közel 12-szeresére, tonnánként 7 ezer dollárról 82 ezer dollárra nőtt. Az Egyesült Államokban a néhány hónapja elfogadott inflációcsökkentési törvény egyik kulcsfontosságú része, hogy a – többek között az elektromos autóknál használt – akkumulátorokhoz szükséges kritikus fémek gyártása és feldolgozása az USA területén történjen. A Lithium Americas rendelkezik Nevadában a legnagyobb észak-amerikai lítiumbánya, a Thacker Pass kitermelési jogával, ezért a vállalat fontos szerepet tölthet be abban, hogy az USA-nak ne kelljen másik országra támaszkodnia az elektrifikációhoz elengedhetetlen fém beszerzése során.

Nehezítő körülmények

A sikerhez egy fontos akadálynak még el kell hárulnia. Bár a kitermelésre vonatkozó engedélyt 2021 elején a Trump-kormányzat megadta, ez jelenleg felülvizsgálat alatt áll, és januárban 5-én lesz a következő meghallgatás. A környezetvédők a felszín alatti vizek veszélyeztetése, a helyi indiánok pedig ősi területeik használata miatt támadták meg a munkálatok folytatását a bíróságon.

A vállalatnak időközben sikerült megegyeznie a helyi törzsekkel. A Lithium Americas a tervek szerint képzést és foglalkoztatást biztosít az őslakosok számára, valamint támogatást nyújt kultúrájuk megőrzéshez. Ez persze növeli a kiadásokat, de lényegesen nem rontja a projekt jövedelmezőségét.

Az elmúlt hónapokban látott árfolyamcsökkenést a kitermelés kezdetének későbbre tolódása és a bírósági döntés körüli bizonytalanság eredményezte. Bár a helyi őslakosokkal sikerült megegyezni, a környezetvédelmi aggályok miatt továbbra is kockázatot jelent az esetleges negatív elbírálás.

Amennyiben a vállalt megkapja a végső engedélyt, kezdetét veheti a bánya kialakítása. A munkálatok várhatóan 2 évet vesznek igénybe, így a kitermelés első fázisa 2025-ben kezdődhet meg legkorábban, és éves szinten 40 ezer tonna lítium-karbonát származhat a nevadai bányából. A második fázisra ez a duplájára nőhet, de az csak 3,5 évvel későbbre várható. Az első fázisban kitermelt mennyiség nagyjából 4,5 dollár nyereséget jelent részvényenként, ami a jelenlegi eredményvárakozásokban még nem jelenik meg. Ezzel együtt 2025-re nagyjából 4-es P/E ráta jön ki a jelenlegi árfolyam alapján, szemben a versenytársak 8 fölötti értékével. Az amerikai kitermelés engedélyezése emiatt jelentős árfolyamemelkedést eredményezhet. A projekt sikeres beindítása nélkül viszont a hasonló vállalatokénál magasabb a Lithium Americas értékeltsége.


Forrás: Erste, Bloomberg

Észak és dél

Az észak-amerikai bányán kívül Argentínában is vannak érdekeltségei a vállalatnak. A Caucharí-Olaroz bánya kitermelési jogának 45 százalékát, a Pastos Grandes lelőhelynek pedig 100 százalékát birtokolják. Előbbi esetén a kitermelés várhatóan 2023 elején kezdődik meg, és évi 40 ezer tonna lítium-karbonát származhat innen. Utóbbi esetén a bánya kialakításához szükséges építési munkálatok 2023 második felében vehetik kezdetüket.

A múlt hónapban a Lithium Americas bejelentette, hogy az északi és a dél-amerikai operációját két független részvénytársasággá kívánja szétválasztani. A vezetés arra számít, hogy így mindkét egység kellő stratégiai fókuszt és nagyobb rugalmasságot élvezhet, amely hozzájárul a hosszú távú növekedéshez és részvényesi értékteremtéshez.

Technikai kép

Az MACD november 18-án eladási jelzést adott, azóta az árfolyam csökkenő trendben mozog. Az indikátor a negatív tartományba süllyedt, és az elmúlt napok emelkedése után vételi jelzést adhat a közeljövőben. A rövid távú mozgóátlagok és a csökkenő trendcsatorna felső éle jelentenek ellenállást, támaszul pedig a 23,3 dollárnál húzódó szint és a november közepi mélypont szolgálhat. A január 5-i bírósági meghallgatás eredménye jelentősen elmozdíthatja az árfolyamot akár pozitív, akár negatív irányba, addig számottevő változásra nem számítunk.


Forrás: Erste, Bloomberg

A Bloomberg adatbázisa szerint a Lithium Americas részvényeit 14 elemző ajánlja vételre, 1 tartásra, az eladását pedig egy elemző sem javasolja. A célárak átlaga 38 dollár, ami 57 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Jelenleg spekulatív részvénynek tekinthető a Lithium Americas, mivel a vállalat legfontosabb lítium-lelőhelyén a kitermelés engedélyezése függőben van. Bár valószínűsíthető, hogy a vállalat végül zöld utat kap, ennek pontos ideje és feltételei egyelőre ismeretlenek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben