Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Áll a bál, állt a bál!?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 18.   12:25

Erste kommentár Tegnap fokozódtak az indulatok az uniós pénzek, a jogállamisági vita és egyéb kérdések kapcsán Magyarország és az EU között. Erős kritika érte Magyarországot, amelyek...

Erste kommentár

Tegnap fokozódtak az indulatok az uniós pénzek, a jogállamisági vita és egyéb kérdések kapcsán Magyarország és az EU között. Erős kritika érte Magyarországot, amelyek közül kicsúcsosodik az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás körüli vita. Mint ismeretes, hazánk nem támogatja a hitelfelvételt, így ellehetetlenülni látszik a támogatás. Egyes európai politikusok egyesen zsarolással vádolták Magyarországot, hiszen így optikailag összekapcsolódni látszik a kérdés az európai források körüli vitával. Orbán Viktor erős javaslattal állt elő, mégpedig azzal, hogy a támogatásra szánt összeget osszák szét arányosan (értelmezésünk szerint GDP-arányosan) az országok között. Így Magyarország a rá eső 60-70 milliárd forintot direkt formában juttatná el Ukrajnának, ahogy a többi uniós ország is. Ez mindenképp komoly lépésnek tűnik a megállapodás felé, így azt gondoljuk, hogy kedvez a forint árfolyamának is.


Apropó! Holnap van a határidő a 17 pont implementálásának tekintetében. Ezeket november 29-én vagy 30-án tárgyalhatja meg az EB, hogy aztán a pénzügyminiszterek tanácsa is szavazzon róla december 6-án.


S ha már határidő, ma délután 3 óráig lehet felajánlani a Waberer’s részvényeket 2.336 forinton az ajánlattevőknek. Osztjuk a menedzsment véleményét, hogy ennél az árnál többet érhetnek a részvények. Tetszik a jelenlegi stratégia, s a legutóbbi gyorsjelentés kapcsán is erős számokat láthattunk a cégtől. Az idei profit (ahogy a tavalyi is) a történelmi csúcs közelében lehet, miközben az új növekedési stratégia sokkal biztonságosabb, mint a korábbi, pár évvel ezelőtti volt. Azaz további profitbővülésre számítunk. Az infláció várható csökkenésével a hozamok is csökkenhetnek, ami csökkenteni fogja a tőkeköltséget. Ez pedig tipikusan pozitívan szokott hatni a részvényárfolyamra. Persze a háború és az előttünk álló recessziós periódus a szokásosnál nagyobb kockázatot hordoz magában. A DAX ma is emelkedik, míg a BUX stagnál. Amúgy mind a két index egyre közelebb kerül a technikai korrekcióhoz, de az MACD még nem adott eladási jelzést. Ha igazunk van és egy tartósabb fordulat következett be októberben, akkor ebben a várható korrekcióban nem kellene nagyobb visszaesést látnunk, s még a mikulás rally is meglehet december végén, január elején.

Lemorzsolódás

Visszafogott csökkenés jellemezte tegnap az európai tőzsdéket. A FTSE100 és az Euro Stoxx50 is 0,1%-ot csökkent. A DAX viszont 0,2%-ot emelkedett, melyben jelentős szerepe volt a Siemens szárnyalásának. A szektorok többsége csökkent, főleg a nyersanyag és az energia. Az emelkedést az alapvető fogyasztási cikkek vezették.


A tengerentúlon is mérsékelt csökkenés volt tapasztalható. A Dow stagnált, az S&P és a Nasdaq viszont 0,4%-kal csökkent. Az USA-ban is csökkent a szektorok többsége, itt főleg a közműszektor esett. Az emelkedést mérsékelt 0,2%-kal az IT vezette. Rekord méretű opciós lejárat lesz ma az amerikai tőzsdén. Az összesen 2,1 billió dollár értékű kifutás jelentős volatilitást okozhat a mai kereskedésben.


Ázsiában is enyhe csökkenés tapasztalható ma reggel. A Nikkei 0,1%-ot, a CSI300 0,3%-ot, a Hang Seng pedig 0,5%-ot csökkent.

Kétszámjegyű növekedést vár a GM

A General Motors vezetősége a következő három évben 12%-os éves árbevétel-növekedést vár, és arra számítanak, hogy az elektromos jármű részlegük 2025-re nyereséges lesz.

Az Amazon is megválik dolgozói egy részétől

Létszámleépítésbe kezdett az Amazon is, de konkrét számokat nem közölt a vállalat. A médiában korábban megjelent hírek szerint akár 10.000 dolgozót is elküldhetnek. Ez soknak tűnhet, de az Amazon esetében a foglalkoztatottak 0,6%-át teszi ki. Az elbocsátások várhatóan 2023-ban is folytatódnak, mondta Andy Jassy vezérigazgató.

Megrángatták a forintot

Volatilis mozgásokat mutatott tegnap a forint az euróval szemben. A nyitó 409,65-ről összességében 411,15-re emelkedett zárásra az EURHUF, de napközben 415 körül is járt a kurzus. A forint gyengülését az EU alapokkal kapcsolatos hírek váltották ki. A november 22-re várt döntés a magyar vállalásokról november végére halasztódott. S miközben a Covid alapokhoz kapcsolódó tervünket várhatóan elfogadja az EU december elején, a kohéziós alapokhoz kötődő 7,5 milliárd eurónyi bizottsági felfüggesztési javaslat nem biztos, hogy törölve lesz az év végén. Erről később egy újabb bizottsági értékelés, illetve tanácsi döntés jöhet. Ugyanakkor a kohéziós alapok fennmaradó részéhez, illetve az RRF alapokhoz várhatóan viszonylag gyorsan hozzáférünk jövőre, amennyiben a vállalásainkat teljesítjük. Ma reggelre valamelyest megnyugodni látszanak a kedélyek a forintpiacon, az EURHUF kurzusa 410,5-ön áll. A legközelebbi fontos esemény a forint szempontjából az MNB keddi kamatmeghatározó ülése lesz, ahol a monetáris szigor fennmaradására számítunk.

A Fed szigora megtámogatta a dollárt

A megelőző napok gyengülése után valamelyest korrigálni látszik a dollár az erősebb irányba az euróval szemben. A Fed szigorú üzenetei úgy tűnik, jót tettek a dollárnak. Az Az EURUSD kurzus 1,035-ön áll jelenleg.

Tovább esik a kőolaj ára a keresleti félelmek miatt

A WTI 82,1, a Brent típusú kőolaj pedig 90,4 dollárig esett ma reggel a januári leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 73 dollár volt. Az árak esése mögött továbbra is a keresleti félelmek állnak, mivel Kínában gyorsan terjed a koronavírus, és a piac tart attól, hogy az ázsiai ország ismét lezár. Ez pedig tovább lassítja a gazdasági aktivitást és a kőolaj iránti keresletet. Érdekesség, hogy a piac struktúrája is változik. Egyelőre továbbra is backwardation állapot áll fenn (a közeli határidős árak magasabbak mint a távoliak), de a december és a január közti WTI árkülönbség mindössze 25 dollárcent, míg az idei év során ez inkább 2-4 dollár/hordó volt. Vagyis a piac egyre inkább azt árazza, hogy a kínálat bőséges és meghaladja a keresletet, tehát a korábbi szűk piaci helyzet egyértelműen enyhül.

Az arany stagnál, a Fed politikája továbbra is a kérdés

Az arany 1.762 dollár volt ma reggel unciánként. A befektetők továbbra is a Fed politikáját figyelik elsősorban. James Bullard St. Louis-i Fed kormányzó arról beszélt, hogy az irányadó dollár kamatokat 5% fölé kéne emelni, ami további 100-125 pontos kamatemelést jelentene. Több szakértő kiemelte ugyanakkor, hogy ekkora kamatemelés már benne van az árakban, ezért ennek a lépésnek a hatása már csak érintőleges lenne a piacra nézve. Rövid távon a dollár helyzete is fontos, bár a deviza kurzust is nagyrészt a Fed lépései befolyásolják.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben