Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Buborékok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 1.   11:39

Erste kommentár Megszólalt az egyik legendás befektető stratéga, Jeremy Grantham, s arról beszélt, hogy véget ért a valamivel több, mint egy hónapig tartó medvepiaci rally. Szerinte a július 16-i mélypontról...

Erste kommentár

Megszólalt az egyik legendás befektető stratéga, Jeremy Grantham, s arról beszélt, hogy véget ért a valamivel több, mint egy hónapig tartó medvepiaci rally. Szerinte a július 16-i mélypontról induló emelkedés, medvepiaci rally a pénteki Jerome Powell beszéddel véget is érhetett. Arra is kitért, hogy több eszközosztályban jött létre buborék az elmúlt 1-2 évben. Ilyenek a részvénypiacok, a kötvények és az ingatlanpiac, s ezekben a túlértékeltség még messze nem szűnt meg. A cirka másfél hónapos emelkedés során az indexek a korábbi esés mintegy 50 százalékát dolgozták le, amit már korábban is láthattunk hasonló szituációban. Ilyen volt a 1929 őszétől 1930 áprilisáig tartó emelkedés, vagy éppen az 1973-as nyári emelkedési hullám. Különben a befektető arról híres, hogy azonosítja az átlagos piaci kondíciókhoz tartozó fair értéket, s az ettől való eltéréseket játssza meg. Azaz pl. ha a részvények egy bizonyos értéknél nagyobb mértékben térnek el az elvárható értéktől lefelé, akkor vételi pozíciókat épít ki, és vica-versa. Ez összhangban van azzal a világnézettel – amit szerintünk, minden tőzsdei játékos vall – hogy a részvényárak, mint kiskutya a gazdája körül, mozognak a fair érték körül. Most szerinte még mindig egy szuperbuborékban vagyunk (részvény, ingatlan, kötvény), amelynek a kipukkadása valószínűleg elég fájdalmas lesz.


Az látszik, hogy a Fed döntéshozók is osztják a véleményt, hiszen eléggé elkötelezettek a kamatemelések mellett, miközben egy ideje már számos jelét lehet látni az infláció csökkenésének. Ugyanakkor az Eurózónában tegnap megjelent inflációs adatok tovább emelkedtek, amire a piac erőteljes választ vár az EKB jövő csütörtöki ülésén. A kötvényárazások szerint 75 bázispontos emelés sem zárható ki. Mindenesetre mostanra eléggé egyértelművé vált, hogy a jegybankárok elsődleges prioritásként kezelik az infláció letörését, s ettől az sem riasztja őket vissza, ha esetleg recesszióba lökik a gazdaságokat. Így míg néhány héttel ezelőtt a recesszió még nem volt alap forgatókönyv, mostanra már ezt tekintjük alappályának.


A fentiek tükrében talán nem is meglepő, hogy ma délelőtt mind a DAX, mind a BUX csökkenést mutat.

Borús hangulat

Esést hozott augusztus utolsó kereskedési napja is. A DAX 1%-ot, a FTSE100 1,1%-ot, az EuroStoxx50 pedig 1,3%-ot esett. Európában a legtöbb szektor esett, de főleg a közmű és az energiacégek, a csökkenő energiaárak és a szabályozói bizonytalanság miatt. Egyedül a pénzügyi szektor tudott mérsékelt, 0,2%-os emelkedést felmutatni.


Amerikában egy árnyalattal kisebb volt a csökkenés. A Nasdaq 0,6%-ot, az S&P 0,8%-ot, a Dow 0,9%-ot esett. Itt is csökkent a legtöbb szektor, egyedül a kommunikációs szolgáltatók stagnáltak. A leggyengébb teljesítményt a nyersanyag szektor mutatta, de Európához képest sokkal kisebb volt a szektorok teljesítménye közti különbség.


Ázsiára is átragadt a negatív hangulat. A CSI300 0,2%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Nikkei pedig 1,6%-ot esett.

Jóváhagyták az UniCredit részvény visszavásárlását

Az európai bankfelügyelet tegnap jóváhagyta az UniCredit sajátrészvény visszavásárlási programjának újabb, 1 milliárd eurós összegét. A hír egyértelműen pozitív, és egyúttal bizonyítja az UniCredit sokkal szembeni ellenálló képességét is a jelenlegi környezetben. A bejelentésre tegnap az UniCredit árfolyama 4,5%-ot ugrott, ezzel a legjobban teljesítő részvény volt az európai bankindex tagjai között.

Kibővítené rajongói rendszerét a Disney

Megváltoztatná rajongói rendszerét a Disney, méghozzá bizonyos kedvezményeket és „szuper élményeket” kínálva a szolgáltató legnagyobb kedvelőinek. A média cég már így is rendelkezik rajongói klubbal, ahol különböző rendezvényeken lehet részt venni, illetve kedvezményeket kapni a cég termékeire. Ezt a rendszert bővítenék tovább új csomagok létrehozásával.

401-nél a forint

A forint szerdán 402,9-nél nyitotta a napot az euróval szemben, majd a dollár enyhe erősödésével párhuzamosan minimálisan gyengült napközben. Ugyanakkor a nap végére erősödésbe fordult és megközelítette a lélektani, 400-as szintet. A jegybank ma délelőtt a várakozásoknak megfelelően az alapkamat új szintjéhez igazította az egyhetes betéti rátát. Ma reggel 401 körül jár a kereskedés.

Továbbra is paritás körül ingadozik az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD kurzusa paritásról kezdte meg a kereskedést tegnap. Ezt követően benézett az egységnyi szint alá, viszont a vártnál magasabb valutaövezeti infláció az euró erősödését eredményezte. Ma tengerentúli munkapiaci adatok mozgathatják a jegyzést.

A gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek miatt tovább gyengül a kőolaj ára

A WTI 89,3, a Brent 95,4 dollár/hordó volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali ára 78 dollár volt hordónként. A nyersolaj árcsökkenése mögött főleg a gazdasági lassulástól való félelem áll. A hírek szerint az OPEC+ tagállamok nem tudnak megállapodni a termelés csökkentéséről, annak ellenére, hogy a fizikai piac és a határidős piac közti árak a szaúdi olajminiszter szerint elszakadtak egymástól, s emiatt szükség lenne a termelés vágására. Ezt a véleményt erősítette meg Pierre Andurand fedezeti ügylet alapkezelő is, aki az egyik legismertebb nyersolaj befektető. A háttérben folynak a tárgyalások Iránnal is, ami a szankciók feloldásához vezethet. Irán hatalmas azonnali tartalékokkal rendelkezik, ami jelentős lefelé irányuló lökést adhat a kőolaj árának.

Az arany ismét gyengült a várható szigorú Fed politika miatt

Az arany 1.702 dollárig süllyedt ma reggel. A Fed várhatóan szigorú politikát fog folytatni, hogy letörje a rekordszintre emelkedett inflációt, ami gyengítette ma reggel az aranyat. A clevelandi kormányzó, Loretta Mester szerint az amerikai monetáris hatóságnak 4% fölé kéne jövő év elejére emelni a kamatot, és ott is tartani az év végéig. Ez jelentősen meghaladja a piaci várakozást, ami 3,5-4%-os kamatot vetít előre a jövő év elejére, de 2023 végére már csökkenhetnek a kamatok. Mester kommentárja az elmúlt napok más Fed döntéshozóinak véleményével megegyezik. A Fed mellett az EKB is 125 bázispontos kamatemelésre készül az év végéig.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben