Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: Vissazeső EBITDA, vártnak megfelelő növekedési tervek

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSNagy AndrásRészvényelemző2024. március 27.   12:23
Gloster technológia
Célár: 1183 Ajánlás: Vétel
Elemző: Nagy András

Az előzetes 2023-as eredmények alapján a Gloster 10,2 milliárd forintos konszolidált árbevételt és 885-940 millió forint közötti EBITDA eredményt ért el, szemben a 2022-es 6,3 milliárdos árbevétellel és a 940 milliós EBITDA eredménnyel. Az árbevétel...

Az előzetes 2023-as eredmények alapján a Gloster 10,2 milliárd forintos konszolidált árbevételt és 885-940 millió forint közötti EBITDA eredményt ért el, szemben a 2022-es 6,3 milliárdos árbevétellel és a 940 milliós EBITDA eredménnyel. Az árbevétel felülmúlja 9,5 milliárdos várakozásunkat, de az EBITDA az alacsonyabb marzsok miatt jelentősen elmarad az 1,2 milliárdos várakozástól.

A frissített stratégia alapján a menedzsment 2026-ra 15,6 milliárdos árbevételt és 3,1 milliárdos EBITDA-t vár, mindkettő gyakorlatilag forintra pontosan megegyezik a decemberi előrejelzésünkkel.

A társaság bejelentette, hogy 2026-tól tervez osztalékfizetést, az osztalékpolitikát még az idei első félévben be fogják mutatni. Modellünkben mi azzal kalkuláltunk, hogy a Gloster 50%-os kifizetési rátát fog alkalmazni, és először 2026-ban, a 2025-ös eredmény terhére fog osztalékot fizetni.

Vélemény: A várttól elmaradó, sőt visszaeső EBITDA kapcsán érdeklődve várjuk a részletes eredményt, hogy mi okozta a gyenge marzsokat. Az előzetes eredményben mindössze az IT bérek meredek emelkedését nevesítette a társaság, mint negatív faktort. A 2026-os tervek teljes mértékben összhangban vannak előrejelzésünkkel, azonban a gyengébb 2023-as év után ennek elérését a korábbinál nehezebbnek tartjuk. Ezt részben ellensúlyozza, hogy nagyobb piacokra céloz a társaság és a Fülöp-szigeteki SSC nyitásától évi 50 millió forintos megtakarítást várnak.

A középtávú stratégia tartalmazza, hogy a Gloster 2025-ig a jelenlegi 51%-ról 70%-ra emeli tulajdonrészét a Minero-ban. A tulajdonrész növelésével modellünkben nem számoltunk, azonban ez sem a konszolidált árbevételre, sem az EBITDA-ra nem hat, mivel már eddig is teljesen konszolidálásra került a leányvállalat. Az eredménykimutatásban a tulajdonrész növekedése a „nem irányító részvényesekre jutó adózott eredmény” csökkenésében, és ezzel párhuzamosan a társaság részvényeseire jutó eredmény növekedésében fog megjelenni. Ezt a módosítást a későbbiekben szükséges lesz a modellünkben figyelembe venni, de számottevő hatást várhatóan nem okoz. Továbbra is fenntartjuk eddigi 1.183 forintos célárunkat és az ehhez tartozó vételi ajánlásunkat.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben