Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

PODCAST
PODCAST2024. április 17.   12:56

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik, hogy erősödik a kínai gazdaság, mert több kőolajszállítmányra tartanak igényt, amit az oroszok ráadásul nem is tudnak mind teljesíteni az ukránok, finomítókat ért dróntámadásai miatt, ezért pont az irániaktól vásárolnak most több kőolajat a kínai piaci szereplők. Az Erste elemzői beszéltek arról is a Trend FM Reggeli Monitor adásában, hogy milyen mértékben számítanak az amerikai bankok a magasan ragadt kamatok által generált jövedelemre.

„A Közel-Keleten sajnos úgy működik minden, hogy nem szabad gyengének mutatkozni, és mindenki visszacsap a másiknak. Nem tudom, hogy ebből az ördögi körből hogyan lehet kijönni, mindenesetre az olajpiacon a befektetők most arra számítanak, hogy nem lesz súlyos az izraeli csapás Irán ellen, ezért csökken most a jegyzésár. Szerintem 5-10 dolláros felár van a feszült közel-keleti helyzet miatt a kőolaj árában” – értékelt a Trend FM Reggeli Monitor című adásában Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajpiaci elemzője.

Úgy látja, hogy a piac most attól tart, hogy előbb-utóbb az izraeli-iráni ellentétben képbe kerül majd a kőolajpiac, hiába irányulnak majd az izraeli csapások katonai célpontok ellen.

„Előbb-utóbb képbe kerülhet iráni részről a Hormuzi-szoros lezárása a tengeren, márpedig itt naponta 23 millió hordó kőolaj halad át a tankerhajók segítségével, ami a világ kőolaj-exportjának a 45 százaléka, de fontos szerepe van ennek a tengeri útvonalnak a katari cseppfolyósított földgáz szállításában is, emiatt az elmúlt napokban 20 százalékkal emelkedett a földgáz tőzsdei ára Európában. A szoros lezárása nemcsak Európának, de az ázsiai gazdaságnak is nagyon fájna” – értékelt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Kína, az olaj legnagyobb vásárlója. Az ázsiai nagyhatalom is az olcsó energiaárakban érdekelt, de ez a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol választást eldöntő tényező az üzemanyag ára, amely most 5 éves csúcson van, ami nagyon rossz hír az újrázásra készülő demokrata elnöknek, Joe Bidennek.

Csalóka lehet a sok jó amerikai gyorsjelentés?

Nem lett rossz a Bank of America gyorsjelentése, a piac mégsem örül. Az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások változásai megnehezítették a jövőbeli nyereségek előrejelzését.

„6 nagybank jelentett. 12 százalékos visszaesést vártak, de 0,5 százalékos csökkenés volt az árbevételben. A Bank of America 0,6 százalékkal több bevételt könyvelt el a vártnál, míg a Citibank 50 százalékkal nagyobb forgalmat produkált a várakozásokhoz képest. A magasabb kamatok miatt nagy a pénzintézetek kamatjövedelme, a nagy pénzintézetek jól tartják magukat. annak ellenére, hogy a magas kamatkörnyezetben lassul a hitelezés, és megnőhet a hitelbedőlések száma, de a gazdasági lassulás nem olyan mértékű, mint, ahogy a piac gondolta” – értékelt Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője.

Jók a pénzintézetek nettó kamatjövedelmei, mert egyelőre több a hitelbevétel, mint a betétek költsége. A részvénypiaci kereskedés és a devizapiaci kereskedés is jól hozott az amerikai bankok konyhájára, mert volatilis volt a piac. Érzékelhető az is, hogy már idén egyre kevesebb kamatcsökkentésre számít a piac az amerikai FED-től. 

A héten jelenik még a Netflix gyorsjelentése. „A streamingszolgáltatók sokan versenyeznek egymással, ahol magasak a gyártási költségek. A Netflix a várakozások szerint 1 milliárd dollárral magasabb, 9,2 milliárd dollár bevételt érhetett el az első negyedévben, míg az egyre részvényre jutó nyeresége majd megduplázódhatott, 4 dollár 52 centre. A Netflix bevételét jelentősen megnövelhette a jelszómegosztás korlátozás. A többi szolgáltató ezzel az eszközzel kevésbé, vagy egyáltalán nem tudott élni. Egyedül a Disney próbálkozhat hasonló módszerrel, ami javíthatja a bevételeit” – összegzett Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője.

Szóba került még az, hogy:

  • Milyen az iráni olajpiaci szektor?
  • Mitől kamatállóak az amerikai bankok?
  • Mennyi kamatcsökkentést áraz jelenleg a piac az Egyesült Államokban?

Először Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázpiaci elemzőjét, majd Kerekes Tamást, az Erste elemzőjét kérdeztük a Reggeli Monitorban. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben