Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Lefelé csorognak a globális élelmiszerárak

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. március 14.   10:25

A napokban megjelent a FAO Élelmiszer-árindexének februári értéke (FFPI*). Az index 117,3 ponton állt 2024 februárjában, ami 0,9 ponttal (0,7%-kal) alacsonyabb a januári szinthez képest. Értéke úgy alakult ki, hogy a gabonafélék és a növényi olajok árindexeinek csökkenése letörte a cukor, a hús és a tejtermékek áremelkedéseinek hatását. Az index 13,8 ponttal (10,5 százalékkal) csökkent az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Az FFPI immár 41 hónapja van pozitív tartományban. Ebből az utolsó 23 hónapban már lassul az emelkedés üteme.

Az Erste előrejelzése szerint, az FFPI értéke lassuló ütemben ugyan, de tovább fog csökkenni, akár az egész év során. Ez azt jelenti, hogy az emelkedés egyre kisebb mértékű lesz. A referencia-időszak értékét (a 100 %-ot) ősszel érheti el.

Részindexek

A FAO Gabonaárindex átlagosan 113,8 pontot ért el februárban, ami 6,1 ponttal (5,0 %-kal) alacsonyabb januárhoz képest, és 32,9 ponttal (22,4%-kal) a 2023. februári érték alatt. A főbb gabonafélék nemzetközi árai hónapról hónapra csökkennek. A kukoricaexport ára esett a leginkább, mivel Argentínában és Brazíliában nagy termésre vonatkozó várakozások, valamint a tengeri kereskedelmi útvonal zökkenőmentes működését kihasználni vágyó Ukrajna versenyképes árak terhelték a piacot. A búza esetében a nemzetközi árak csökkenése főként az Orosz Föderáció erős exporttempója miatti alacsonyabb exportárak következménye, amely más országokból, különösen az Európai Unióból származó árakat is lefelé nyomta. A búza és a kukorica piacának lágyabb tónusával összhangban az árpa és a cirok világpiaci ára is mérséklődött. Februárban 1,6 százalékkal csökkentek a nemzetközi rizsárak, mivel az indonéz beszerzéseken kívül a friss import iránti kereslet alacsony maradt, és egyes beszállítóknál megkezdődött az új termés betakarítása.

A FAO növényi olajárindex átlagosan 120,9 pontot ért el februárban, ami 1,6 ponttal (1,3 %-kal) alacsonyabb a januárinál, és 15,0 ponttal (11,0 %-kal) maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A csökkenés főként a szója-, napraforgó- és repceolaj alacsonyabb világpiaci árának köszönhető, amely bőven ellensúlyozta a pálmaolaj enyhén magasabb jegyzéseit. Februárban a szójaolaj nemzetközi ára jelentősen csökkent, főként a Dél-Amerikából származó bőséges szójabab-kibocsátás kilátásaira, az általában kedvező betakarítási feltételek közepette. Eközben a napraforgó- és repceolaj globális ára csökkent, tükrözve a tartósan bőséges globális exportkínálatot. Ezzel szemben a pálmaolaj világpiaci ára enyhén emelkedett februárban, a főbb délkelet-ázsiai termelő országok szezonálisan alacsonyabb termelése közepette.

A FAO tejárindex átlagosan 120,0 pontot ért el februárban, ami 1,3 ponttal (1,1%-kal) magasabb, mint januárban, de 18,6 ponttal (13,4 %-kal) elmaradt a tavalyi év azonos havi értékétől. Februárban a vaj világpiaci ára emelkedett a legnagyobb mértékben, amit az ázsiai felvásárlók megnövekedett importigénye és a szezonálisan csökkenő óceániai tejtermelés támasztott alá. Eközben a teljes tejpor ára – ha lassan is – tovább emelkedett, elsősorban a megnövekedett importkeresletnek köszönhetően, különösen a kínai import révén, amit részben ellensúlyozott az Európai Uniós árak csökkenése. A sovány tejpor ára stabil maradt, mivel az óceániai áremelkedést szinte ellensúlyozta az alacsonyabb európai uniós ár, ami nagyrészt a régióból származó alacsonyabb importkeresletet tükrözi a magasabb szállítási költségek és a Vörös-tengeri konfliktus miatti szállítási késedelmek miatt. A nemzetközi sajtárak is kismértékben emelkedtek, mivel az ázsiai érdeklődés emelkedett az EU lecsökkent készletei közepette.

A FAO húsárindex átlagosan 112,4 pontot ért el februárban, 2,0 ponttal (1,8%-kal) magasabb, mint januárban, megfordítva a hét hónapos egymást követő csökkenést, és 0,9 ponttal (0,8%-kal) maradt el az egy évvel ezelőtti értéktől. Legnagyobb mértékben a baromfihús nemzetközi jegyzései emelkedtek, ezt követte a marhahús, amit elsősorban a vezető importáló országok keresletnövekedése támaszt alá. A marhahús árának emelkedése a vártnál alacsonyabb ausztrál kínálatnak köszönhető, mivel a heves esőzések megzavarták a szarvasmarha szállítását a főbb termelői régiókból. Mindeközben a sertéshús ára enyhén emelkedett a megnövekedett kínai kereslet, valamint a nyugat-európai belső kereslet növekedése, és a tartós szűk kínálati helyzet közepette. Ezzel szemben a juhhús nemzetközi árai csökkentek a kínai import ütemének lassulása és az ausztráliai állomány újjáépítését követő rekordméretű termelés miatt.

A FAO cukorárindex átlagosan 140,8 pontot ért el februárban, 4,4 ponttal (3,2%-kal) magasabb, mint januárban, ami a második egymást követő havi emelkedés, és 15,6 ponttal (12,5%-kal) haladja meg egy évvel ezelőtti értékét. A Brazíliában a következő szezonra vonatkozó kilátásokkal kapcsolatos tartós aggodalmak a hosszan tartó, átlag alatti csapadékos időszakot követően továbbra is támogatták a cukor világpiaci árát, fokozva a szezonális felfelé irányuló nyomást. Emellett a két vezető exportáló ország, Thaiföld és India termelési visszaesésére utaló előrejelzések is hozzájárultak az áremelkedéshez. Ennek ellenére Brazília kulcsfontosságú növekedési területein február végén megnövekedett csapadékmennyiség és a brazil real gyengülése az Egyesült Államok dollárjával szemben visszafogta a cukor világpiaci árának emelkedését.

*A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) egy élelmiszer-árukosár nemzetközi árának havi változásának mértéke. Öt árucsoport-árindex átlagából áll, súlyozva az egyes csoportok átlagos exportrészesedésével 2014-2016 között

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben