Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Hamarosan nálunk lehet a kontinens legdrágább nagykereskedelmi áramára?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. február 10.   13:25

A mai nap ábráján látható, hogy Európán belül hol olcsó, hol drága az európai nagykereskedelmi áramár.

Az Ember nevű nemzetközi elemzőház weboldalán (https://ember-climate.org/) van egy kitűnő ábra követő rendszer (chart tracker), amivel készítettem ezt az grafikont.

Ez azt mutatja, hogy Európán belül hol olcsó, hol drága az európai nagykereskedelmi áramár. Jól látható, hogy a sok víz és északi-tengeri szélenergiával ellátott Skandinávia (a példa Svédország) a legolcsóbb, míg a magas földgáz alapú áramtermeléssel és kitettséggel rendelkező országok esetében (a példa Olaszország) pedig a legdrágább a nagykereskedelmi áramár Európán belül.

Magyarország Olaszországhoz áll közel, nálunk az EU átlagához képest magasabb a nagykereskedelmi áramár. Mivel az ország tovább növeli az energia intenzív iparok arányát - idén márciusban indul a 30GWh teljesítményű iváncsai SK akkumulátor gyár, nemrég a Samsung bővített üzemsora Gödön, 2026-ban pedig a tervek szerint a 100GWh-os CATL gyár Debrecenben (ez önmagában 10%-os hazai áramfogyasztás növekedést okoz)- ezért várhatóan tovább nő rövidtávon a magyar mix-ben a földgáz/import arány.

A jelenség egyébként nem új, 2010 óta 46%-kal nőtt az ipar áramigénye, jelenleg a 45-46 TWh áramigényünk 43-45%-át az ipar igényli. Jó eséllyel hamarosan nálunk lehet az egész kontinens legmagasabb nagykereskedelmi áramára, megelőzve az olaszokat is, ha csak nem tudjuk rövidtávon növelni a belső nem-gázalapú kínálatot, csökkenteni az áram fogyasztást vagy olcsóbb importhoz jutni. Én ezekre kevés esélyt adok.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben