Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Olajár várakozás 2019-re: a mostaninál magasabb átlagár várható

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. január 2.   12:27

A 2019-es év várhatóan nem szűkölködik a meglepetésekben, a volatilitás is biztosan erős lesz, de a mostani szintnél magasabb olajárra számítok. A legizgalmasabb kérdés a globális kereslet alakulása és az USA palatermelőinek válasza lesz az alacsonyabb árakra. A 60-80 dollár közti Brent ársávban hiszek továbbra is.

A 2019-es kilátásokat két tényező befolyásolja leginkább.

A keresleti oldalon a legnagyobb kérdés, hogy sikerül-e hasonló növekedést (1,3 millió hordó/nap) elérni, mint tavaly. A jelek ugyanis egyre inkább gyűlnek, hogy 2019 keresleti növekedése meg sem fogja közelíteni a tavalyi évet. A legfrissebb kínai PMI 49,4 pontos értéke inkább recessziót jelez Ázsiában, ami az olajkereslet fő forrása volt az elmúlt évtizedben. Az USA és Kína közti kereskedelmi háború március 2-a után újjá éledhet, ha a felek nem tudnak megállapodni a vámokban és egyéb kereskedelmi témákban, főleg az USA cégek beengedése kérdéses Kínába. Ezzel együtt a növekedés marad, de a napi 1 millió hordó feletti növekmény nehezen elképzelhető.

A kínálati oldalon legalább annyi talány van. A legizgalmasabb kérdés, hogy az USA palaolaj termelői képesek lesznek-e növelni termelésüket 50 dollár alatti WTI mellett is. Szerintem nem, sőt inkább jelentős negatív meglepetés lehet.

A palaolaj termelésben levő viszonylag kis aktivitás változás is számottevő eltérést okozhat a kutak gyors kimerülése miatt. Az olajprice.com cikke (https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/The-New-Oil-Order.html) egy konkrét példát is hoz: ha az USA olajtermelésének havi növekedése 644 ezer hordó/nap, az éves szinten 1,3 millió hordó/nap termelésnövekedést jelent. Ha viszont ez a növekedési ütem csak 580 ezer hordó/nap, a jelentős múltbeli termelés és annak gyors csökkenése miatt az éves növekedés csak 600 ezer hordó/napot tesz ki. A palaolaj termelés esetében ugyanis a kutak eredeti termelésük 75%-át elveszítik az első év után, míg 90%-át a második év után, ami gyakorlatilag szinte a teljes kimerülést jelenti.

A palaolaj termelés pedig nagyon érzékeny az árakra. A következő két ábra azt mutatja, hogy a legutóbbi olajár sokk idején (2014 december-2016. december) miként alakult az USA palaolaj termelőinek és a mexikói-öbölbeli termelőknek (hagyományos, offshore termelés) alakulása. Látszik, hogy a palaolaj termelők gyorsan reagálták le a csökkenő olajár okozta változást, míg az utóbbi csoport a korábbi beruházásoknak köszönhetően még növelték is a termelésüket.

Az USA palaolaj termelése (millió hordó/nap) 2014. decembere és 2016. decembere között
Forrás: EIA

Az USA Mexikói-Öbölből származó olajtermelése (millió hordó/nap) 2014. decembere és 2016. decembere között
Forrás: EIA

Ahogy a palaolaj termelés komoly pozitív meglepetést hozott 2018-ban, amikor is az év eleji teljes USA olajtermelés 9,5 millió hordó/nap mértékről novemberre 11,6 millió hordó/napra nőtt a texasi és dakotai palabányászoknak köszönhetően, könnyen lehet, hogy 2019-es év pont az ellenkezője lesz ennek. A dollár kamatok emelkednek, az 50 dollár alatti WTI ár (és a jelenlegi 3 dollár/MMBTu alatti USA gázár) együttesen lefagyaszthatja az USA palaolaj aktivitását. Emiatt nem hiszem, hogy a mostani ár fenntartható. Ehhez még járul persze más tényező is, mint az OPEC kínálat szűkítése vagy a májusban lejáró Irán elleni szankciók alóli mentesség. De a legnagyobb kulcstényező és várhatóan a legnagyobb meglepetést okozó tényez a kínálati oldalon az USA lesz 2019-ben.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben