Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az USA palaolaj termelői döntik romokba az OPEC álmait

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. január 16.   16:12

Nehezen tudom elképzelni, hogy az idei évben a Brent olaj átlagára meghaladná az 60 dollárt hordónként, míg 2018 után sem hiszem, hogy 65-70 dollárnál magasabb lesz ez az átlag.

Ennek az oka, hogy drasztikus mértékben javult a fő vetélytárs, az amerikai palaolaj termelők hatékonysága, ami véleményem szerint romokba döntheti az OPEC álmait. Szaúd-Arábia ugyanis a piaci viszonyok térnyerésével próbálta gyengíteni az amerikai palatermelőket 2014-ben, ami részben sikerült, mert az USA nyersolaj termelése a 2015. áprilisi 9,6 millió hordó/nap szintről egy év alatt 8,6 millió hordó/napra csökkent. A megelőző három évben az USA nyersolaj termelése közel 1 millió hordó/nap mértékben nőtt, ami azt jelenti, hogy az USA egymaga ki tudta elégíteni a világ nyersolaj növekedési igényének (napi 1,2-1,5 millió hordó/nap) többségét ebben az időszakban, igaz 100 dolláros olajár mellett.

Teljesen romokba dönteni azonban nem sikerült a szaúdiaknak ezt a gyorsan fejlődő USA palaolaj termelést, ami az utóbbi hónapokban újabb lendületet vett. Az OPEC megegyezés ugyanis stabil 50 dolláros támaszt adott a piacnak, aminek következtében ezek a termelők ismét fedezni tudták a jövőbeli olajtermelésüket, ami az alapfeltétele, hogy a finanszírozók is kinyissák a bukszát. Az USA energiaügynöksége (EIA) a legutóbbi elemzésében az USA 2017-es nyersolaj termelési előrejelzését 8.78 millió hordó/napról 9 millióra emelte, míg 2018-ra a nyersolaj kihozatal 9,3 millió hordó/nap mértékre nőhet. Ezek az értékek szerintem ráadásul alábecsülik a potenciált, ugyanis a hatékonyság drasztikusan javult.

USA szárazföldi kitermelésének alakulása és a fúróberendezések száma. Forrás: FT

Olyannyira, hogy a Permian mezőn a legjobb kutak már 30 dollár alatt termelnek, míg a másik két palamezőn, az Eagle Ford-on és a Bakken-ön is 50-60 dollár/hordó között van az átlagköltség, miközben a mellékesen kitermelt gázt is el lehet adni. Ráadásul a szakértők szerint további hatékonyságnövelés várható, aminek egyébként több forrása is van. Egyrészt most csak 529 fúróberendezés van használatban szemben a 2014-es 1400 feletti számmal. Ezek azonban mind elsőosztályú berendezések, amely rövidebb idő alatt fúrják meg a lelőhelyet: a Rystad Energy nevű tanácsadó cég szerint a fúrás időtartamának átlaga 20 nap a 2013-as 29 nap helyett. Másrészt sokkal hosszabban is tudnak fúrni vízszintesen: az átlag fúráshossz már 7,100 láb szemben a korábbi 6,200 lábbal (1 láb= 0,3048 méter). Végezetül sokkal nagyobb mennyiségű fúróiszap megy átlagosan egy kútba: 226 ezer hordó folyadék és 9,2 millió font propánt (propánt: speciális, gyakran toxikus anyagokat is tartalmazó szilárd homok keverék, ami segíti a kőzetrepesztést) a mostani átlag, szemben a korábban használt 106 ezer hordóval és 4,4 millió fonttal (1 font= 0,453592 kg). Ennek hatására az úgynevezett teljes kitermelési mutató kutanként 736 ezer hordóra nőtt, ami a kétszerese a 2013-as értéknek. Ezek miatt az átlagos kitermelési költség 20-25 dollár/hordóval csökkent 2017-re a 2014-es értékekhez képest az USA olajpala mezőin. 60 dollár feletti árak mellett a teljes USA nyersolaj spektrum nyereségessé válik, ami ismét közelebb hozhatja az évi 1 millió hordó/nap kitermelés növelést.

Az USA palaolaj termelésének alakulása. Miként alakult a fúrások hossza ezer lábban, a fúrási idő napban, a homok és más propánt anyagok felhasználása millió fontban és a folyékony anyagok felhasználása a repesztés során ezer hordóban. Forrás: FT

Pletser Tamás
EMEA Olaj –és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben