Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Miért most tudott megállapodni az OPEC?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2016. december 6.   11:53

A múlt heti OPEC megállapodással kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy miért éppen most döntött az OPEC a termelés csökkentéséről? Miért kellett ezzel a megállapodással két évet várni, hiszen az olajár már 2014 év közepén összecsuklott? Mi váltotta ki a politikai váltás Szaúd-Arábia részéről, aki két évig a piac tisztító erejébe bízott, ami eltüntetheti a többletkínálatot és leginkább az USA palaolaj termelőit a kínálati oldalról, majd hirtelen 180 fokos fordulatot véve a kínálatcsökkentés élére állt?

Azt gondolom a kulcs Szaúd-Arábia szerepe. Az ország olajvállalata, az Aramco önmagában is a legnagyobb szereplő a világban a maga 10,7 millió hordó/nap kihozatalával, ami a világ olajtermelésének 11,2%-a és az OPEC kihozatalának mintegy egy-harmada. Szaúd-Arábiának az OPEC-en belül is nagyon erős befolyása van, főleg a szunnita arab többségű termelők (Kuvait, Egyesült Arab Emirátusok, Katar) felé. Jóval kevesebb a befolyás azonban síita többségű termelők (Irak, Irán) és a nem muszlim államok (Venezuela, Ecuador, Gabon, Angola) irányába.

A múltban a szaúdi termeléscsökkentési kísérletek többször kudarcba fulladtak. Általában ugyanis amíg Szaúd-Arábia és a közeli szövetséges szunnita többségű államok betartottak a megállapodásokat, addig a többi OPEC tagállam nem. Ennek az lett az eredménye, hogy Szaúd-Arábia piaci részt veszített, miközben a többi tagállam és az OPEC termelők meg növekvő bevételre tettek szert, hiszen mind a mennyiség, mind az ár magasabb lett, mintha nem avatkozott volna be Szaúd-Arábia a kínálat alakításába. Az ország csak akkor vállalja be a marginális termelő szerepét, ha ez nem okoz hosszútávon kiszorulást a világpiacról.

A mostani helyzet azonban több szempontból is más volt. Egyrészt az olajügyi miniszter Ali Al-Naimit egy új szakértő Khalid al-Falih váltotta a legnagyobb termelő országban. Az új ember pedig nagy lendülettel vetette be magát a szervezőmunkába. Fontos változás volt, hogy a két év alacsony olajár minden termelőt már húsbavágóan érintett, így sokkal erősebb volt a legfelső politikai támogatás. Akár Vlagyimir Putin Oroszországát, akár Nicolas Maduro Venezueláját nézzük, mindenhol drákói szigort és jelentős gazdasági visszaesést látunk. És ez persze így volt az arab világban is. A szaúdi herceg Mohammed bin Salman 2030-as víziója Szaúd-Arábiáról szintén igényelte a mostaninál magasabb olajárat.

Fontos előfeltétel volt még, hogy a rivális OPEC-en belüli tagállamok nem tudják növelni termelésüket: Irán 3,7 millió hordós kihozatalát maximum 4 millió hordóig tudja növelni, míg Irak is közel van a kapacitásainak maximumához. Nem véletlen, hogy a hírek szerint az utóbbi állammal való megegyezés volt a legnehezebb. A pletykák szerint a szaúdiak idő előtt kiszivárogtatták, hogy megvan a megállapodás – ennek nyomán bekövetkező azonnali áremelkedés győzte meg az irakiakat, hogy 210 ezer hordó/nap csökkentést elfogadják.

Mindenesetre, ha át is lépik az OPEC tagállamok, elsősorban Irak és Irán a kvótákat, ami szinte biztos, jelentős túllépésre nem fog sor kerülni ezen okok miatt. Így Szaúd-Arábia elkerülheti a csapdát, hogy a termelésvágásával másnak ássa ki a gesztenyét. Persze közbejöhet más is – leginkább az USA nem-konvencionális termelésfelfutása és a kereslet gyengülése a fő kockázat- a mostani időpillanat volt a legalkalmasabb erre a megállapodásra. Az OPEC döntés egy ideig fent tartja az árakat – a későbbi áralakulás a kvóták túllépésétől, a globális kereslettől és az amerikai olajpala vállalatok reakciójától függ. Az OPEC újraéled, kérdés, hogy sikerül-e fenntartani a hitelességet a drasztikusan megváltozott világban.

Pletser Tamás
EMEA Olaj –és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben